ΥΠΕΞ Βενεζουέλας: Σενάρια φαντασίας τα περί μεταφοράς χρυσού μέσω Ελλάδας

ΚΟΣΜΟΣ

Για τη «μυστήρια» προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα και για τον «διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό» που, όπως λέει, υφίσταται η χώρα του, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ.

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο κ. Χιλ ερωτήθηκε για τις πτήσεις κρατικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Ελλάδα,

σε μια εκ των οποίων επέβαινε ο προϊστάμενός του, υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, χαρακτηρίζοντας ως «αποκυήματα φαντασίας» τα σενάρια περί μεταφοράς χρυσού μέσω Ελλάδας, με εντολή του Νικολάς Μαδούρο.

«Ο υπουργός (σ.σ. Χόρχε Αρεάσα) βρισκόταν σε συνάντηση στο Ντουμπάι και προσγειώθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό και μετά να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Αυτό είναι όλο» ανέφερε αρχικά ο Ιβάν Χιλ και προσέθεσε:

«Είναι απίστευτο ότι τα ΜΜΕ συνεχώς χτυπούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με θεωρίες συνωμοσίας, αλλά η αλήθεια έιναι ότι κάθε φορά που το κυβερνητικό αεροσκάφος πετά πάνω από την Ευρώπη, την Κίνα, την Εγγύς Ανατολή, πρέπει να γίνονται ενδιάμεσες προσγειώσεις τεχνικής φύσης, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία και τη Σουηδία. Πρόκειται καθαρά για απόφαση των πιλότων σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης και όχι των πολιτικών» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Διάψευση και των σεναρίων περί στρατιωτικής υποστήριξης από τη Μόσχα

Η ανταποκρίτρια της DW ρώτησε τον κ. Χιλ και για την παρουσία ρωσικού αεροσκάφους -με 100 Ρώσους στρατιώτες- στο αεροδρόμιο του Καράκας, γεγονός που πυροδότησε σενάρια περί στρατιωτικής υποστήριξης από τη Μόσχα, για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

«Διαθέτουμε στρατό και λαό, έχουμε πλήρη ικανότητα να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας. Δεχόμαστε τη συνεχή απειλή της κυριότερης παγκόσμιας πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο αλλά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν έχουμε ανάγκη εξωτερικής συνδρομής» ήταν η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Χιλ «ο πρόεδρος Μαδούρο εξελέγη για την περίοδο 2019 μέχρι 2025. Μέχρι τότε θα βρίσκεται στην προεδρία, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας. Ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί είναι δια της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές του 2024».

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει «επίσης μια δυνατότητα το 2022, δια της ενεργοποίησης του άρθρου για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος. Εαν η αντιπολίτευση θέλει να το ενεργοποιήσει, θα πρέπει να το κάνει το 2022. Αλλη δυνατότητα δεν υπάρχει Για τις εξελίξεις στη χώρα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός, ούτε η Μογκερίνι ούτε ο Τραμπ είναι αρμόδιοι να βαθμολογούν και να υποδεικνύουν ποιες εκλογές είναι νόμιμες ή όχι στη χώρα» τόνισε.

Σε ερώτηση αν ο Νικολάς Μαδούρο χαίρει της στήριξης του λαού και αν έχει κάνει την αυτοκριτική του για την άθλια κατάσταση του πληθυσμού, ο κ. Χιλ υπογράμμισε:

«Η κύρια αιτία της κρίσης είναι το μπλοκάρισμα των αποθεματικών μας στο εξωτερικό. Υπάρχουν 50 δισ. δολάρια μπλοκαρισμένα σε όλες τις τράπεζες του κόσμου. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, τρόφιμα και φάρμακα.

Η κατάσταση με τον πληθωρισμό δεν προκλήθηκε από λάθη της κυβέρνησης. Φυσικά όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου κάνουν λάθη στις αποφάσεις τους, αλλά το κύριο πρόβλημά μας είναι ο στραγγαλισμός των τραπεζών».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ερωτήθηκε και για τον Χουάν Γκουαϊδό και για τους λόγους που δεν προέβησαν στη σύλληψή του, σε αντίθεση με όσα έπραξαν στην περίπτωση του Γερμανού πρέσβη.

«Κηρύξαμε τον Γερμανό πρέσβη persona non grata, γιατί παρενέβαινε συνεχώς στα εσωτερικά μας, μόνο φέτος 3 με 4 φορές. Όλες οι περιπτώσεις είχαν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας, την εκλογή του προέδρου Μαδούρο αμφισβητώντας την νομιμότητά της.

Μίλησε δημοσίως κατά του Συντάγματός μας, κατά της βούλησης του λαού, κι αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Οι σχέσεις με όλες τις χώρες σε διπλωματικό επίπεδο διέπονται από τη Σύμβαση της Βιέννης.

Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν μίλησε στο αεροδρόμιο για θέματα εσωτερικής φύσης. Δεν είναι στην αποστολή ενός πρέσβη να μιλά για εσωτερικά θέματα. Σε ότι αφορά τον Γκουαϊδό, πρόκειται για θέμα που άπτεται της δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Διεξάγονται έρευνες σε βάρος του που θα πάρουν τον δρόμο τους» επεσήμανε ο κ. Χιλ.

ΜόσχαΒενεζουέλααεροπλάνοχρυσόμυστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα