Υποχρεωτικά τα POS στους επαγγελματίες

Έρχονται υποχρεωτικά τα POS σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους. Πρόκειται για κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος. Με την εγκατάσταση των συσκευών και την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή, καθώς θα καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα τα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα επαγγελματικών κλάδων που σήμερα κινούνται με τα… ανώνυμα μετρητά.

Ως κίνητρο και μέσο πίεσης για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και στην περίπτωση που δεν το πραγματοποιούν θα χρεώνονται με επιπλέον φόρο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα υπάρχει κίνητρο με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Αυτή την περίοδο στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται πολλές εφαρμοστικές αποφάσεις για το «πλαστικό» χρήμα και την είσοδό του στο φορολογικό μας σύστημα. Ειδικότερα σχεδιάζονται:

● Διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
● Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
● Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.
● Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών με πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.
● Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
● Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.).
● Απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ.
● Νέο πλαίσιο κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 επαγγέλματα που θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους, ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
● Θέσπιση ειδικής έκπτωσης φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκαλύπτουν κρούσματα μη έκδοσης ή έκδοσης πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής «Αppodixi». Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται συνδυασμός των δύο κινήτρων, προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο κινητό τους για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
● «Κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων κωδικών που αφορούν τα έσοδα και έξοδα, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία ΜyDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
● Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Βλέπει παζάρι στα ελληνοτουρκικά πέραν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Μανιφέστο για τη νέα Κεντροαριστερά

Ελληνοτουρκικά: Στο τραπέζι «άνευ όρων» – Η Αθήνα αποδέχθηκε διμερή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο

Keywords
Τυχαία Θέματα