«Υπόγειες» συμφωνίες για τα εμβόλια της AstraZeneca καταγγέλλει η Τσεχία - Τι απαντά η εταιρεία

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ισχυρίζεται ότι η AstraZeneca πρότεινε στη χώρα του και σε άλλα τρία κράτη μέλη της ΕΕ να υπογράψουν ξεχωριστικές συμφωνίες για να λάβουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 ταχύτερα από άλλες, σύμφωνα με το Euractiv. Διαψεύδει η εταιρεία.

«Ενώ η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην

ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο – όχι μόνο εγώ αλλά και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης – προτού καν ξεκινήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ)», δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κατήγγειλε ότι αυτό έγινε από εταιρεία στο Ντουμπάι, σε ρόλο μεσάζοντα και με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας.

«Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος (…) Φυσικά, έχουμε κάποιες συμφωνίες με την ΕΕ και πρέπει να τις σεβαστούμε» πρόσθεσε.

Η Βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία σχολιάζει τις δηλώσεις του Μπάμπις λέγοντας πως «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας». Δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει η AstraZeneca, προειδοποιώντας πως αν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά να είναι πλαστά.

εμβόλιοΤσεχίαAstraZenecaHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα