ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Αισιοδοξία για την Ελληνική Οικονομία

«Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του χρέους», λέει ο Όλαφ ΣολτςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στη SZ. Μάρκ Ρούτε: «δεν πρόκειται να λέμε σε όλα ναι σε Γερμανούς και Γάλλους».

Το προνόμιο να πάρει την πρώτη συνέντευξη του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Στολτς είχε η Süddeutsche Zeitung, όμως η υπεραξία της συνέντευξης έγκειται

στο ότι έγινε αμέσως μετά την επίσης πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την Παρασκευή (16.03) με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μέρ στο Παρίσι. Είναι γνωστό στους δημοσιογράφους ότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και ξέρει πολύ καλά την τέχνη του να μην επεκτείνεται σε όσα δεν μπορεί ή δεν θέλει να πει.

«Θα παραμείνουμε σε διάλογο»

Εξαίρεση δεν έγινε και σε αυτήν τη συνέντευξη, όπου φυσικά «παρούσα» ήταν και η Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν προτίθεται να μιμηθεί τον αυστηρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να κρατήσει την Αθήνα σε μεταρρυθμιστική ρότα. «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», αρκέστηκε να απαντήσει ο Όλαφ Σολτς. Ειδάλλως, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου. Για παράδειγμα, τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

«Ένας Γερμανός υπ. Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπ. Οικονομικών»

Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς. «Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο, Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε, Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς. Σημειωτέον ότι ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ESM στα κράτη-μέλη

Μακροσκελή συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο (17.03) παραχωρεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Το μήνυμά του προς το γαλλογερμανικό δίδυμο και τις πρωτοβουλίες του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης: «Δεν πρόκειται εμείς να γνέφουμε καταφατικά σε όλα», που είναι και ο τίτλος της συνέντευξης. «Διαθέτουμε ελευθερία μετακινήσεων στην ΕΕ και φυσικά η νέα γερμανική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να συναντάται με τη γαλλική, χωρίς να είμαστε μαζί τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς κι άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκουμε καλό ότι κι αν συμφωνούν οι δύο κυβερνήσεις». Ο Ρούτε ορθώνει σημαντικές διαφωνίες για την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Επιθυμούμε να συνεχίσουν τα κράτη-μέλη να έχουν τον λόγο για τον Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τελικά πρόκειται για δικά τους χρήματα», τονίζει ο Ολλανδός πρωθυπουργός. «Εάν είμαι σωστά ενημερωμένος η σχετική πρόταση είναι διατυπωμένη αόριστα στον κείμενο της γερμανικής κυβερνητικής συνεργασίας. Αλλά και αλλιώς να ήταν, για να γίνει ο ESM κοινός ευρωπαϊκός θεσμός, θα ήταν αναγκαία η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών, και δεν βλέπω πουθενά ετοιμότητα γι αυτό».

Στην πρόταση Μακρόν για κοινό υπουργό Οικονομικών ο Μαρκ Ρούτε διαφωνεί. «Θα πρέπει να ετοιμάσουμε την Ευρώπη για την επόμενη κρίση. Για μένα το θέμα είναι πως χώρες όπως η Γαλλία, αλλά κυρίως η Ιταλία, θα πάρουν ώθηση για να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές. Γι αυτό δεν χρειαζόμαστε ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών… η πιο καλή πρόληψη είναι εξισορροπημένος προϋπολογισμός».

ΥΠΟΙΚ Γερμανίαςελληνική οικονομίαδημόσιο χρέοςΌλαφ ΣολτςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα