Υποκλοπές: Στενό μαρκάρισμα Τσίπρα σε Μητσοτάκη με τα αναπάντητα ερωτήματα, σκληρά διλήμματα στους γαλάζιους βουλευτές

Την δριμύτατη κατηγορία ότι όχι μόνο γνώριζε αλλά έδωσε στην ΕΥΠ και την εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης, ενώ με τον πλέον επίσημο τρόπο ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και προσφυγή σε εκλογές

άμεσα.

Επανέλαβε δε για μία ακόμη φορά ότι ο πρωθυπουργός έχοντας από την πρώτη μέρα της θητείας του μεταφέρει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του έχει την απόλυτη και αμετάθετη ευθύνη και δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι «δεν γνωρίζει» αλλά και ότι ως πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει, επιχείρημα που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έδωσε το πράσινο φως στον Διοικητή της ΕΥΠ να στήσει έναν παρακρατικό μηχανισμό χωρίς να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Θεωρώντας εκ των προτέρων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του και στην δευτερολογία του στη Βουλή επιδόθηκε σε σφυροκόπημα του πρωθυπουργού σε αυτά ακριβώς τα σημεία, απαιτώντας εξηγήσεις.

Την απουσία απαντήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού για τους λόγους παρακολούθησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν κατά την εκτίμησή του με βάση τα στοιχεία των υποθέσεων αυτών, αλλά δε μπορεί να παραδεχτεί ο πρωθυπουργός:

· Για τον μεν Ανδρουλάκη είπε ότι ο λόγος παρακολούθησης ήταν η προσπάθεια του αλαζόνα Μητσοτάκη να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα εν όψει των εκλογών με το νόμο της απλής αναλογικής σε ισχύ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν είναι «απλά ένα πολιτικό λάθος» όπως επιχείρησε να την εμφανίσει ο πρωθυπουργός («τα μεγαλοποιείτε» είπε μάλιστα), αλλά είναι «μια αξιόποινη πράξη».

· Για τον δε Θανάση Κουκάκη ανέφερε ότι οι λόγοι παρακολούθησης ήταν η δημοσιογραφική ενασχόλησή του με τις αλλαγές στον ΠΚ που είχαν στόχο την να δοθεί η δυνατότητα ασυλίας «σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τα οποία είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υποθέσεις» καθώς και «τη δυνατότητα αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν δεσμευμένα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Ερώτημα που επίσης έθεσε μετ’ επιτάσεως και στην πρωτολογία και στην δευτερολογία του ήταν πόσοι ακόμη και ποιοι ακόμη βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται μέχρι και σήμερα.

Ο… υβριδικός πόλεμος και ο «ψόφιος κοριός»

Στη δευτερολογία του προέβη στη διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που του έθεσε και τις βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε, σε αντίθεση με τον Γεραπετρίτη που όπως είπε θίχτηκε για λιγότερο σημαντικές αναφορές. Ως προς τον τελευταίο και μετά την αντίδρασή του επί προσωπικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ανασκευάζει ως προς την κατηγορία ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου είχε κληθεί σε ακρόαση ο Π. Κοντολέων, είπε ψέματα ότι δεν παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης. Ωστόσο επέμεινε πως δεν ανασκευάζει στην κατηγορία του ότι ο υπουργός Επικρατείας «έκανε τον ψόφιο κοριό». Επιμένοντας στο πρόσωπο του κ. Γεραπετρίτη που εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραβίαση του απορρήτου της Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε δημοσιεύματα που του απέδιδαν την αναφορά πως έχουμε το πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις τονίζοντας ότι δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες στον κόσμο δηλαδή, «περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και περιπτώσεις κατασκοπείας». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε έντονο ύφος και στραμμένος προς τα κυβερνητικά έδρανα εξανέστη «Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις; Κατασκοπείας; Ή υβριδικού πολέμου; Και δεν ντρέπεστε; Έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο;».

Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει ότι ο Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες αφήνουν να σέρνεται μια κατηγορία σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη χωρίς να αποσαφηνίζουν δημόσια περί τίνος πρόκειται με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν παρά να ενημερώσουν τον ίδιο προσωπικώς, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ουσιαστικά ότι είναι παιδαριώδες και δεν μπορεί να σταθεί σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση.

Όσο για τις αιχμές και τις χωρίς στοιχεία αναφορές σε βάρος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα οι τρεις από τους πέντε πρώην υπουργούς που επικαλέστηκε, διέψευσαν ότι κατήγγειλαν παρακολούθηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού) τον κάλεσε να αφήσει τις «μαφιόζικες πρακτικές» και να θέλει να κάνει χωριστή Εξεταστική για την περίοδο 2015 – 2019.

Στρίμωγμα στους γαλάζιους: «παρακράτος Μητσοτάκη ή ΝΔ συνολικά;»

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας μια αποτίμηση της τακτικής που ακολουθεί ο πρωθυπουργός επισήμανε την επιμονή του στη γραμμή των όσων είχε αναφέρει ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ δύο μέρες πριν ότι δηλαδή «a priori κανείς δεν εξαιρείται της παρακολούθησης» επομένως είπε, κανείς δεν είναι ασφαλής ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε και από την συμπολίτευση.

Παρατήρηση – γέφυρα προκειμένου να απευθυνθεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Στρεφόμενος προς τους γαλάζιους βουλευτές είπε ότι σιωπούν μπροστά σε μια κατάφωρη εκτροπή ενώ στη συνέχεια έκανε επίκληση στο αίσθημα πολιτικής και δημοκρατικής ευθύνης αλλά και της αξιοπρέπειας. «Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της Μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξής σας συνολικά». Κοινώς, θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα επιχείρησε να διεγείρει τα αντανακλαστικά όσων αντιλαμβάνονται ως προτεραιότητα το «καλό της παράταξης» και όχι αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη δευτερολογία του επανήλθε πηγαίνοντας παραπέρα, με την υπογράμμιση ότι τα περί Εξεταστικής από το 2012 επιχειρούν να «φοβερίσουν» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, τον μεν Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός και τον Δένδια που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί και η υπογράμμιση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «παράλυτη» και δεν μπορεί να σταθεί έναντι των ξένων εταίρων της καθώς ο πρωθυπουργός έχει καταγραφεί πλέον ως «πρωθυπουργός των υποκλοπών».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ουδείς εξαιρείται από τη δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας

Κουτσούμπας: Αντιδραστικό πλαίσιο θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού (Video)

Η έλλειψη απαντήσεων για τις υποκλοπές φουσκώνει τα πανιά της αντιπολίτευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποκλοπές, Στενό, Τσίπρα, Μητσοτάκη, – Σκληρά,ypoklopes, steno, tsipra, mitsotaki, – sklira