Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο η ακρίβεια, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών

Ακόμα και να μην ήθελε το ζήτημα να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μια ματιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα έκανε τον πρωθυπουργό να θέσει στην κορυφή της θεματολογίας το ζήτημα της ακρίβειας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη δημοσκόπηση της MRB για το ΟΡΕΝ

το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών: το 53,5% των ερωτηθέντων θεωρεί την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα, το 31,3% θεωρεί την Υγεία και το 20,6% το ύψος των εισοδημάτων. Ακόμα χειρότερα για την κυβέρνηση, στην ίδια δημοσκόπηση το 69,9% εκτιμά πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, το 24,1% απαντά πως πήρε περισσότερα μέτρα από τις αντοχές της οικονομίας και το 18,7% απαντά πως πήρε όσα μέτρα επιτρέπει η οικονομία. Εν ολίγοις, οι πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι ανεπαρκή.

Με αυτά τα στοιχεία, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς. Ήδη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός δήλωσε ότι «από την Παρασκευή και μετά, όπου θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει, θα δούμε να μειώνονται οι τιμές σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Και μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, όπως είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού».

Κάνοντας ειδική αναφορά, δε, σε ένα προϊόν, το οποίο είχε προκαλέσει πραγματική θύελλα το προηγούμενο διάστημα λόγω των αποκλίσεων των τιμών του στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ότι «έχουμε και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατηρήσαμε στο βρεφικό γάλα, να είναι ακριβότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και εκεί λοιπόν θα δούμε από 1η Μαρτίου τις τιμές να μειώνονται», προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι πραγματικά οι μειώσεις στο βρεφικό γάλα θα είναι τέτοιες που θα προσεγγίσει τελικά η τιμή στην Ελλάδα το μέσο όρο της Ευρώπης».

Ωστόσο, τα στοιχεία αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός σε σταθερές τιμές (μετά την επίδραση του πληθωρισμού) μειώθηκε από τα 17.220 ευρώ το 2021 σε 16.174 ευρώ το 2022, δηλαδή από τα 1.230 ευρώ το μήνα σε 1.155 ευρώ σε 14μηνη βάση. Η απώλεια λόγω του πληθωρισμού, που έφτασε στο 9,6%, είναι της τάξης των 75 ευρώ το μήνα (σε 14μηνη βάση). Οι απώλειες αυτές, σύμφωνα με τον οργανισμό (που αντιστοιχούν περίπου σε ένα μισθό των 1.000 ευρώ το χρόνο) οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών, καθώς σε τρέχουσες τιμές ο μισθός αυξήθηκε από τα 16.086 ευρώ στα 16.174 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το ΙΟΒΕ στη μελέτη του για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε το ίδιο πράγμα, λέγοντας ότι «ενδεικτικά, ο πραγματικός μέσος μισθός, σε συνέχεια σωρευτικής ανόδου κατά 25% την περίοδο 2000-2009, κατέγραψε συστηματική υποχώρηση την περίοδο 2010-2022, σωρευτικά κατά 30%, με αποτέλεσμα το 2022 να παραμείνει σε πραγματικούς όρους 18% χαμηλότερος από το 2000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πραγματικούς όρους, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο στον μέσο μισθό τα τελευταία χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικός στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της 4ετίας ο μέσος μισθός στη χώρα να φθάνει τα 1.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, και αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, φαίνεται ότι η ακρίβεια υποχρεώνει τους πολίτες να «βάλουν χέρι» στα «έτοιμα», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 5,238 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2024, έναντι αύξησης κατά 6,374 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Εκτιμάται ότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της ανάγκης να καλυφθούν έξοδα που μέχρι σήμερα οι πολίτες μπορούσαν να τα καλύπτουν από τα εισοδήματά τους. Και μέσα σε όλα, σύμφωνα με τη Εurostat, το λάδι στην Ελλάδα πλέον αποτελεί προϊόν… πολυτελείας: η υψηλότερη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου τον περασμένο Ιανουάριο σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69%), με δεύτερη την Ελλάδα (+67%) και τρίτη την Ισπανία (+63%).

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: «Αδειάζει» τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη – «Το σκάφος δεν έλαβε έγκαιρη βοήθεια»

Τέμπη: «Το κράτος υπονομεύει ολόκληρη την κοινωνία» λέει η Καρυστιανού στο Reuters – Αιχμηρό ρεπορτάζ για την τραγωδία, «ελάχιστα έγιναν για την ασφάλεια»

Δημοσκόπηση MRB: Κεντροαριστερή πορεία θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν και με Κασσελάκη και με Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργικό Συμβούλιο,ypourgiko symvoulio