Ζακυνθινός: Η επιτροπή δεν υποκαθιστά την κυβέρνηση, πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα

ΕΛΛAΔΑ

 

«Είµαστε στα όρια και πιστεύω ότι δεν έχει ξεφύγει ακόµη η κατάσταση. Ευελπιστώ να φρεναριστεί και να αντέξουµε», τόνισε ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, σε συνέντευξή του στο Documento.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του πως «δεν θα φτάσουµε στο σηµείο να ζήσουµε στιγµές ανάλογες µε την Ιταλία λόγω του ότι έχουν ληφθεί µέτρα, ενώ µε το νέο lockdown θα καθυστερήσει

η εξάπλωση της επιδηµίας».

Σε ερώτηση για το αν επαρκούν αυτά κρεβάτια ΜΕΘ, ο κ. Ζακυνθινός απάντησε: «Προφανώς θα δηµιουργηθούν περισσότερες κλίνες, δεν µπορεί να µείνει ο κόσµος απέξω, και πιστεύω ότι το υπουργείο Υγείας αυτό θα κάνει. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια και δεν υπάρχουν κρεβάτια για κορονοϊό θα χρησιµοποιηθούν και οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ. Επιπλέον, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι πρέπει να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια και τα ιδιωτικά νοσοκοµεία».

Κατά πόσο ήταν αναπόφευκτο το δεύτερο lockdown;

Ο κ. Ζακυνθνινός απάντησε πως «αν κάναµε αυτά που έπρεπε µετά το πρώτο lockdown, δεν θα είχε επιβληθεί το δεύτερο». Και πρόσθεσε: «Τρίτο lockdown δεν πρέπει να γίνει. Και πρέπει να ληφθούν µέτρα πολιτικά που να αποτρέψουν κάθε νέο lockdown, γεγονός που σηµαίνει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα µοντέλα διαχείρισης χωρών όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. ∆ηλαδή να γίνουν εκατοµµύρια τεστ και όχι απλώς το αυτοκινητάκι του ΕΟ∆Υ να κάθεται σε ένα σηµείο και όποιος θέλει να κάνει το τεστ. Να σκανάρονται περιοχές, να γίνονται εκτεταµένες ιχνηλατήσεις και να αποµονώνονται οι εστίες του ιού – αυτό θα προϋποθέτει και ενίσχυση της πρωτοβάθµιας φροντίδας».

Τα 22.000 τεστ είναι τίποτε μπροστά στις ανάγκες

Ο κ. Ζακυνθινός αναφέρθηκε και στα 22.000 τέστ που γίνονται ημερησίως στη χώρα μας.

«Τίποτε δεν είναι αυτά σε σχέση µε τις ανάγκες. Μπορεί να υπήρχε ζήτηµα στην πρώτη φάση της πανδηµίας που ενδεχοµένως υπήρχαν ελλείψεις τεστ. Τώρα δεν υπάρχει καµία έλλειψη. Επίσης, υπάρχουν και τα αντιγονικά τεστ που είναι γρήγορα και φτηνά, τα οποία προσφέρονται για µαζικές µελέτες πληθυσµού. Αυτό αν εφαρµοστεί, θα έχει αποτέλεσµα να θωρακίσει τη χώρα και να προλάβει µε τη δουλειά του ΕΟ∆Υ οποιαδήποτε υποτροπή, προστατεύοντας µε αυτό τον τρόπο και την οικονοµία. Λόγου χάρη, αν χαλάσουµε εκατοµµύρια για τεστ, θα γλιτώσουµε τουλάχιστον δεκαπλάσια ποσά από την προστασία της οικονοµίας, συν βέβαια την προστασία της κοινωνικής υγείας. ∆εν χωρά αµφιβολία ότι πρόκειται για κόστος - όφελος και πρέπει να το κάνει. Είναι θέµα πολιτικής απόφασης».

Για το ρόλο της Επιτροπής

Σχολιάζοντας το ρόλο της επιστημονικής επιτροπής και τις δυνατότητες που της δίνονται, ο καθηγητής είπε πως «… η πολιτική ηγεσία παίρνει τις τελικές αποφάσεις., άρα η επιτροπή ήταν αναγκασµένη να προσαρµόσει το σκεπτικό της, δηλαδή τις προτάσεις της, βάσει των µέσων που προσέφερε η πολιτεία».

Για τη δηλώσεις Τσιόδρα 

Σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσιες Τσιόδρα σε σχέση με την αδυναμία επένδυσης της κυβέρνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, απάντησ πώς δεν θα έκανε τέτοια δήλωσε «ποτέ και για κανέναν λόγο».

Κια πρόσθεσε: «Δεν έχουν καμία δουλειά να λένε τέτοια πράγματα. Είναι σαν να ρωτούσαν κάποιοι ένα μέλος της επιτροπής γιατί δεν γίνονται πολλά τεστ και αυτό να απαντούσε εκ μέρος της: «Δυστυχώς δεν έχουμε τεστ επειδή δεν έχουμε πόρους για να αγοράσουμε περισσότερα». Η επιτροπή δεν υποκαθιστά την κυβέρνηση. Αντιθέτως, λειτουργεί ανεξάρτητα και συμβουλεύει την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Τέλος όσον αφορά στα πρακτικά της επιτροπής; ο κ. Ζακυνθινός είπε ότι οφείλουν να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά. Ακόμη κι αν είναι ελλιπή, ακόμη κι αν δεν είναι τέλεια ως προς την τήρησή τους, πρέπει να δημοσιευτούν.

Σπύρος ΖακυνθινόςΕυαγγελισμόςΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα