Ζητούν ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ

ΕΛΛAΔΑ

«Η υπόθεση Ρίχτερ έχει εγείρει σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που χρήζουν απάντησης από όλους. Το πρώτο είναι ότι τα επιστημονικά ζητήματα λύνονται μέσω του επιστημονικού διαλόγου και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων", αυτό επισημαίνει ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Δημήτρης Μυλωνάκης μετά και την ομόφωνη πρόταση των καθηγητών του Πανεπιστημίου για ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ.

Η συνέλευση των καθηγητών που κράτησε για πολλές ώρες, έφερε στο προσκήνιο

εκ νέου και την αίσθηση της κοινωνίας στο Ρέθυμνο και όχι μόνο σχετικά με όλα όσα υποστηρίζει ο κ. Ρίχτερ σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης. Χαρακτηριστική η αντίδραση και του δημοτικού συμβουλίου το οποίο έμαθε την ομόφωνη απόφαση των πανεπιστημιακών και την επικρότησε. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του κ. Ρίχτερ ενώ καυτηρίασε και τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ Ελλάδας και εξωτερικού. Βασικό ζητούμενο πέρα των ιστορικών «τραυμάτων» από την υπόθεση Ρίχτερ για το Πανεπιστήμιο και τους λειτουργούς του είναι όπως επισημάνθηκε από τους καθηγητές η αποκατάσταση των σχέσεων του ιδρύματος με τον τοπική κοινωνία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο κ. Ρίχτερ έγινε επίτιμος διδάκτωρ σχεδόν εν κρυπτώ. Την τελική απόφαση για την ανάκληση του τίτλου θα λάβει η Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προς διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Ρίχτερ… δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική».

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ξενάκη η απόφαση αυτή, αποκαθιστά μια αστοχία στην οποία είχαμε προβεί όπως ανέφερε, πριν από ενάμισι χρόνο, αποκαθιστώντας τόσο την ιστορική αλήθεια γύρω από αυτά τα οποία επιχειρεί να αναθεωρήσει ο κ. Ρίχτερ, όσο και να κλείσει το ρήγμα το οποίο δημιουργήθηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Αυτό το οποίο επισημάνθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέλευσης είναι το γεγονός ότι, οι θέσεις του κ. Ρίχτερ και τα όσα πρεσβεύσει για τα πεπραγμένα στη Μάχη της Κρήτης αλλά και όσα υποστηρίζει για τις Γερμανικές αποζημιώσεις έχουν απαντηθεί, αμφισβητηθεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά από Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές και ιστορικούς.

Ρίχτερεπίτιμος διδάκτωρΠανεπιστήμιο ΚρήτηςανάκλησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα