Ζοζέπ Μπορέλ: «Ο πόλεμος μας τριγυρίζει» – Η εφιαλτική προειδοποίηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα δυνητικό πόλεμο, μία σύρραξη πλήρους κλίμακας στην ήπειρο, πέραν των συνόρων της Ουκρανίας και αυτό «δεν είναι πλέον στην σφαίρα της φαντασίας», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη», πρόσθεσε, τόσο με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τις υβριδικές επιθέσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ομιλία στις Βρυξέλλες,

ο Μπορέλ τόνισε ότι «ο πόλεμος μας τριγυρίζει», για να προσθέσει ότι «ένας υψηλής έντασης συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση».

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρεται τόσο ανοιχτά σε αυτό που αποκαλεί ρωσική απειλή. Είχε προηγηθεί ο Δανός υπουργός Άμυνας, τον Φεβρουάριο, που είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Κατά τον  Ζοζέπ Μπορέλ «το Τείχος του Βερολίνου έχει αντικατασταθεί με ένα δαχτυλίδι φωτιάς γύρω μας», βάζοντας στο κάδρο των επικίνδυνων για την Ευρώπη μετώπων, τόσο την Ουκρανία, όσο και την Γάζα και την αστάθεια στη βόρεια Αφρική.

Όλα τα λεφτά στις πολεμικές βιομηχανίες, θέλει ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης έχει καταδείξει την υποχρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας μετά τη μείωση των δαπανών που έγιναν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πολιτική που έχει αναθεωρηθεί με δεδομένη την ανάγκη εξοπλισμού του Κιέβου και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ωστόσο τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες «επενδύσεις», καθώς η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης βρίσκεται σε «υπαρξιακή κρίση». «Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό χρηματοδοτικό εργαλείο… συγκρίσιμο με αυτό που δημιουργήσαμε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Μάλιστα για να δείξει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές βιομηχανίας υπενθύμισε ότι «η αμερικανική ομπρέλα, από την οποία εξαρτόμαστε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι ανοιχτή πάντα» -κάτι που το συνέδεσε με «το ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον».

Ψυχροπολεμικό κλίμα και στο Παρίσι

Στο ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργείται, έριξε σπόρους και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος δήλωσε στο France24 και στο RFI ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του Παρισιού να συνομιλήσει με την Ρωσία. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν για το περιεχόμενο τηλεφωνικής επαφής ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στην Μόσχα. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους διότι οι δηλώσεις και οι αναφορές  που έγιναν (για την τηλεφωνική επικοινωνία για την τρομοκρατική επίθεση) είναι ψέματα», είπε ο Σεζουρνέ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία αναφερόταν ο Σεζουρνέ έγινε ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού και Σεργκέι Σόιγκου. Η Γαλλία λέει ότι ο Λεκορνού ήθελε να δώσει στην Μόσχα «χρήσιμες πληροφορίες» για την επίθεση που έγινε στις 22 Μαρτίου στην Μόσχα. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας διέρρευσε ότι ο Λεκορνού είπε στον Σόιγκου πως η Γαλλία ήταν έτοιμη να εντείνει τις ανταλλαγές πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά ο Σόιγκου, κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απάντησε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν εμπλοκή στην επίθεση της Μόσχας.

Πριν αποκατασταθεί δίαυλος επικοινωνίας με τους Ρώσους «ίσως πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Σεζουρνέ, συνδέοντας τις διμερείς επαφές με την αλλαγή στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ινδονησία

Έκλειψη Ηλίου: Πότε και πού θα γίνει ξανά ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο (Photos)

Λαβρόφ από Πεκίνο: Ρωσία και Κίνα θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια στην Ευρώπη και Ασία

Keywords
Τυχαία Θέματα