Ρεκόρ εσόδων για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του ’13 ανακοίνωσε η Apple

Έσοδα $54,5 δισεκατομμύρια, κέρδη $13,1 δισεκατομμύρια.

Μπορεί τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων να ήθελαν την Apple να μειώνει τις παραγγελίες εξαρτημάτων για τα iPhone λόγω μειωμένης ζήτησης, ωστόσο σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του ’13 (δηλαδή για τις 13 εβδομάδες έως τις 29 Δεκεμβρίου 2012), η εικόνα είναι διαφορετική.

H Apple

κατάφερε να σπάσει για άλλη μια φορά το ρεκόρ του τριμήνου, αφού στα ταμεία της μπήκαν $54,5 δισεκατομμύρια, ενώ τα έσοδα για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν $46,3 δισεκατομμύρια. Αυτή η μεγάλη αύξηση βέβαια δεν μεταφράστηκε σε μια αντίστοιχα μεγάλη αύξηση των κερδών: από τα $13 δισεκατομμύρια του πρώτου τριμήνου του ’12, η εταιρεία σκαρφάλωσε στα $13,1 δισεκατομμύρια.

Στις πωλήσεις των συσκευών τώρα, η Apple πούλησε 47,8 εκατομμύρια iPhone –περίπου 20 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος οφείλεται προφανώς στην κυκλοφορία του iPhone 5. Όσο για τα iPad, η εταιρεία διέθεσε 22,9 εκατομμύρια συσκευές, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο είχε διαθέσει 14 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του ’12, 15,4 εκατομμύρια. Προφανώς το iPad Mini βοήθησε σημαντικά. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να γνωρίζουμε πιο αναλυτικά τις πωλήσεις των συσκευών (iPhone 4, 4S, 5 και iPad 2, iPad Retina, iPad Mini).

Κατά τα άλλα, τα iPod κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, αφού πωλήθηκαν 12,7 εκατομμύρια συσκευές –ένας αριθμός που όμως είναι μικρότερος κατά 2,7 εκατομμύρια απ’ τις πωλήσεις του αντίστοιχου τριμήνου του ’12. Τέλος, παρά την παρουσίαση νέων μηχανημάτων, οι πωλήσεις των Mac κατέγραψαν σημαντική πτώση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012: μέσα σε έναν χρόνο, οι πωλήσεις του τριμήνου προσγειώθηκαν από τα 5,2 εκατομμύρια στα 4,1 εκατομμύρια. Η ίδια η εταιρεία βέβαια ισχυρίζεται πως γι’ αυτό ευθύνονται προβλήματα στην παραγωγή των νέων Mac, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει το λανσάρισμά τους σε αρκετές αγορές.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι iOS συσκευές (iPhone, iPad και iPod Touch) ξεπέρασαν πλέον τα 500 εκατομμύρια παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, 100 εκατομμύρια συσκευές προστέθηκαν μόνο από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα