2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας

Το «2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας», που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (σε συνέχεια του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2014) είχε μεγάλη επιτυχία και από προσέλευση κόσμου και από ποιότητα ταινιών και ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός που συζητήθηκε όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στις άλλες πόλεις που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ όπως η Τρίπολη, η Σκάλα Λακωνίας, η Αμαλιάδα και η Μεγαλόπολη.

Το Φεστιβάλ με επίκεντρο την Καλαμάτα, περιλαμβάνει ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα (και οι δύο είχαν την επιμέλεια του περσινού φεστιβάλ). Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία εθνολόγοι-σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο Ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ. Μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα), όπως έγινε και τον Ιανουάριο του 2015.

Επίσης, με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι θα παρουσιασθεί η πρώτη καθαρά Μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο It’s all Jazz to me σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια. Στην τελετή έναρξης θα συμπράξουν Νορβηγοί και Μεσσήνιοι μουσικοί. Οι μουσικοί που θα παραβρεθούν είναι οι Ann Helen Hjemli (τραγούδι), Jhonny Lauritzen (πνευστά) και Rodrigo Villagra (κοντραμπάσο).

Σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις

Σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber. Τα σεμινάρια θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό. Σάββατο 23, Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Χώρος Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου.

Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης. Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου.

Σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά. Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Παρουσίαση βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως» με εισηγητή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη. Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12.00 στον χώρο του καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού.

Ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία» στην Μεσσήνη. Την ημερίδα συντονίζουν η Τέσση Λαζαράτου, ψυχολόγος, και ο Θανάσης Κουρής, ψυχίατρος, ενώ θα παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο ανθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγοπούλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας». Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6μ.μ. Χώρος Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης.

Τζαζ «jam sessions» με Νορβηγούς και Έλληνες μουσικούς στο καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη, που και τις δύο προηγούμενες χρονιές έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Πάνω από 3.500 μαθητές παρακολούθησαν πέρσι την εκπαιδευτική ζώνη και 2.100 μαθητές το 2014. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην διάρκεια της εκπαιδευτικής ζώνης.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Αργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ και σε συνεργασία με το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα