AegeanDocs: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου θα έχει επίκεντρο φέτος τη Μυτιλήνη με τις βασικές εκδηλώσεις και προβολές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Θα διεξαχθεί από 8 – 11 Δεκεμβρίου 2013 και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών των 27 ταινιών μεγάλου μήκους και 13 μικρού, θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου»

πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και του Έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Β. Αιγαίο» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Το Έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» αφορά μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για το διάστημα Αύγουστος 2013 - Δεκέμβριος 2014. Στο πλαίσιο του Έργου αυτού, δημιουργείται πολυθεματικός Θεσμός με το διακριτό τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού» και σλόγκαν «Εννέα νησιά ενώνουν τα ταλέντα τους».

Το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ θα περιλαμβάνει πρωτότυπες και επαναλαμβανόμενες προβολές καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες θα μεταδίδονται με τεχνολογία «live streaming», ζωντανής δηλαδή αναμετάδοσης μέσω Ίντερνετ, στη Χίο, στη Σάμο και στη Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται ήδη για το διάστημα του Σεπτεμβρίου 2014, το 2ο Φεστιβάλ με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Χίο.



Η βασική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, είναι η προβολή με ελεύθερη είσοδο δεκάδων επιλεγμένων ποιοτικών ταινιών, σε ένα ομοιογενές πρόγραμμα και με ιδανικές συνθήκες προβολής και ήχου. Περιλαμβάνονται ταινίες, όπως η οσκαρική του Μαλίκ Μπεντζελούλ «Ψάχνοντας τον Sugar Man», το «Blood brother» του Στιβ Χούβερ, το οδοιπορικό ενός Αμερικανού τουρίστα στην Ινδία, που ένιωσε τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν ήρθε σε επαφή με ένα ορφανοτροφείο για παιδιά με HIV (απέσπασε το βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance 2013), το «More Than Honey» του Γερμανού σκηνοθέτη Μάρκους Ιμχουφ, όπως και το «5 Broken Cameras», των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι, όπου βλέπουμε έναν Παλαιστίνιο αγρότη να καταγράφει το μεγάλωμα του γιου του. Μεταξύ των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν είναι και το «Ενα βήμα μπροστά» του Δ. Αθυρίδη, το «Little Land», του Ν. Νταγιαντά, η «Δημοκρατία, ο δρόμος του Σταυρού», του Μ. Γκαστίν, ο «Πάρβας - άγονη γραμμή» και το «100» του Γερ. Ρήγα, «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως - Sugar Town» του Κ. Τσακίρη, η «Μακρόνησος» του Ηλ. Γιαννακάκη και το πολύ καλό «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασ. Λουλέ, που παίχτηκε με επιτυχία στις αίθουσες.

Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει το μεγαλύτερο παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού και επαγγελματίες διοργανώνει και το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ». Για το 2013 διοργανώνεται παράλληλο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα τη χρήση των ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Μεταξύ των άλλων θα γίνουν και εδικές προβολές για παιδιά της Β’ θμιας εκπαίδευσης χάρις τη θετική ανταπόκριση της Δ/νση Β’ θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του Φεστιβάλ θα πρέπει να τονιστεί ότι λόγω του βασικού του προγράμματος που θα αφορά σε ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές ταινίες ντοκιμαντέρ, θα είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του Φεστιβάλ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Και υπάρχει στα μελλοντικά σχέδιά, η προοπτική πραγματοποίησης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προβολών ταινιών ντοκιμαντέρ και με τουριστικό-ταξιδιωτικό χαρακτήρα.


Οι σκοποί του Φεστιβάλ είναι τρεις: Πρώτα απ΄ όλα η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, ιδίως των ταινιών ντοκιμαντέρ, καθώς και η ενίσχυση του καλλιτεχνικού δυναμικού των νησιών μας. Έπειτα η πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και τέλος η ενίσχυση της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ως γνωστόν αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.


Τέλος ένας βασικός στόχος που θα αρχίσει να αναπτύσσεται από το Φεστιβάλ του 2014 είναι να καθιερωθεί το AegeanDocs ως Διεθνής κόμβος διανομής ντοκιμαντέρ σε ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Ευρώπης και Κίνας). Αυτός ο κόμβος λείπει από το ευρωπαϊκό στερέωμα και αποτελεί στόχο για τη διεθνή καταξίωση του ΑegeanDocs, αλλά και για την ανάπτυξη, με τον καιρό, ενός νέου θεματικού τουρισμού για τα νησιά του Αιγαίου του κινηματογραφικού/πολιτιστικού τουρισμού.

Η εκτέλεση της παραγωγής έχει ανατεθεί στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ» επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.



Αρχίζουμε, όλοι μαζί, ένα όμορφο ταξίδι για τη δημιουργία, την επιτυχία και τη διεθνή καθιέρωση του AegeanDocs: Φως, Αιγαίο, Πολιτισμός και Ιστορία είναι οι τέσσερις πυλώνες του.

Το Φεστιβάλ έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να πετύχει και να καθιερωθεί. Από την πρώτη διοργάνωση συγκεντρώνουμε σπουδαίες και πολυβραβευμένες ταινίες όχι μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και στο IDFA –Amsterdam , στο Sheffield DocFest, στο Sundance και ταινίες υποψήφιες για Oscar.

Μας ενδιαφέρουν ταινίες όπου η Ιστορία έχει κεφαλαίο Γιώτα, αλλά και οι ιστορίες των απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων, των προσώπων και των συλλογικών υποκειμένων. To Φεστιβάλ αντικρίζει την Ιστορία όχι ακαδημαϊκά και στατικά, όχι ως την εξιστόρηση των ηγετών και των πολέμων, αλλά ως το βλέμμα του σημερινού ανθρώπου στο παρελθόν και το παρόν σε όλες τις δραστηριότητες του.

Το AegeanDocs έχει επιπλέον το προνόμιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ώστε, αφενός μεν οι προβολές να μη μένουν ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά να οδηγούν στη γνώση μέσα από τη συγκίνηση και, αφετέρου, να αναδεικνύεται ο κεντρικός πολιτιστικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ευρύτερη περιοχή.

Με υπερηφάνεια σας καλούμε σε βραδιές ταινιών ντοκιμαντέρ με άρωμα Oscar από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Κώστας Σπυρόπουλος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής



Keywords
Τυχαία Θέματα