Athens Science Festival 2017 στην Τεχνόπολη
Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και αναμένεται να εντυπωσιάσει και να κάνει την παρουσία του πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά.
Η σύγχρονη επιστήμη με όπλο τη γνώση και την ανοιχτή πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία οδηγείται σε νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ευφάνταστες
Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίνων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Πρώτη παρουσίαση, σύνοψη ομιλίας προσκεκλημένων ομιλητών στο ASF17:
GovindaUpadhyay
LED it be: Από την Ινδία, για όλο τον κόσμο, με αγάπη
Αυτό το σύνθημα ακολούθησε και ο 28χρονος Govinda Upadhyay, ξεκινώντας από την Ινδία με όνειρό του να “φωτίσει” τον κόσμο. Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «LED it be», o Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ, και μας δείχνει το δρόμο, αλλά και τα εμπόδια που συναντά κάποιος από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγματοποίησή της. Ο Upadhyay είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς στο χώρο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, και έχει επιλεχθεί το 2016 από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους 30 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες της Ευρώπης κάτω των 30 ετών.
Τίτλος δράσης: LED it be || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 19.00-19.50
Κωνσταντίνος Δεμέτζος
Αόρατα(!) ρομπότ… εν δράσει
Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ έχουν την τιμητική τους. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούμε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος θα μας παρουσιάσει άλλα ρομπότ, που είναι …αόρατα! Αυτά τα «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς. Ο δρ. Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές και με ελάχιστες παρενέργειες.
Τίτλος δράσης: «Έξυπνα» Βιονανο-ρομποτικά Φάρμακα || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50
Δημήτρης Ματσάκης
Λάθος ώρα; Λάθος μέρος!
Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάποιος φροντίζει να λειτουργούν τα πάντα …ρολόι. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, τραπεζικές συναλλαγές, διαδίκτυο και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την ώρα που υπολογίζεται με βάση τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, πίσω από τα οποία κρύβεται ο Έλληνας «Father of Time ή Time Lord» Δημήτρης Ματσάκης. Ο «πατέρας του χρόνου» αποκαλεί τα ρολόγια παιδιά του, αν και ο ίδιος δεν φοράει ποτέ ρολόι! Δεν υπάρχει το «τέλειο» ρολόι, αλλά συνδυάζοντας 100 περίπου ατομικά ρολόγια – δηλαδή, ρολόγια που βασίζονται στην παρατήρηση των ταλαντώσεων ατόμων καισίου–, τεσσάρων διαφορετικών τύπων, ο δρ. Ματσάκης καταφέρνει να μετρήσει το χρόνο με τρομερή ακρίβεια, εξαλείφοντας τα αδύναμά τους σημεία. Αν η μέτρηση του χρόνου πέσει έξω έστω και για ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τότε αμέτρητα χρονοεξαρτώμενα συστήματα που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή θα καταστραφούν ― ένα GPS θα πέσει έξω περίπου ένα χιλιόμετρο στον προσδιορισμό της θέσης μας.
Τίτλος δράσης: Θεωρίες για τον Χρόνο || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 19.00-19.50
Σταμάτης Κριμιζής
Πλούτωνας: Μια ιστορία απόσταση
Και από τη Γη στο διάστημα. Ένα ιστορικό ταξίδι στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, μας επιφυλάσσει ο σπουδαιότερος Έλληνας αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών & Johns Hopkins University, ΗΠΑ), που έχει συμμετάσχει στις σημαντικότερες αποστολές της NASA στους πλανήτες της ηλιακής «γειτονιάς» μας, με κυριότερες τις Voyager 1 και 2 και πρόσφατα την αποστολή New Horizons, η οποία το 2015 προσέγγισε για πρώτη φορά τον Πλούτωνα. Στην ομιλία του θα μας αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, ανακαλύπτοντας μέρη που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί.
Τίτλος δράσης: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Ένα σύγχρονο Έπος για την Eξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 19.00-19.50
JimAl-Khalili
Σε έναν κόσμο… κβαντικό!
Το Athens Science Festival, θα τολμήσει να μας αποκαλύψει και έναν άλλον, νέο και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Κβαντικής Βιολογίας. Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ.Βρετανία. Αλλά μην τρομάζετε, γιατί στο Athens Science Festival θα μας πάρει από το χέρι για να μας ταξιδέψει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Al-Khalili διδάσκει Κβαντική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ενώ, παράλληλα, διευθύνει το Τμήμα Επικοινωνίας και Διάδοσης Επιστημονικών Θεμάτων προς το ευρύ κοινό. Θα μπορέσει άραγε να μας πείσει ότι: «ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της επιστήμης είναι να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο κόσμος μας είναι κατανοητός;», όπως χαρακτηριστικά έχει πει;
Τίτλος δράσης: Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 20.00-20.50
Η ομιλία του καθηγητή Jim Al Al-Khalili θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου ΤΡΑΥΛΟΣ.
Γιώργος Παξινός
Know yourself, i.e. Γνώθι σαυτόν
«Ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου», θα υποστηρίξει ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, στην ομιλία του «Γνώθι σαυτόν» στο Athens Science Festival και θα συνεχίσει λέγοντας «…ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αδυνατούμε να καταλάβουμε κατοικεί μέσα μας, και δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο». Ο Καθηγητής Παξινός, ο πρώτος επιστήμονας που χαρτογράφησε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο, είναι ο πλέον ειδικός για να μας πείσει πως δεν υπάρχει ψυχή και να μας βοηθήσει να ξανανακαλύψουμε την ταυτότητά μας.
Τίτλος δράσης: Γνώθι σαυτόν || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50
Και όλα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή! Στο Athens Science Festival 2017, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, προσκεκλημένους από όλες σχεδόν τις ηπείρους (Αμερική, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη), διαφορετικών εθνικοτήτων και τομέων ειδίκευσης, καθώς και εντυπωσιακές εκθέσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές και πολλά εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Σύντομα, θα ανακοινωθούν περισσότερα science νέα με φεστιβαλική διάθεση!
Stay tuned!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- H Margot Robbie θέλει να σε 'ηλεκτρίσει'
- Η Κουτσελίνη για τον τσακωμό της με τη Σκορδά: «Είσαι άχρηστη απορώ γιατί σε διάλεξα»
- Κόπηκε μαχαίρι το «Ξαναδέστε τους» - Πως αποχαιρέτησαν Μουτσινάς & Ηλιάκη
- Κόπηκε το ΞΑΝΑΔΕΣΤΕ ΤΟΥΣ
- «Εφυγε» από τη ζωή γνωστός Ελληνας ηθοποιός
- Kόπηκε το "Ξαναδέστε τους"
- "Δέκα μικροί νέγροι"-Τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα
- Υπάρχει κάτι πιο σιχαμένο εκεί έξω από τις κάμπιες;
- Ballet Boys, του Kenneth Elvebakk στο KinderDocs
- Tόνι Έρντμαν και Suntan οι καλύτερες ταινίες του 2016
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Ballet Boys, του Kenneth Elvebakk στο KinderDocs
- Tόνι Έρντμαν και Suntan οι καλύτερες ταινίες του 2016
- Αίνιγμα, των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
- Athens Science Festival 2017 στην Τεχνόπολη
- Ανταπόκριση: Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο main stage του gazarte
- Ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Ωδείο Αθηνών
- Χάρης Ψαρράς: Ήμερες φωνές
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Athens Science Festival 2017 στην Τεχνόπολη
- Tόνι Έρντμαν και Suntan οι καλύτερες ταινίες του 2016
- Ανταπόκριση: Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο main stage του gazarte
- Ballet Boys, του Kenneth Elvebakk στο KinderDocs
- Αίνιγμα, των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
- Χάρης Ψαρράς: Ήμερες φωνές
- Ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Ωδείο Αθηνών
- Ζωγραφικές γιγαντοαφίσες κινηματογράφων της Αθήνας στο Μουσείο Μπενάκη
- Η Μαρίζα Ρίζου ξανά στο Passport για λίγες εμφανίσεις!
- "Λαμπεντούζα": 20 τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- "Δέκα μικροί νέγροι"-Τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα
- «Μια νύχτα με τον ΑΡΝΥ»: Μια αλλιώτικη μουσικοθεατρική παράσταση
- Υπάρχει κάτι πιο σιχαμένο εκεί έξω από τις κάμπιες;
- Μία ανάλυση των μουσικών βίντεο του Ντέιβιντ Φίντσερ (ή πώς οι σπουδαίοι σκηνοθέτες από το λα λα λα τους φαίνονται)
- Lenny Kravitz: Εκδικείται όσους τον καταδιώκουν - Παπαράτσι & θαυμαστές [photos]
- Πού βρίσκονται φέτος όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα;
- Κόπηκε οριστικά το ΞΑΝΑΔΕΣΤΕΣ ΤΟΥΣ- Ετοιμάζονται κι άλλες αλλαγές στον ALPHA
- Η Σταματίνα Τσιμτσιλή για το ατύχημά της με το αυτοκίνητο
- Η Κουτσελίνη για τον τσακωμό της με τη Σκορδά: «Είσαι άχρηστη απορώ γιατί σε διάλεξα»
- Kόπηκε το "Ξαναδέστε τους"