Bernard-Marie Koltès. Φαλλός του ήλιου: Ρομπέρτο Τσούκκο - Μαριανίκη Δορμπαράκη

Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν το δοκίμιο της Μαριανίκης Δορμπαράκη, Bernard-Marie Koltès. Φαλλός του ήλιου: Ρομπέρτο Τσούκκο.

Ο Bernard-Marie Koltès γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1948 στο Metz, μια επαρχιακή πόλη στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Από το 1970 έως τον πρόωρο θάνατό του, το 1989, έγραψε και σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα. Κυρίαρχο θέμα του αποτελεί

το παράλογο της ύπαρξης και το παροδικό των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτή η προβληματολογία και η μοναξιά του ατόμου κατατρέχουν τη θεματολογία του Koltès και υπογραμμίζουν την επιρροή του Jean Genet, του θεάτρου του παραλόγου και του μεταμοντερνισμού. Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, ο καπιταλισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση εμφανίζονται συχνά στα έργα του,

καθώς ο συγγραφέας αποπειράται να ψηλαφίσει τη μοναξιά και την ανάγκη για επαφή.

Το κύκνειο άσμα του, Ρομπέρτο Τσούκκο, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, από τον Peter Stein στη Schaubühne του Βερολίνου. Αν και εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και τη ζωή ενός κατά συρροή δολοφόνου, το τελευταίο έργο του Koltès απηχεί τις υπαρξιακές ανησυχίες του συγγραφέα για ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία, ο θάνατος, η αγάπη, δοσμένα στο πλαίσιο μιας δυστοπικής κοινωνίας όπου αναδύεται ένας νέος τύπος τραγικού ήρωα. Η μελέτη της Μαριανίκης Δορμπαράκη αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα με αναφορές στο τραγικό, στο συμβολικό και στο κοινωνικό, λειτουργώντας ως ερμηνευτική απόπειρα και αφορμή για περαιτέρω δραματουργική επεξεργασία του έργου.

Η Μαριανίκη Δορμπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έλαβε το διδακτορικό της από το Goethe Universität (Frankfurt am Main). Δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γερμανία και Ελλάδα, κι οργάνωσε ειδικά θεατρικά και φιλολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με το θέατρο, αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ επίσης ανέλαβε τη δραματουργική επεξεργασία αρκετών παραστάσεων. Αυτή την περίοδο επιμελείται και εισηγείται σεμινάρια στα θεματικά πεδία της δημιουργικής γραφής, της θεατρολογίας, του μύθου και της ψυχαναλυτικής ερμηνείας της λογοτεχνίας.

Εισαγωγή: Γιώργος Λαμπράκος

Επίμετρο: Παναγιώτης Σταματόπουλος & Θανάσης Τριαρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα