Fireflies in the Night Take Wing: Βραδινές προβολές video art στο ΚΠΙΣΝ
11:54 17/6/2016
- Πηγή: Culture Now
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί το βραδινό πρόγραμμα video art προβολών με τον τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, σε επιμέλεια των Barbara London, Kαλλιόπης Μηνιουδάκη και Fransesca
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά έργων από περισσότερους από 50 καλλιτέχνες από 29 χώρες, και απευθύνεται στους πολίτες της Αθήνας, της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου καλωσορίζοντάς τους στο νέο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και αστικό τοπόσημο της Αθήνας.
Μετά τo Fireflies in the Night του περασμένου καλοκαιριού –τρία βράδια αδιάκοπων προβολών βίντεο, από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, με επιλογές από τις καλύτερες παραγωγές διεθνώς που προβλήθηκαν σε οθόνες στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος– η φετινή συνέχεια, με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, θα αποτελείται από δέκα ξεχωριστά προγράμματα βίντεο συνδυασμένα σε ωριαίες λούπες που θα προβάλλονται σε δέκα διαφορετικά σημεία σε όλη την έκταση των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων του Πάρκου. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο καθηλωτικά έργα της Shirin Neshat που θα γεμίσουν τον Πύργο Βιβλίων, επίκεντρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Καθεμία από αυτές τις λούπες συναποτελείται από έργα από μια μεγάλη γκάμα διεθνών καλλιτεχνών – συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων που είναι ενεργοί μέσα στο κοσμοπολίτικο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης.
Σύμφωνα με την αντίληψη του Γάλλου μοντερνιστή ποιητή και κριτικού Charles Baudelaire για τον αστικό περιηγητή –«le flâneur» ο οποίος ανακαλύπτει τα αξιοθαύμαστα της πόλης ανάλογα με την τύχη και τη διάθεσή του– αυτό το διάσπαρτο και πολύμορφο πρόγραμμα μπορεί ο θεατής να το ανακαλύψει με όποια σειρά του ταιριάζει, ενώ οι προβολές σε απομακρυσμένα σημεία ουσιαστικά χαρτογραφούν το ΚΠΙΣΝ για τους επισκέπτες.
Πολλά από τα έργα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να αναδείξουν το κοσμοπολίτικο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης, και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν καθημερινά από τις 00:00 έως τις 04:00 το πρωί, μετά από τις σκηνικές εκδηλώσεις κάθε βραδιάς. Οι θεατές καλούνται να έρθουν «όπως είναι», να χαλαρώσουν και να ακολουθήσουν την περιέργειά τους.
Η ομάδα των επιμελητών έχει επιλέξει διακεκριμένα πρόσφατα δείγματα video art τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από είδη, αισθητικούς κώδικες, τρόπους παραγωγής, και διαχρονικά θέματα. Τα περισσότερα έργα που παρουσιάζονται σχολιάζουν κριτικά την ανθρώπινη ύπαρξη, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, την ιστορία και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, με ποικίλους, συχνά ποιητικούς, τρόπους αλλά και διαθέσεις που κυμαίνονται από το σκοτεινά δυσοίωνο μέχρι το χιουμοριστικό και αλέγρο έως και, ενίοτε, το ουτοπικά αισιόδοξο.
Συνυφαίνοντας θεματικά μοτίβα που υπογραμμίζουν την σύλληψη και τις μελλοντικές λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ (όπως η μουσική, ο χορός, το αρχείο της γνώσης, το περιβάλλον, κλπ), με κριτικούς στοχασμούς πάνω σε θέματα που απηχούν τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο, το πρόγραμμα Fireflies in the Night Take Wing, συνδιαλέγεται με τη σημερινή πραγματικότητα ενώ καλωσορίζει στο ΚΠΙΣΝ ως δημόσιο χώρο που εστιάζει στην προώθηση της γνώσης, των τεχνών και του ίδιου του δημόσιου διαλόγου ως εορτασμό της απελευθερωτικής προοπτικής των τεχνών και του πολιτισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Marte Aas, Shiva Ahmadi, Βασίλη Μπαλάσκα, Bahar Behbahani, Sylvie Blocher, Pauline Boudry και Renate Lorenz, Luca Buvoli, Paolo Canevari, Seoungho Cho, Μαριάννας Χριστοφίδη, Moyra Davey, Angela Detanico και Rafael Lain, Lili Reynaud-Dewar, Cheryl Donegan, Ninar Esber, Patricia Esquivias, Yang Fudong, Αικατερίνης Γεγησιάν και Fatma Çiftçi, IC-98 (Visa Suonpää και Patrik Söderlund), Μάριον Ιγγλέση, Alfredo Jaar, Ελένης Καμμά, Μιχαήλ Καρίκη, Mary Reid Kelley και Patrick Kelley, Bouchra Khalili, Basim Magdy, Ato Malinda, Τζένης Μαρκέτου, Oscar Muñoz, Luke Murphy, Shirin Neshat, Adrian Paci, Sondra Perry, Liliana Porter, Diana Fonseca Quiñones, Yvonne Rainer, Raqs Media Collective (Jeebesh Bagchi, Monica Narula, και Shuddhabrata Sengupta), Julian Rosefeldt, Tom Sachs, Έρικας Σκούρτη, Michael Smith, Λίνας Θεοδώρου, Στέφανου Τσιβόπουλου, Γιάννη Βαρελά, Erika Vogt, Hu Wei, Monika Weiss, Jane και Louise Wilson, Poka-Yio, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Katarina Zdjelar.
Πληροφορίες για τους επιμελητές
Ο κριτικός, επιμελητής, ακαδημαϊκός και ζωγράφος Robert Storr είναι Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale από το 2006, όπου επίσης διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική. Ο πρώτος Αμερικανός διευθυντής της Biennale της Βενετίας (2007), ο Storr έχει διατελέσει επιμελητής και επικεφαλής επιμελητής Ζωγραφικής και Γλυπτικής στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) από το 1990 μέχρι το 2002. Έχει διδάξει σε πολλά ιδρύματα και υπήρξε ο πρώτος Καθηγητής Σύγχρονης Τέχνης της έδρας της Rosalie Solow στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συγγραφέας πολλών βραβευμένων καταλόγων και βιβλίων, είναι εξωτερικός συντάκτης του Art in America από το 1981 και αρθρογραφεί τακτικά σε ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο για σημαντικές εκδόσεις, όπως οι Artforum, Parkett, Art Press, Frieze κ.λπ. Έχει δεχτεί πολλές σημαντικές διακρίσεις και βραβεία για το συγγραφικό, επιμελητικό και ζωγραφικό έργο του –με πιο πρόσφατη διάκριση το John Simon Guggenheim Memorial Foundation Award– και έχει τιμηθεί με το παράσημο Chevalier et Officier des Arts et des Lettres από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Barbara London είναι επιμελήτρια, σύμβουλος και συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη και ίδρυσε τα προγράμματα των εκθέσεων βίντεο και των συλλογών του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), όπου εργάστηκε από το 1973 έως και το 2013. Είναι πρωτοπόρος στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των μιντιακών τεχνών από τις απαρχές τους και έχει οδηγήσει το πεδίο στην τρέχουσα θέση του ως μια εξελιγμένη μορφή έκφρασης με σημαντικές συλλογές. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο MoMA επέβλεψε την απόκτηση περισσότερων από 500 μιντιακών έργων, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, μονοκάναλων και μουσικών βίντεο. Τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Eyebeam’s «Courage Award», διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, είναι σύμβουλος στο Ίδρυμα Kadist και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Getty στο Λος Άντζελες. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη συγγραφή του βιβλίου Video: from the Portapak to the Smartphone.
Η Καλλιόπη Μηνιουδάκη είναι ιστορικός τέχνης και εργάζεται ως ανεξάρτητη ερευνήτρια, κριτικός και επιμελήτρια στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Κατέχει διδακτορικό από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και ειδικεύεται στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή μεταπολεμική τέχνη από φεμινιστική σκοπιά. Κείμενά της έχουν εμφανιστεί σε διάφορες σημαντικές εκδόσεις και καταλόγους εκθέσεων, όπως Rosalyn Drexler: Who does she think she is? (Rose Art Museum, 2016), The World Goes Pop (Tate Modern, 2015), Niki de Saint Phalle (Grand Palais, 2014), Irina Nakhova (Moscow Museum of Modern Art, 2011). Ήταν συνεργάτης επιμελήτρια της έκθεσης Seductive Subversion: Women Pop Artists, 1958-1968 (University of the Arts/Brooklyn Museum of Art, 2010) και συνεπιμελήτρια του καταλόγου. Πρόσφατα έργα της περιλαμβάνουν τον εξειδικευμένο τόμο On the Cusp of Feminism: Women Artists in Sixties (Konsthistorisk Tidskrift, 2014), την έκθεση και τον κατάλογο Carolee Schneemann: Infinity Kisses (The Merchant House, Άμστερνταμ, 2015) και τη συνεπιμέλεια του προγράμματος Fireflies in the Night (ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 2015).
Η ιταλικής καταγωγής ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και κριτικός Francesca Pietropaolo ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μεταπολεμική ευρωπαϊκή και αμερικανική τέχνη και στην διεθνή σύγχρονη τέχνη. Κατείχε θέσεις επιμελήτριας σε ιδρύματα όπως το Κέντρο Τέχνης Walker της Μινεάπολης, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), το Fondazione La Biennale di Venezia και πιο πρόσφατα το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι, όπου ήταν υπεύθυνη για τις καλλιτεχνικές παραγγελίες έργων, κυρίως της site-specific εγκατάστασης του Ellsworth Kelly για το Auditorium. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα της ήταν συνεπιμελήτρια του προγράμματος Fireflies in the Night στο ΚΠΙΣΝ (Αθήνα, 2015), συνεπιμελήτρια της έκθεσης North by New York: New Nordic Art για το American-Scandinavian Foundation (Νέα Υόρκη, 2011), συνεπιμελήτρια της έκθεσης Wrinkles in Time/Images Unconfined για το IVAM (Βαλένθια, 2009). Ως κριτικός έχει γράψει για εκδόσεις όπως: Flash Art International, ARTnews, Art in America, The Brooklyn Rail, Αrtpress (Παρίσι), Arte e Critica (Ρώμη).
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”, υπάρχει διαθέσιμο στο http://www.SNFCC.org/metamorphosis/.
Keywords
night, video, art, art, night, louis vuitton, new york, ιουνίου, london, yale, αθηνα, ελλαδα, συλληψεις, aas, visa, oscar, murphy, diana, media, sachs, smith, wilson, biennale, μομα, press, john, guggenheim, νέα, award, rose, world, pop, irina, women, infinity, house, louis, vuitton, york, flash, http, Γόνδολες της Βενετίας, oscar 2011, oscar 2011 live, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, σκοπια, θεμα εκθεσης 2012, βιντεο, χωρες, εδρα, ζωγραφικη, μουσικη, οθονες, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, υπουργειο πολιτισμου, χορος, aas, flash, louis vuitton, oscar, αμστερνταμ, βραδια, δημοσιο, διδακτορικο, υπαρχει, εκθεση, ενδιαφεροντα, εργα, ενιοτε, τεχνη, ιδρυμα, εκδοσεις, μορφη, νεα υορκη, νιαρχος, ξεφωτο, ομαδα, ουσιαστικα, παρισι, πεδιο, περιβαλλον, προγραμματα, πρωι, σεξουαλικοτητα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σχολη καλων τεχνων, ταυτοτητα, φορα, biennale, http, guggenheim, diana, ειδη, john, house, υπουργειο, irina, ιουνίου, κειμενα, κωδικες, london, louis, media, murphy, new york, infinity, pop, press, sachs, site, smith, θεματα, θεσεις, vuitton, wilson, women, world, yale, york, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Αγνώριστος σήμερα ο Φρανκ, ο πρώην της Ρούλας Βροχοπούλου [photo+ vds]
- Να μωρέ, ένας Έλληνας θα πάει μέχρι το Τόκιο με παπί
- Συγκινεί ο Χάρρυ Κλυνν μιλώντας για την απώλεια του γιου του: "Νομίζουμε πως είναι ψέμα...παραμύθι"
- Σοκ και θλίψη στη Βρετανία για την δολοφονία της Τζο Κοξ (Φωτογραφίες)
- Γιώργος Λεμπέσης: «Έβγαλα καλά χρήματα όταν συνεργάστηκα με τον Φοίβο! Επένδυσα σε ακίνητα και τώρα…»
- Ο σχεδιαστής Γιώργος Γούσης μας σχολιάζει 12 σκηνές-κλειδιά από τον ‘Ερωτόκριτο’
- Εξελίξεις που πρέπει να γίνουν πριν το φινάλε της 6ης σεζον Game of Thrones!
- Χάρρυ Κλυνν για τον θάνατο του γιου του: «Μέσα σε 6 μήνες τον έφαγε»
- Τα μονοπάτια του αγγέλου μου - Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
- «Arrival»: O Nτενί Βιλνέβ, η Εϊμι Ανταμς και οι εξωγήινοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τα μονοπάτια του αγγέλου μου - Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
- Η αναγκαιότητα της ανάγνωσης - Νίκος Σιδέρης
- Fireflies in the Night Take Wing: Βραδινές προβολές video art στο ΚΠΙΣΝ
- Μουσικές του Κόσμου από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον Ιανό
- Bonita Avenue - Peter Buwalda
- Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά σε περιοδεία
- Θάλαμος (20)14 - Βάνα Λυδάκη
- Κάιν &Άβελ - Jeffrey Archer
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Fireflies in the Night Take Wing: Βραδινές προβολές video art στο ΚΠΙΣΝ
- Τα μονοπάτια του αγγέλου μου - Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
- Κάιν &Άβελ - Jeffrey Archer
- Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά σε περιοδεία
- Bonita Avenue - Peter Buwalda
- Μουσικές του Κόσμου από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Η αναγκαιότητα της ανάγνωσης - Νίκος Σιδέρης
- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον Ιανό
- Θάλαμος (20)14 - Βάνα Λυδάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Κωστής Μαραβέγιας: Ανακαλύψτε το νέο δίσκο «Κατάστρωμα» που μόλις κυκλοφόρησε!
- Αγνώριστος σήμερα ο Φρανκ, ο πρώην της Ρούλας Βροχοπούλου [photo+ vds]
- Συγκινεί ο Χάρρυ Κλυνν μιλώντας για την απώλεια του γιου του: "Νομίζουμε πως είναι ψέμα...παραμύθι"
- Να μωρέ, ένας Έλληνας θα πάει μέχρι το Τόκιο με παπί
- Βερύκιος για Μουτσινά: «Όταν κάποιος φεύγει με τον τρόπο που φεύγει…»
- Κώστας Κρομμύδας για Λιάγκα: «Έλα να δούμε τι βγάζεις εσύ και τι βγάζω εγώ για να δούμε ποιος βγάζει περισσότερα!»
- «Arrival»: O Nτενί Βιλνέβ, η Εϊμι Ανταμς και οι εξωγήινοι
- Οντρέ Τοτού, Μελανί Λοράν και Μπερενίς Μπεζό, υπέροχες ως την «Éternité»
- Έκθεση εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ