Lamia Bedioui: Ρεμπέτικα της Αμερικής με αύρα Τυνησίας

H Lamia Bedioui συναντά τους ΑντArtes στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης, για να μας παρουσιάσουν τραγούδια από τις ηχογραφήσεις του ρεμπέτικου στην Αμερική των Ελλήνων της διασποράς, με τις επιρροές τους αλλιώς... Λίγες ημέρες πριν τη συναυλία η Lamia Bedioui μας καλεί σε μια προακρόαση… Ας πάρουμε μία γεύση από όσα θα ακούσουμε το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουλίου στην Πλάκα!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Στις 11 Ιουλίου θα συναντήσετε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

τους ΑντArtes για μια ξεχωριστή συναυλία με τραγούδια από τις ηχογραφήσεις του ρεμπέτικου στην Αμερική των Ελλήνων της διασποράς. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και η συνεργασία με τους ΑντArtes;

Lamia Bedioui: Εδώ και κάποιο καιρό, ήθελα να δουλέψω πάνω σε ρεπερτόριο που αφορά το σμυρναίικο τραγούδι, το ρεμπέτικο τραγούδι… βέβαια έχω τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια στο πλαίσιο του προγράμματος με τα τραγούδια της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη ιδέα πήρε σάρκα και οστά μετά από πρόταση από τον Βασίλη Κρητικό να συνεργαστώ με τους Αντάρτες πάνω σε αμιγώς ρεμπέτικο ρεπερτόριο και μάλιστα των ρεμπέτικων της Αμερικής, εμπνεόμενος και εκείνος από ένα τραγούδι της Παπαγκίκα που λέω στο άλλο μου πρόγραμμα με τραγούδια της Μεσογείου.

Cul.N.: Δώστε μας μια γεύση για το πρόγραμμα και τι αυτό θα περιλαμβάνει; Να υποθέσουμε πως τα ρεμπέτικα της Αμερικής θα έχουν και τις δικές σας μουσικές επιρροές;
L.B.: Το Ρεμπέτικο έχει σχέση με το μικρασιάτικο τραγούδι, τη Βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αλλά και με την παλιά Αθηναϊκή καντάδα. Από όλα αυτά τα είδη, το μικρασιάτικο τραγούδι, στις παλιές ηχογραφήσεις που υπάρχουν μέχρι το 1935 περίπου, έχει κάποιες ομοιότητες – αλλά και διαφορές – σαν άκουσμα (όργανα, ύφος, δρόμοι , τοποθέτηση φωνής… ) με τα αραβικά τραγούδια έτσι όπως ηχογραφήθηκαν εκείνη την εποχή. Έτσι όταν ακούω ένα μικρασιάτικο ή ένα ρεμπέτικο τραγούδι αμέσως μου προκαλεί μια αίσθηση οικειότητας και μου θυμίζει αντίστοιχα τα δικά μας τραγούδια.

Cul.N.: Ζείτε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι; Σας έχει επηρεάσει;

L.B.: Ανακάλυψα το ελληνικό τραγούδι στη Τυνησία, πριν έρθω στην Ελλάδα. Και μάλιστα το πρώτο άκουσμα ήταν το σύγχρονο τραγούδι όχι το παραδοσιακό. Άκουσα τον Μ. Χατζιδάκι την Ε. Καραΐνδρου, τον Θεοδωράκη. Θυμάμαι πως ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που άρχισα να μαθαίνω κάποια τραγούδια χωρίς να καταλαβαίνω τη γλώσσα και ακλουθώντας μόνο τη προφορά. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα στοιχείο που με επηρέασε να έρθω στην Ελλάδα.

Cul.N.: Οι πρώτες σας όμως μουσικές επιρροές; Τα πρώτα σας ακούσματα ποια ήταν;

L.B.: Οι πρώτες μου μουσικές επιρροές και τα πρώτα μου ακούσματα είναι η αραβική μουσική ή πιο συγκεκριμένα οι αραβικές μουσικές σε διάφορες αραβικές χώρες. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τη χώρα. Βασικά υπάρχουν 3 σχολές σ’ αυτή τη μουσική …

Παράλληλα, επειδή η Τυνήσια είναι γαλλόφωνη χώρα, σαν πρώτο άκουσμα ήταν και το γαλλικό τραγούδι του εικοστού αιώνα.

Cul.N.: Από καλλιτεχνικής άποψης ήταν δύσκολη η επιλογή σας να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Ελλάδα; Πιστεύετε δηλαδή πως η καλλιτεχνική σας ανάγκη βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα;

L.B.: Νομίζω πως ως καλλιτέχνης που έχει άλλες πολιτισμικές ρίζες, η πορεία μου δεν ήταν αρκετά εύκολη. Ήταν αργή αλλά και σταθερή. Όμως τα βήματα μου και η επιθυμία μου να συμμετάσχω στο καλλιτεχνικό έδαφος της Ελλάδας ήταν αρκετά δυνατά για να βρίσκομαι σήμερα παρούσα με προτάσεις μετά από χρόνια.

Cul.N.: Μελλοντικά με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

L.B.: Είμαι πάντα ανοιχτή σε συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες όπως έχει ήδη γίνει. Αλλά είμαι και ανοιχτή προς τη διεθνή σκηνή.

L.B.: Μετά τη συναυλία στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων έχετε προγραμματίσει άλλες εμφανίσεις; Είτε με τους ΑντArtes είτε με άλλους καλλιτέχνες;

L.B.: Υπάρχει ολόκληρη περιοδεία με τους ΑντArtes και την συγκεκριμένη φετινή παραγωγή, με σταθμούς σε διάφορα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, τα Κύθνεια 2014, το Φεστιβάλ Οίτης, το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο στην Κρήτη και αλλού. Επίσης είμαι καλεσμένη με το άλλο σχήμα με τα μεσογειακά τραγούδια, να τραγουδήσουμε στην Πανσέληνο του Αυγούστου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.

Οι ΑντArtes συναντούν τη Lamia Bedioui στο Μουσείο Ελληνικών Λαικών Μουσικών Οργάνων την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, στις 8:30μ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα