Sold out η πρεμιέρα του Φάουστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πέντε ακριβώς ημέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, ο "Φάουστ" της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, συνεχίζει σε τροχιά καλλιτεχνικής και εισπρακτικής επιτυχίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της 21ης Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η παράσταση που γνώρισε

μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις.

Στον ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Μεφιστοφελής ο Αργύρης Πανταζάρας.

Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.

Κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής μυθολογίας ο Φάουστ γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η πρώτη και πιο γνωστή θεατρική του εκδοχή βρίσκεται στον Δόκτορα Φάουστους του Κρίστοφερ Μάρλοοου, έργο που γράφτηκε από το 1597 ως το 1583, και ανήκε στο σταθερό ρεπερτόριο των αγγλικών θιάσων που περιοδεύουν στη Γερμανία κατά την εποχή του Γκαίτε ο οποίος όμως ήδη γνωρίζει την παλιά μορφή της λαϊκής φυλλάδας καθώς και τη μεταφορά της στο κουκλοθέατρο . Ο Φάουστ αποτέλεσε το έργο ζωής του Γκαίτε που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα ότι ο συγγραφέας του ενσωματώνει στο κείμενο του Φάουστ όλους τους προβληματισμούς που τον απασχόλησαν κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία». Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές αφού τελικά πρόκειται για ένα κείμενο όπου τόσο ο αναγνώστης όσο και ο θεατής του θα αναγνωρίσουν όλες τις γνωστές μορφές του θεάτρου μέχρι την εποχή του Γκαίτε. Αν θεωρήσουμε ότι ο μύθος του Φάουστ αντανακλά τη μετάβαση από το μεσαίωνα στην αναγέννηση θα πρέπει να αναλογιστούμε πως το έργο του Γκαίτε αντανακλά την είσοδο στη νεότερη εποχή του θεάτρου. Τα στοιχεία και οι σκηνές που αντλούν τη μορφή τους από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία , το σατυρικό δράμα, και την όπερα , είδη που εναλλάσσονται ακόμη και μέσα σε κάθε πράξη του έργου, προσφέρουν την προπαρασκευή για την είσοδο στο μοντέρνο θέατρο το οποίο θα εξελίσσεται συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

- λίγα λόγια από την Κατερίνα Ευαγγελάτου

ΜΕΦΙΣΤΟΦΕΛΗΣ
Μα όρια δε σου έβαλε κανείς,
Μπορείς νΆ αρπάζεις ό,τι θες-θα το γλεντήσουμε!
Μην είσαι ανόητος, βούτα σε όλα τολμηρά.

ΦΑΟΥΣΤ
Μα δεν με νιώθεις; Δε σου μιλάω για χαρά!
Θέλω να βυθιστώ στον ίλιγγο, στις απολαύσεις που χαρίζει η οδύνη,
στο μίσος που αγαπά , στην πυρκαγιά που δροσιά δίνει

Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο, περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων και βουβών, αμέτοχων θεών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: ΣΠΥΡΟΣ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Σκηνοθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Σύμβουλος δραματουργίας: ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ
Σκηνικά: ΕΥΑ ΜΑΝΙΔΑΚΗ
Χορογραφία: ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΑΠΕΡΓΗ
Κοστούμια: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ
Μουσική Σύνθεση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Φωτισμοί: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ
Ειδικά εφέ/ κατασκευές: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΒΛΑΣΕΡΟΣ
Κομμώσεις: TALKINΆHEADS
Βοηθοί Σκηνοθέτη: ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ - ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
βοηθός σκηνογράφου: ΜΥΡΤΩ ΜΕΓΑΡΙΤΟΥ
βοηθός φωτιστή: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Φωτογραφίες: ΒΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Κατασκευή σκηνικού: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΡΗΣ
Κατασκευή κοστουμιών: ΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Σχεδιασμός Μακιγιάζ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Τρέϊλερ παράστασης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ
Σχεδιασμός αφίσας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής: ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΓΥΡΑ - ΟΛΓΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

ΔΙΑΝΟΜΗ

Φάουστ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
Μεφιστοφελής: ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Μαργαρίτα: ΑΜΑΛΙΑ ΝΙΝΟΥ
Μάρθα: ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
Βάγκνερ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΗΛΙΑΡΗΣ
Σπουδαστής/ Μάγισσα: ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΜΙΚΕΛΑΤΟΣ
Λίζα: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
Βάλεντιν: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχαριστούμε την Εθνική Λυρική Σκηνή για την ευγενική χορηγία της

Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Κατάλληλο για άνω των 13 ετών

Keywords
Τυχαία Θέματα