To Kyklos Ensemble σε πρώτη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής

Το ελληνικό τοπίο της μουσικής δωματίου εμπλουτίζεται με το νεοσύστατο Kyklos Ensemble, το οποίο φιλοδοξεί να εξερευνήσει δημιουργικά και διαδραστικά τα όρια της τέχνης, επιστρατεύοντας μια πλειάδα Ελλήνων σολίστ που έχουν διακριθεί τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.


To νεαρό και δυναμικά εξελισσόμενο ορχηστρικό σχήμα θα δώσει δύο συναυλίες, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 20.30), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Σύγχρονη μουσική δημιουργία» με δύο αριστουργήματα του Νεοκλασικισμού, ειδικά

διασκευασμένα για μικρό σύνολο, που φέρουν την υπογραφή των Ιγκόρ Στραβίνσκυ (1882-1971) και Ρίχαρντ Στράους (1864-1949).

Τους μουσικούς θα καθοδηγήσει από το πόντιουμ ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Kyklos Ensemble. Τις συναυλίες θα προλογίσει μουσικά ο νεαρός κλαρινετίστας Ηλίας Σκορδίλης, που θα ερμηνεύσει την Πρώτη ραψωδία για κλαρινέτο και πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Στο πιάνο η Ελένη Νικολαΐδη.

Η γέννηση του Kyklos προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της τέχνης τους. Όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταποδοτικότητας και έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων: την παρουσίαση ευρέος φάσματος της κλασικής και σύγχρονης μουσικής ‒ελληνικής και ξένης‒, καθώς και λυρικών έργων σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου, την προβολή της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της παραγγελίας έργων σε νεοεμφανιζόμενους συνθέτες, τη συνεργασία με άλλες μορφές τέχνης αλλά και τις επιστήμες, την εκπαίδευση νεαρών μουσικών, την οργάνωση συναυλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικού προσανατολισμού, κ.ά.. Γενικός διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας και καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης.

Το Kyklos Ensemble έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς (Εθνική Λυρική Σκηνή, Μ.Μ.Α., Μ.Μ.Θ., Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»), στο πλαίσιο των οποίων έχει ερμηνεύσει έργα Μπάρτοκ, Κραμπ, Στραβίνσκυ, Σοστακόβιτς, Χίντεμιτ, Πιατσόλα και άλλων συνθετών. Συνεργάζεται επίσης με καταξιωμένους μαέστρους ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενο των εκάστοτε εμφανίσεών του, επιδιώκοντας να αναδείξει το μουσικό του στίγμα μέσα από τις ιδιαίτερες προσωπικότητες των μελών του.

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, Γενικός Διευθυντής του Kyklos, αναφέρει τα εξής στο σημείωμά του για τις δύο συναυλίες που σηματοδοτούν την έναρξη της συνεργασίας του συνόλου με το Μέγαρο: «Το Κyklos Ensemble, ύστερα από την επιτυχημένη πορεία του, τους πρώτους μήνες της μουσικής ζωής του, επανέρχεται με εξωστρέφεια στο προσκήνιο, μέσα από μία αναδρομική ματιά τεσσάρων αιώνων, συνδυάζοντας την τέχνη του Μπαρόκ με τη μεγάλη συνθετική δημιουργία του 20ού αιώνα».

Ειδικά για το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Δεσύλλας σημειώνει: «Το σύνολο, σε πλήρη σύνθεση, προβάλλει δύο σπουδαία δείγματα του νεοκλασσικού ιδιώματος δύο κορυφαίων δημιουργών, του Ιγκόρ Στραβίνσκυ και του Ρίχαρντ Στράους: τις ορχηστρικές σουίτες “Πουλτσινέλλα” και “Ο αρχοντοχωριάτης” αντίστοιχα. Σε αυτά τα έργα, οι δύο σπουδαίοι συνθέτες έχουν επηρεαστεί από το πνεύμα της commedia dell’arte και από τη μουσική θεματική ο μεν Στραβίνσκυ του Περγκολέζι, ο δε Στράους από εκείνη του Λουλλύ. Οι σουίτες παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση από μικρό σύνολο κατόπιν παραγγελίας του Kyklos Ensemble και εγκαινιάζουν έναν κύκλο μεταγραφών διάσημων συμφωνικών συνθέσεων».

Τη διασκευή του «Πουλτσινέλλα», της περίφημης οκταμερούς σουίτας που γράφτηκε από τον Στραβίνσκυ για τα ιστορικά Ρωσικά Μπαλέτα του Ντιαγκίλεφ και ανέβηκε το 1920 στο Παρίσι σε χορογραφία του Λεονίντ Μασίν και σκηνικά-κοστούμια του Πάμπλο Πικάσσο, υπογράφει η Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου. Τη μεταγραφή για μικρό σύνολο και πιάνο του «Αρχοντοχωριάτη» (έργο 60), ο οποίος βασίζεται στη μουσική του Ζαν-Μπατίστ Λουλλύ για τη φερώνυμη κωμωδία του Μολιέρου, έχει κάνει ο Στάθης Καμπύλης. Η επιμέλεια των μεταγραφών είναι του μουσικολόγου και ομποΐστα Γιάννη Τσελίκα, ο οποίος, αναφερόμενος στο πνεύμα που διέπει το «μεταγραφικό» εγχείρημα του Kyklos Ensemble, διευκρινίζει ότι «κύριο μέλημα των διασκευαστών ήταν να μείνουν όσο πιο πιστοί γίνεται στις προθέσεις του συνθέτη. Δηλαδή να φιλτράρουν τον πλούσιο ορχηστρικό ήχο [της πρωτότυπης παρτιτούρας] στον ήχο που απαιτεί το σύνολο μουσικής δωματίου, διατηρώντας το ύφος και τις ισορροπίες του συνθέτη». Τo Kyklos Ensemble θα διευθύνει ο αρχιμουσικός και πιανίστας Γιώργος Πέτρου.

Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει, εκτός των σπουδών του στο Βασιλικό Κολέγιο και τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, εμφανίσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών, συνεργασίες με γνωστές ορχήστρες του εξωτερικού (Γκεβάντχαους της Λειψίας, Συμφωνική της Νέας Ρωσίας, Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, κ.ά.), καθώς και συμμετοχές σε διεθνείς δισκογραφικές παραγωγές, αρκετές από τις οποίες έχουν αποσπάσει υψηλές διεθνείς διακρίσεις στο εξωτερικό (ECHO Classic 2008, Editor’s Choice-“Gramophone”, Choc-« Le Monde de la Musique », EXCEPTIONAL-«Scherzo», « Diapason », κ.ά.). Ως μαέστρος έχει διακριθεί κυρίως για την εξειδίκευσή του στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και στην όπερα.

O Γιώργος Πέτρου είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα