Video Art Festival Μηδέν 2016

Η ομάδα διοργάνωσης του Μηδέν ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να παρουσιάσει σε ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και πυκνό πρόγραμμα τις επιλογές της από την παγκόσμια εικαστική βιντεο-δημιουργία σε ένα διήμερο προβολών στην Καλαμάτα, στις 7 και 8 Ιουλίου.

Η ομάδα επιμέλειας, η οποία μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν νέα μέλη, επέλεξε από το σύνολο των φετινών συμμετοχών 124 βίντεο από 33 χώρες, που θα παρουσιαστούν όπως πάντα σε θεματικές ενότητες, δίνοντας

ένα πολύπλευρο στίγμα και αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας βιντεοτέχνης. Την επιμέλεια φέτος υπογράφουν οι: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μάρθα Ζούπα, Μαρία Μπουρίκα, Νίκος Ποδιάς και Σοφία Γρηγοριάδου.

Τα βίντεο του Μηδέν θα κατακλύσουν φέτος διαφορετικά σημεία της πόλης: τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.Τάσσος» και το Καλλιτεχνικό Στέκι στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, τη Στοά Λόντου (Baba Yaga) στο κέντρο της Καλαμάτας, το Café-Cine στη Δυτική Παραλία. Μια μέρα πριν τις προβολές, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα γίνει ειδική αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Rex. Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πιο αναλυτικά:

Κεντρικό πρόγραμμα:

- Τετάρτη 6 Ιουλίου, ώρα 11πμ, συνεδριακός χώρος ξενοδοχείου Rex: Συνέντευξη τύπου-παρουσίαση του προγράμματος από την επιμελητική ομάδα

- Πέμπτη 7 Ιουλίου:

Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.Τάσσος», ισόγειος χώρος, 8-10μμ: θα παρουσιαστούν 2 ενότητες σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη. Η ενότητα που επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου έχει τον τίτλο "Without Me, I am Nothing" και αποτελείται από εννέα βίντεο, συνολικής διάρκειας 48 λεπτών, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκφράζουν τη φιλοσοφία και την αισθητική ενός σύγχρονου υπαρξιακού σουρεαλισμού. Η ενότητα που επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη συγκεντρώνει έντεκα βίντεο, διάρκειας 64 λεπτών, με κοινό τους στοιχείο την αφηγηματική διαδικασία και έχει τον τίτλο "The story of".

Στοά Λόντου – Baba Yaga, 10.30μμ: ένα μουσικό πάρτυ με προβολές, με την ενότητα "E wide shut", σε επιμέλεια του Γιώργου Δημητρακόπουλου, η οποία περιλαμβάνει έργα που χρησιμοποιούν σαν όχημα την οπτική σύνθεση, τη μουσική, τον ήχο και το συναίσθημα.

- Παρασκευή 8 Ιουλίου, ώρα 9.20 -11.30μμ, Café-Cine: θα παρουσιαστούν 2 ενότητες, σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά και της Μαργαρίτας Σταυράκη. Η ενότητα "In Wonderland", που επιμελήθηκε ο Νίκος Ποδιάς, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ταυτόχρονα ονειρικό και πραγματικό, όπου παγιωμένοι κανόνες παύουν να υφίστανται. Οι "Χορογραφίες του Ασυνείδητου", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, είναι μια επιλογή έργων video-performance και video-dance με ποικίλες αναφορές και αναγωγές, όπου αναμιγνύεται η φυσική με την ρυθμική και στυλιζαρισμένη κίνηση.

Πρωϊνό πρόγραμμα:

Παράλληλα, και τις δύο ημέρες θα παρουσιαστούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης στο Καλλιτεχνικό Στέκι:

- Πέμπτη 7 Ιουλίου, 11πμ -2μμ: θα παρουσιαστεί η ενότητα "Παράδεισος απωλέσθη. STOP." που περιλαμβάνει έργα 8 Ελλήνων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, η ενότητα "Exotizing", σε επιμέλεια της Σοφίας Γρηγοριάδου, που ανιχνεύει το πώς «εξωτικοποιούμε» ή «εξωτικοποιούμαστε» και πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στα δυο, και τέλος η ενότητα "Home Sweet Home?", σε επιμέλεια της Μάρθας Ζούπα, που διερευνά την έννοια του «σπιτιού» στη σύγχρονη πραγματικότητα των πολέμων, των οικονομικών καταστροφών, της μετανάστευσης και των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών.

- Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11πμ – 3μμ: θα παρουσιαστεί η ενότητα "Beckett me", η οποία παρουσιάζει 10 έργα βίντεο άμεσα εμπνευσμένα από έργα του διάσημου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Samuel Beckett, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, η χορευτική ενότητα "Keep Moving", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, η ενότητα "Game Over", που παρουσιάζει μια σειρά έργων που ο θεατής μπορεί να εκλάβει ως πίστες ενός «παιχνιδιού», σε επιμέλεια της Μαρίας Μπουρίκα, και τέλος μια ενότητα με ταινίες μικρού μήκους που επιμελήθηκε ο Βασίλης Παπαευσταθίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse.

Το διήμερο προβολών πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας «Α.Τάσσος», της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, του Baba Yaga, του Bandapart Recording Studio, του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του Καλλιτεχνικού Στεκιού.

Το Μηδέν αλλάζει μορφή!

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Μηδέν φέτος αλλάζει τη μορφή και τη λειτουργία του, αντικαθιστώντας το τριήμερο φεστιβάλ που διοργανωνόταν κάθε Ιούλιο στην Καλαμάτα με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στη διάρκεια όλου του έτους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή κοινότητα, όπου πλέον οι ευκαιρίες να δει ή να παράξει κανείς βιντεοτέχνη έχουν αυξηθεί χάρη στο διαδίκτυο, το Μηδέν θέτει ως στόχο να αναδείξει τη διεθνή του ταυτότητα και το εικαστικό επιμελητικό του προφίλ και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το δίκτυο των συνεργασιών του με άλλους οργανισμούς, φεστιβάλ και χώρους τέχνης διεθνώς, προωθώντας συστηματικά την ελληνική βιντεοτέχνη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ανακοινωθούν σύντομα νέες συνεργασίες στο εξωτερικό, ενώ ήδη η ομάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για την τρέχουσα χρονιά.

Τα επόμενα βήματα

Συγκεκριμένα, μετά το διήμερο προβολών στην Καλαμάτα (7-8 Ιουλίου), επιπλέον ενότητες έργων βιντεοτέχνης από το Μηδέν θα παρουσιαστούν στην πόλη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (29-31 Ιουλίου). Στη συνέχεια, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει επιλεγμένες ενότητες βιντεοτέχνης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Φλώρινα και την Αθήνα, σε συνεργασία με σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις, σχολές και οργανισμούς, όπως το Action Field Kodra (Θεσσαλονίκη), τον οργανισμό Art in Progress (Πάτρα), τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, το Ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Τέχνη και Εικονική Πραγματικότητα” (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και Paris 8), το Θέατρο Τέχνης (Αθήνα), το δίκτυο χορού «Κινητήρας» (Αθήνα), το TWIXTlab (Αθήνα), κ.α. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προβολών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, θα ανακοινώνονται σταδιακά στη διάρκεια της χρονιάς.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μάρθα Ζούπα, Μαρία Μπουρίκα, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Γρηγοριάδου

Συνεργάτες: Σταύρος Καπέτης, Χρήστος Τσαμαρδάς, Ντάνυ Κάργας, Βασίλης Παπαευσταθίου, Susan Mar Landau

Αναλυτικό πρόγραμμα και ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Festival Μηδέν: www.festivalmiden.gr και στο facebook: www.facebook.com/festivalmiden

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη (Madatac Festival), το Μουσείο της πόλης της Μόσχας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Fondazione Puglisi Cosentino (Κατάνια-Ιταλία), το μουσείο σύγχρονης τέχνης TEA - Tenerife Espacio de las Artes (Τενερίφη-Κανάρια) κ.α.

Φωτ.: 1. Stephanie Winter, Tristes Deserts - A Robot’s Tale

2. Kristina Paustian, Positions

3. Riccardo Muroni, 010

Keywords
Τυχαία Θέματα