Αφιέρωμα στον Τσέχωφ από το Big Day του ΚΘΒΕ

Big Day του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιστρέφουν και φέτος με πρώτο αφιέρωμα στον Αντόν Τσέχωφ, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.

Η συμμετοχή του κόσμου για δύο συναπτά έτη, καθιέρωσε τα Big Days ως θεσμό. Η ανταπόκριση όλων των μελών της οικογένειας στα ολοήμερα αφιερώματα σε συγγραφείς που διοργανώνει το ΚΘΒΕ

με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές οδήγησε τους υπευθύνους να ανεβάσουν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα άκρως βιωματικό για το πρώτο φετινό θεατρικό Big Day- Αφιέρωμα στον Αντόν Τσέχωφ!

Το εργαστήριο χορευτικής και εικαστικής έκφρασης, οι σπουδαίες κατασκευές με τα magic nuddles για τους πιο μικρούς φίλους του θεάτρου (από 2 ετών), τα σεμινάρια γύρω από τη ζωή του Τσέχωφ, τα μουσικοκινητικά θεατρικά δρώμενα και οι διαλέξεις σε συνδυασμό με στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Ο Τσέχωφ μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη”,είναι μερικές από τις εκπλήξεις που κρύβει το πρόγραμμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

"Τα αδέλφια μου κι εγώ: Ένα θέατρο...χωρίς τελειωμό!!", για παιδιά 6-10 ετών

Εργαστήριο χορευτικής και εικαστικής έκφρασης για παιδιά, με στόχο την επεξεργασία των συναισθηματικών θεμάτων που συνδέονται με τις αδελφικές σχέσεις.

Ώρα έναρξης: 10.00
Διάρκεια: 2 ώρες

Χρυσάνθη Κολύβα, Ψυχολόγος/εμψυχώτρια ομάδων/υπεύθυνη του προγράμματος ελεύθερης χορευτικής και εικαστικής έκφρασης "Painting Dance"

Μέχρι 10 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Όταν τα Magic Nuddles συνάντησαν τον "ΓΛΑΡΟ", για παιδιά 2-5 ετών μαζί με τους γονείς

Με τα πολύχρωμα καλαμπόκια: Magic Nuudles θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον γλάρο και το όνομα του Τσέχωφ μέσα από την δημιουργική απασχόληση. Εντυπωσιακές κατασκευές για τρυφερές στιγμές με τα παιδιά μας... μαζί με τους γονείς.

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Κατερίνα Μαλισσόβα, Αντιπρόσωπος των Magic Nuudles/ιδιοκτήτρια ηλ. καταστήματος minx.gr

"Ο αέναος κ. Τσέχωφ: workshop σε 5 ώρες από την ομάδα Mprikia Kollame" για ερασιτέχνες ηθοποιούς και ενήλικες

Αρχικός στόχος του σεμιναρίου είναι η επαφή των συμμετεχόντων με την βασική εργογραφία του Αν. Τσέχωφ, μέσω μιας πρώτης επαφής με τα έργα του συγγραφέα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Μετά από δύο ώρες θεωρητικής διδαχής τίθεται και ο βασικός στόχος του σεμιναρίου, μια παράσταση workshop, στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία πραγμάτωσης των θεωρητικών και πρακτικών εφοδίων που δέχτηκαν.

Ώρα έναρξης: 11.30
Διάρκεια: 5 ώρες

Νικολίνα Γκάλλιου, Σκηνοθέτις/Δραματολόγος και Βίκη Φραγκούδη, Ηθοποιός

Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Μουσικοκινητικό θεατρικό δρώμενο "Θεατροπαίζουμε μαθαίνοντας τον Τσέχωφ" για παιδιά 5-8 ετών

Ο Άντον Τσέχωφ εγκαινίασε ένα νέο είδος δραματουργίας, όπου ο κάθε χαρακτήρας αποτελεί έναν κεντρικό ήρωα. Τα παιδιά επιστρατεύοντας τις γνώσεις, το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή διερευνούν τον χώρο και τον χρόνο και δημιουργούν τη δική τους παράσταση. Ένας ηθοποιός, μια ιδέα ή ένα κείμενο, ένας χώρος που ορίζεται ως σκηνή κι ένας θεατής αρκούν για να δημιουργήσουμε τη δικής μας μικρή παράσταση...

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά

Μαίρη Χατζηαγγελίδου/θεατρολόγος και Μάρα Μπάχα/θεατρολόγος

Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Ψυχόδραμα, “Οι σχέσεις σύμφωνα με τον Τσέχωφ”, για ενήλικες

Οι σχέσεις που οι άνθρωποι συνάπτουν μεταξύ τους αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους, καθώς της προσδίδουν νόημα. Ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους αποτελεί καθρέφτη του εαυτού μας.

Μέσα από αυτή την ψυχοδραματική συνάντηση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη σχέση τους με τους "σημαντικούς άλλους" και να ανακαλύψουν νέους τρόπους βελτίωσης και ενδυνάμωσής της.

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 3 ώρες

Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Διάλεξη “Ο χρόνος στα έργα του Τσέχωφ”

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει τη διάλεξη «Ο χρόνος στα έργα του Τσέχωφ: φθοροποιός και αναπόδραστος». Τρία κείμενα τριών αποφοίτων του τμήματος διασταυρώνονται και περιπλανώνται στο θέμα του χρόνου στα έργα του Τσέχωφ. Ο συγγραφέας, μέσα στα έργα του, με τρόπο που δε γίνεται εύκολα αντιληπτός σε πρώτο επίπεδο, μας αφηγείται την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο και την αδιάκοπη πάλη του με αυτόν.

Κείμενα: Αναστασία Αντωνιάδου, Δήμητρα Τζήκα – Μπέκα και Βίκυ Φραγκούδη.
Συντονισμός: Λήδα Αγοραστού

Ώρα έναρξης: 13.30
Διάρκεια: 20 λεπτά

"Ο Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ - ως αντικαταθλιπτικό", για εκπαιδευτικούς και ενήλικες

Μία συνοπτική αναφορά στη ζωή και στα έργα του Τσέχωφ. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: Γιατί ο Τσέχωφ παραμένει εδώ και 100 χρόνια επίκαιρος; Για ποιο λόγο πρέπει να τον διαβάζουμε σήμερα;

Ώρα έναρξης: 14.00
Διάρκεια: 45 λεπτά

Δημήτρης Φωτιάδης, Διδάκτωρ Ρωσικής Φιλολογίας (ειδίκευση στην Ρωσική λογοτεχνία του Αργυρού αιώνα)/Διδάσκων της Ρωσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Ο Τσέχωφ μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη”

Πέτρος Ζηβανός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

Γλυκερία Καλαϊτζή, σκηνοθέτης, λέκτορας στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ
Γιάννης Ρήγας, σκηνοθέτης, υπεύθυνος σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ
Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτης

Ώρα έναρξης: 15.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

"Ο αέναος κ. Τσέχωφ"

Παρουσίαση του workshop από την ομάδα Mprikia Kollame και τους συμμετέχοντες.

Ώρα έναρξης: 16.30
Διάρκεια: 20 λεπτά

“Κινηματογραφικό pot-pourri-Τσέχωφ”

Το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκης παρουσιάζει στιγμιότυπα μερικών εκ των σημαντικότερων ταινιών που σχετίζονται με τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Άντον Τσέχωφ.

Δελιδάκη Ειρήνη, Αρχαιολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός
Παπασωτήρη Μαρία, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΚΘ
Ραπτόπουλος Γιώργος, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Το BIG DAY Τσέχωφ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Αρωγοί για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος “Big Day-Τσέχωφ” είναι οι εξής πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Μουσείο Κινηματογράφου και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα