Αγαπητή Ελένα: παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Επί Κολωνώ
10:27 9/1/2015
- Πηγή: Culture Now
Λόγω της εξαιρετικά πετυχημένης πορείας της παράστασης «Αγαπητή Ελένα» από την Ομάδα Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ, θα παραμείνει επί σκηνής τις ίδιες μέρες και ώρες, έως τη Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015.
Η «Αγαπητή Ελένα» της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται
Όπως τώρα στη χώρα μας έτσι και στο κόσμο του έργου, τον κόσμο της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, η ούτως ή άλλως διαχρονική σύγκρουση μεταξύ των γενεών εγγράφεται στο ρευστό πλαίσιο που συνθέτουν το τελματωμένο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Οι γενιές στο έργο της Λ. Ραζουμόβσκαγια παίρνουν θέση σύγκρουσης, με τους μεν νέους να αναζητούν λύσεις στις προσδοκίες τους και τους δε μεγαλύτερους να προβληματίζονται με γνώμονα την εμπειρία της ζωής τους. Μια σύγκρουση τέτοια όπου τα πρόσωπα, εκπροσωπώντας στη δεδομένη συγκυρία δύο εχθρικούς κόσμους, δεν θα καταφέρουν παρά να βιώσουν τις συνέπειες από τη σφοδρότητά της.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει…
Οι νέοι της «Αγαπητής Ελένας», όντας εγκλωβισμένοι σε ένα ασφυκτικό πλέγμα κανόνων θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους τον εγκλωβισμό-εκβιασμό της δασκάλας τους. Θα απαιτήσουν έτσι με δραματικό τρόπο λύσεις για τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Όμως η απρόσμενη σθεναρή απάντηση που θα ορθωθεί μπροστά τους θα τους ξαφνιάσει. Δεν είχαν υπολογίσει το βάρος, τη σημασία και το βάθος των πιστεύω και των εμπειριών ζωής της αντιπάλου τους. Οι ακλόνητες απόψεις της, βασισμένες σε ένα ισχυρό σύστημα ιδεολογικών πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων, γνώμονα για τη στάση ζωής μιας ολόκληρης γενιάς, δεν θα καταρρεύσουν παρά μόνο αν καταρρεύσει η ίδια της η υπόσταση. Μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων όμως, δεν έχει ποτέ νικητές. Έχει μόνο νικημένους. Νικημένους, που -εν προκειμένω- θα συνειδητοποιήσουν για ακόμη μια φορά πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε μόνο κοινωνικό όν που επινοεί και εφαρμόζει κανόνες. Είναι πάντα και τα δύο και κυρίως είναι άνθρωπος.
Η «Αγαπητή Ελένα» είναι ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πως διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!
Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.
Το εκπληκτικό αυτό έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 14 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας 9 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος: 5 πρώτα, ένα δεύτερο και δύο τρίτα!
Η Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια γεννήθηκε τo 1946, στη Ρίγα. Τελείωσε το Θεατρικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου της Μόσχας το 1978. Από το 1986 έγινε μέλος της «Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων», ενώ απ’ το 1990 τα θεατρικά της έργα εκδίδονται στα μεγαλύτερα θεατρικά περιοδικά της χώρας- στα: Dramaturg,Sovremennaja Dramaturgija, Landskrona. Το 2004, τα θεατρικά της έργα εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία «Severnaja Pal’myra» και «Petropol’».
Συντελεστές
Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου
Διανομή
Ελένα Σεργκέγεβνα: Αριέττα Μουτούση
Βαλόντια: Γιάννης Λεάκος
Πάβελ: Δημήτρης Σαμόλης
Βίτια: Χρήστος Κοντογεώργης
Λιάλια: Ηρώ Πεκτέση
Διάρκεια: 100’
Keywords
θεατρο, ελενα, ελλαδα, γνώμονα, σθεναρή, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ξανα, ελενη, αυλαια, δωρα, περιοδικα, πλαισιο, ανθρωπος, απλα, ατομο, γνώμονα, δευτερο, δινη, εγινε, ειρηνη, εργα, εποχη, επιτυχια, ζωης, ιδια, υποθεση, ηρω, κυκλος, λογια, λογο, μικρο, ναμα, ομαδα, παντα, οντας, πεδιο, ριγα, ρολο, σειρα, σθεναρή, σοβιετικη ενωση, σπιτι, σχολειο, τμημα, φορα, χασμα γενεων, χασμα, χρηστος, ωρες, αγνωστο, δημητρης, ενωση, χωρα, κυριακη, μια φορα, μπροστα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- "Το Πρωινό" VS "Mega με μία": Πως εξελίσσεται η «μάχη» των δύο πρωινών;
- Κέιτ Μος: Ποζάρει τολμηρά και ...αρετουσάριστα! [photos]
- Ζιζί Χαντίντ: Η κόρη του Παλαιστίνιου μεσίτη που σαρώνει τις πασαρέλες [photos]
- Η Λάουρα Νάργες επιστρέφει στο Dancing (φωτο)
- Delirium: από το χοροθέατρο aleajactaest στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα
- Αγαπητή Ελένα: παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Επί Κολωνώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Αγαπητή Ελένα: παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Επί Κολωνώ
- Delirium: από το χοροθέατρο aleajactaest στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα
- Ο γάμος του Φίγκαρο, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Οι Αsian Dub Foundation live στο Gagarin 205
- Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας: Ο 2ος Κύκλος ξεκινά στη Μουσική Βιβλιοθήκη
- Αγαπάω κι αδιαφορώ: το αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο για ακόμη μία παράσταση
- Η Angelika Dusk για ακόμη ένα live στο Faust
- Το Πορτραίτο της Ντόρα: παράταση παραστάσεων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
- Σιωπή: από την Πέρσα Σταματοπούλου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
- Γυναίκες και τέχνη: διάλεξη στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- "Το Πρωινό" VS "Mega με μία": Πως εξελίσσεται η «μάχη» των δύο πρωινών;
- Η Λάουρα Νάργες επιστρέφει στο Dancing (φωτο)
- 13 καλλιτέχνες φωτογραφίζουν τη βία και την πολιτική ανυπακοή
- Σάκης Αρναούτογλου: Βλέπει ο αδελφός του Γρηγόρη τα Καρντάσιανς;
- Από την Κυριακή 18/ 1 και κάθε Κυριακή, ο Νίκος Ζωιδάκης στο μουσικό μεζεδοπωλείο Άμμος!
- Ποια Ελληνίδα καλλονή συναντήσαμε με τον σύντροφό της και το μωράκι τους στα μαγαζιά;
- Ποιον όμορφο μπαμπά συλλάβαμε μαζί με το κοριτσάκι του;
- Κέιτ Μος: Ποζάρει τολμηρά και ...αρετουσάριστα! [photos]
- Ζιζί Χαντίντ: Η κόρη του Παλαιστίνιου μεσίτη που σαρώνει τις πασαρέλες [photos]