Ανεπίδεκτη διόρθωσης, σε πανελλήνια πρώτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει το φθινόπωρο σε πανελλήνια πρώτη το έργο Ανεπίδεκτη διόρθωσης, ένα θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια του Στέφανο Μασίνι.

«Δε γράφω ούτε σχόλια, ούτε γνώμες, ούτε προσωπικές απόψεις. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ρόλος μας δεν είναι να κρίνουμε. Είμαι δημοσιογράφος, όχι δικαστής. Αρκούμαι στο να διηγούμαι τα γεγονότα. Τα γεγονότα όπως

συμβαίνουν, όπως είναι.»

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της σπουδαίας ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεώτερης γενιάς Στέφανο Μασίνι, ένας από τους πιο δραστήριους και ήδη αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς στη Δυτική Ευρώπη, συνθέτει ένα θεατρικό παζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της και μας παραδίδει ένα σπουδαίο θεατρικό έργο σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα με τίτλο Ανεπίδεκτη διόρθωσης.

Μία ενέδρα των ρώσων στο Κουρτσαλόι της Τσετσενίας, οι συνεντεύξεις της σε έναν ρώσο στρατιώτη, σε έναν τσετσένο γιατρό, στον αρχηγό των ανταρτών στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, σε έναν ανώτατο αξιωματικό στο Χατούνι της Τσετσενίας, η ομηρία στο Μπεσλάν της Οσετίας, η επίσκεψη στο βομβαρδισμένο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι, μία τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της, θραύσματα από γραπτά, σκέψεις και εξομολογήσεις της ρωσίδας δημοσιογράφου, μέσα από την ελλειπτική γραφή του Μασίνι διατρέχουν σαν ένα αλλόκοτο χρονικό τα βήματα που ακολούθησε η Πολιτκόφσκαγια για να βρεθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

Η παράσταση θα παίζεται από Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη για 12 παραστάσεις σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου και με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του σπουδαίου πολιτικού έργου.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Μαρία Χανδρά
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Σουλιώτη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη - Knutsen
Βίντεο προβολές: Ειρήνη Στείρου
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιάννης Χρυσογόνου
Φωτογραφίες: Γιώργος Βουτσινάς

Παίζουν: Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Κοιλάκος

Διάρκεια: 80 λεπτά

Λίγα λόγια για την Άννα Πολιτκόφσκαγια

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1958 στη Νέα Υόρκη από γονείς καταγόμενους απ' τη σοβιετική Ουκρανία. Σπούδασε δημοσιογραφία στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, απ' όπου αποφοίτησε το 1980, και ξεκίνησε να αρθρογραφεί. Συγγραφέας και δημοσιογράφος, μέσα απ' τα γραπτά της εξέθετε τη βαρβαρότητα του Κρεμλίνου υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο κατά της Τσετσενίας, ερχόμενη σε ρίξη μαζί τους. Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος ταξίδεψε πάνω από 40 φορές στην Τσετσενία, ενώ αναμείχθηκε σε διαπραγματεύσεις για απελευθέσωση ομήρων (Νορντ-Οστ 2002, Μπεσλάν, 2004). Έπεσε θύμα απαγωγής, δηλητηρίασης, και τελικά δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Μόσχα, ανήμερα της 54ης επετείου γενεθλίων του Πούτιν, λίγο πριν δώσει στη δημοσιότητα μία έρευνα για τις πρακτικές βασανισμού που χρησιμοποιούνταν από τις τσετσενικές αρχές. Δίπλα στο πτώμα της βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες και ένα περίστροφο Μακάροφ, το χαρακτηριστικό όπλο των κατά παραγγελία δολοφονιών στη Ρωσία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Stefano Massini

Θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, γεννήθηκε το 1975 στη Φλωρεντία, όπου ζει και εργάζεται. Απέσπασε στην Ιταλία το πιο σημαντικό βραβείο σύγχρονης δραματουργίας, το Premio Pier Vittorio Tondelli. Τα έργα του μεταφράζονται και παίζονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2005, άρχισε να γράφει το πρώτο μέρος του Trittico delle Gabbie (Τρίπτυχο των Κλουβιών), σχέδιο που ολοκλήρωσε 4 χρόνια αργότερα. Το 2007, ολοκλήρωσε το έργο Donna non rieducabile, Memorandum teatrale su Anna Politkovskaja (Ανεπίδεκτη διόρθωσης, θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια), που ανέβηκε σε σημαντικά θέατρα της Ευρώπης και διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Felipe Cappa (2009). Ο Stefano Massini υπήρξε επίσης βοηθός του σκηνοθέτη Luca Ronconi στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Το Ανεπίδεκτη διόρθωσης, θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια είναι το πρώτο έργο του που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Δημήτρης Αλεξάκης (μετάφραση)

Γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι όπου εργάστηκε ως λογοτεχνικός σύμβουλος για τις εκδόσεις Le Seuil, L’Olivier, Verticales και για το ραδιοφωνικό σταθμό France-Culture. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2000 και άρχισε να γράφει στα ελληνικά: Παραμύθι της κίτρινης χώρας (αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου, 2010), Το Δωμάτιο της Έλσας (6 D.O.G.S., 2011, σκηνοθεσία της Φωτεινής Μπάνου). Τον Μάιο του 2012, άνοιξε με τη Φ. Μπάνου τον πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας της Κυψέλης.

Μιχάλης Κοιλάκος (σκηνοθεσία, ερμηνεία)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σπούδασε θέατρο και μουσική. Αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το 2002. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Θ. Μοσχόπουλο, Ν. Μαστοράκη, Κ. Ρήγο, Στ. Φασουλή, Κ. Καπελώνη, Α. Μπρούσκου, Τ. Τζαμαργιά, και άλλους.

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Παντογνώστης και Ζωντόβολος” της Κ. Σερό στο θέατρο Βαφείο και “Ο Άνθρωπος που Φύτευε Δέντρα” του Ζ. Ζιονό στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Τάνια Παλαιολόγου (ερμηνεία)

Σπούδασε θέατρο, θεατρολογία και μουσική στην Αθήνα και σωματικό θέατρο στο Royal Holloway University of London με υποτροφία του ΙΚΥ. Σε ηλικία 11 ετών πρωταγωνίστησε στο “Τοπίο στην Ομίχλη” του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Αργυρός Λέοντας, Φεστιβάλ Βενετίας 1988), με τον οποίο συνεργάστηκε και στις ταινίες “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” και “Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα”. Από το 1999 έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τα ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου και Κοζάνης και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου σε σκηνοθεσίες των Ν. Μαστοράκη, Στ. Φασουλή, Β. Θεοδωρόπουλο, Π. Μουστάκη, Κ. Τσιάνο, Ά. Μπρούσκου, Π. Ερωτοκρίτου, Κ. Μπερδέκα, Δ. Τιμπιλή, Γ. Μιχαλακόπουλο, Δ. Χρονόπουλο, Κ. Καπελώνη, Δ. Αβδελιώδη, Γ. Μαρκοπούλου και Β. Μαυρογεωργίου. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί επίσης με τους Γιώργο Καρυπίδη, Έκτορα Λυγίζο, Ειρήνη Στείρου και Έμυ Τζάβρα Μπούλοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα