Ανοιξιάτικη νύχτα, με την Στέλλα Ντουφεξή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια από τις πλέον περιζήτητες μεσοφώνους της εποχής μας, η Στέλλα Ντουφεξή, που διαπρέπει σε μεγάλα λυρικά θέατρα και συμφωνικές αίθουσες του εξωτερικού, έρχεται στην Ελλάδα την Πέμπτη 12 Μαρτίου για μία και μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς Lied: Φωνή και πιάνο.

Στο ρεσιτάλ της ελληνογερμανίδας μετζοσοπράνο στο Μέγαρο (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.), που έχει

τίτλο «Ανοιξιάτικη νύχτα» και είναι αφιερωμένο σε συνθέτες της ρομαντικής και μεταρομαντικής εποχής, την πιανιστική συνοδεία έχει αναλάβει ο Ντάνιελ Χάιντε (Daniel Heide). O τίτλος του ρεσιτάλ παραπέμπει στο ομότιτλο τραγούδι από τον Κύκλο σε ποίηση Άιχεντορφ (έργο 39) –που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της βραδιάς– του Ρόμπερτ Σούμαν.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει φωνητικές μικρογραφίες του Φραντς Λιστ, καθώς και μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Ρίχαρντ Στράους.

Θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη των συναυλιών στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και αποσκοπούν στην εξοικείωση του κοινού με τη φωνητική μουσική δωματίου, τους συνθέτες και τους ερμηνευτές. Επίσης, για την καλύτερη κατανόηση των στίχων των τραγουδιών, έχει προβλεφθεί προβολή του μεταφρασμένου ποιητικού κειμένου κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ.

Σειρά Lied: Φωνή και πιάνο στο Μέγαρο

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν προνομιακός χώρος για το λυρικό τραγούδι, αφού ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο γενεές άξιων εκπροσώπων: Μαρία Κάλλας, Γιάννης Αγγελόπουλος, Έλενα Νικολαΐδη, Νίκος Μοσχονάς, Αλεξάνδρα Τριάντη, Ζανέτ Πηλού, Αγνή Μπάλτσα, Νίκος Ζαχαρίου, Ίρμα Κολάση, Κώστας Πασχάλης, Κική Μορφονιού, Δάφνη Ευαγγελάτου, Δημήτρης Καβράκος… Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και η σημερινή δυναμική γενιά νέων τραγουδιστών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια της χώρας και μεσουρανεί στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής. Στην κορυφή της καριέρας τους, αυτοί οι τραγουδιστές καταθέτουν το χάρισμα, τη βαθιά γνώση και το ταλέντο τους στην υπηρεσία ενός από τα πιο απαιτητικά είδη της φωνητικής μουσικής: του γερμανικού Lied, της γαλλικής mélodie, του έντεχνου τραγουδιού.

Το ταξίδι στην καρδιά του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού με τη φωνή της Στέλλας Ντουφεξή αρχίζει με τέσσερα λίντερ (Η μάταιη σερενάτα, Επιπόλαιος όρκος, Τραγούδι του κοριτσιού και Μην αργήσεις) του Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897). Θα συνεχιστεί με τον Κύκλο τραγουδιών σε ποίηση Άιχεντορφ, έργο 39 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), που αποτελείται από 12 μελωδικές μινιατούρες βασισμένες στη συλλογή ποιημάτων Intermezzo του Γιόζεφ Άιχεντορφ. Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών του 19ου αιώνα. Θα ακολουθήσουν τέσσερα τραγούδια (Όταν κοιμάμαι, Αν είναι ένα χλοερό γρασίδι, Νυχτερινό τραγούδι οδοιπόρου, Εσύ ο εν τοις ουρανοίς) του Φραντς Λιστ (1811-1886) βασισμένα σε γερμανική και γαλλική ποίηση. Η βραδιά θα κλείσει με τα ατμοσφαιρικά τραγούδια του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), από τα οποία ξεχωρίζει το λιντ Μοrgen (Αύριο), ένα από τα πιο λαμπερά φωνητικά κομψοτεχνήματα της μεταρομαντικής εποχής.

Η Στέλλα Ντουφεξή μια από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, που επέλεξε φέτος το Μέγαρο για να παρουσιάσει το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» την 1η Μαΐου, έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό: συνεργασίες με ονομαστές γερμανικές ορχήστρες αλλά και φημισμένα σύνολα άλλων χωρών (Συμφωνικές του BBC και του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Ορχήστρα του Παρισιού, Ensemble Intercontemporain, Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, κ.ά.), καθώς και με κορυφαίους μαέστρους, όπως οι Χάιτινκ, Μέτα, Μπυτσκόφ, Νάγκανο, Μαζούρ, Νόρρινγκτον, Χόγκγουντ, Μέτσμαχερ, Μπόλτον, Ρίλλινγκ, Σαράστε, Έσενμπαχ, Γιουρόφσκι, Κόοπμαν και Ντουνταμέλ. Έχει συμμετάσχει σε γνωστά μουσικά φεστιβάλ της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Ισραήλ αλλά και της Βρετανίας (London Proms), ενώ έχει εμφανιστεί και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει κοσμήσει με την ερμηνεία και την παρουσία της διάσημα λυρικά θέατρα, όπως τις Κρατικές Όπερες του Βερολίνου και του Μονάχου, την Όπερα της Σκοτίας, το Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης, το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, το Θέατρο Λα Μονναί των Βρυξελλών, κ.ά. Έχει επίσης δώσει συναυλίες στην Ιαπωνία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Εδώ και δέκα χρόνια, η Στέλλα Ντουφεξή διατηρεί στενή καλλιτεχνική σχέση με την Komische Oper του Βερολίνου, όπου έχει ερμηνεύσει χαρακτηριστικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου για μεσόφωνο: Κάρμεν, Κερουμπίνο, Ντοραμπέλλα, Οκταβιανό, Νίκλαους, Ξέρξη, κ.ά. Το φάσμα του ρεπερτορίου της εκτείνεται από το Μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή. Η καταξιωμένη μετζοσοπράνο έχει διακριθεί επίσης για τις ερμηνείες της στη φωνητική μουσική δωματίου. Έχοντας αποκτήσει τα κλειδιά της τέχνης και της τεχνικής του γερμανικού λιντ χάρη στη διδασκαλία των Ντήτριχ Φίσερ-Ντήσκαου και Άριμπερτ Ράιμαν, η Ντουφεξή θεωρείται μία από τις εκλεκτότερες ερμηνεύτριες αυτού του απαιτητικού ρεπερτορίου διεθνώς. Παρουσιάζει συχνά γερμανικά και γαλλικά λήντερ σε ατομικά ρεσιτάλ αλλά και σε περιοδείες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ έχει καταγράψει σε δίσκο ακτίνας έργα για φωνή και πιάνο των Μπραμς, Λιστ, Μπερλιόζ, Σωσσόν, Ραβέλ και άλλων συνθετών για λογαριασμό γνωστών δισκογραφικών εταιρειών. Από τις ηχογραφήσεις αυτές ξεχωρίζουν τα cd με τα Liebesliederwalzer του Μπραμς (Diapason d’or) και με τραγούδια του Ντεμπυσσύ (Poèmes) σε συνεργασία με τον πιανίστα Ντάνιελ Χάιντε. Η τελευταία δισκογραφική έκδοση έλαβε το Βραβείο Γερμανικού Δίσκου.

Ο πιανίστας Daniel Heide συνεργάτης εδώ και χρόνια της Στέλλας Ντουφεξή, μεγάλωσε στη Βαϊμάρη. Είναι αποδέκτης του βραβείου «Φραντς Λιστ». Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και εξειδικεύτηκε στη πιανιστική συνοδεία τραγουδιστών και στη μουσική δωματίου. Παρακολούθησε σεμινάρια τελειοποίησης θητεύοντας δίπλα σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες της όπερας, τον Ντήτριχ Φίσερ-Ντησκάου και την Κρίστα Λούντβιχ. Ως σολίστ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου. Ως μουσικός συνοδός έχει εμφανιστεί δίπλα σε γνωστούς τραγουδιστές σε πολλές γερμανικές πόλεις, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία. Σημαντική στιγμή για τη σταδιοδρομία του ως accompagnateur υπήρξε η ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στη σειρά ρεσιτάλ λίντερ «The lyrical salon» στον Πύργο Έττερσμπουργκ (Γερμανία) με καταξιωμένους σολίστ του είδους –σειρά την οποία έχει αγκαλιάσει το νεανικό κοινό. Εκτός από το κλασικό ρεπερτόριο, ο Ντάνιελ Χάιντε ασχολείται και με άλλα είδη μουσικής, όπως η τζαζ, η ροκ, η ποπ και το γαλλικό chanson. Διδάσκει στα Ωδεία «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου και «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης. Εκτός της τακτικής του συνεργασίας με τη Στέλλα Ντουφεξή και άλλους σολίστ, έχει παίξει σε ρεσιτάλ λίντερ με τους Κριστόφ Πρεγκαρντιέν, Λούκα Πιζαρόνι, Γιοχάννες Βάισερ και άλλους καλλιτέχνες. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με τους Τσίμμερμαν, Σμιντ, Μάιντς, Ζάχσε, Φρομανζέ κ.ά.

Φωτό: Monika Rittershaus

Keywords
Τυχαία Θέματα