Χαρά Μάτα Γιαννάτου: Η γελοιότητα είναι πάντα επίκαιρη

Τα τελευταία χρόνια, το όνομά της ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Η νεαρή ηθοποιός Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, απόφοιτη της σχολής του Εθνικού, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον δημιουργών και κοινού, λόγω των σημαντικών συμμετοχών της σε θεατρικές παραστάσεις όπως η «Λαμπεντούζα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και ταινίες όπως ο «Νοτιάς». Αυτό το διάστημα, την συναντάμε επίσης στο Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις, όπου μαζί με μια όμορφη θεατρική ομάδα που έχει

δημιουργηθεί από αποφοίτους του Εθνικού, ανεβάζουν το «Έξυπνο πουλί» του Φεντώ. Με αυτήν την αφορμή, μας μιλά σύντομα τόσο για την ουσία του έργου, όσο και την προσωπική της διαδρομή.

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

Cul. N.: Τα προσεχή Δευτερότριτα θα σας συναντάμε στην παράσταση «Το Έξυπνο Πουλί» του Φεντώ. Μιλήστε μας για το συγκεκριμένο έργο και με ποιον τρόπο καταλήξατε σε αυτό ως ομάδα.

Χαρά-Μάτα Γιαννάτου: "Το Έξυπνο Πουλί" είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων γύρω από τα θέματα του έρωτα, της αγάπης, του γάμου, της δέσμευσης, της επιθυμίας για σεξ. Στη συγκεκριμένη παράσταση το έργο έχει διασκευαστεί από τον Μάνο Βαβαδάκη και τον Γιώργο Κατσή, που είναι και οι σκηνοθέτες της παράστασης. Καταλήξαμε σε αυτό το έργο γιατί υπήρχε αρχικά η επιθυμία να δουλέψουμε μαζί και η ανάγκη να δοκιμαστούμε στη κωμωδία.

Cul. N.: Εσείς ποια ηρωίδα ερμηνεύετε και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

Χ.-Μ. Γ.: Παίζω την Γκούντρουν, μια Γερμανίδα ερωμένη του Βατλέν, που έρχεται απροειδοποίητα από το Μόναχο στο σπίτι του στο Παρίσι να τον εκπλήξει, χωρίς όμως να ξέρει πως αυτός είναι παντρεμένος.

Cul. N.: Γαλλικά έργα σαν το «Έξυπνο πουλί», τι κοινές αναφορές βρίσκουν με το σήμερα;

Χ.-Μ. Γ.: Όλοι οι χαρακτήρες σε αυτά τα έργα είναι ακραία γελοίοι και πάντα βρίσκονται σε άβολες καταστάσεις. Αυτό βέβαια τους κάνει να γίνονται ακόμη πιο γελοίοι. Νομίζω ότι η γελοιότητα είναι πάντα επίκαιρη.

Cul. N.: Πώς διαμορφώνεται η συνεργασία με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης όσο περνούν τα χρόνια;

Χ.-Μ. Γ.: Η συνεργασία μας είναι κάθε φορά ευχάριστη επειδή πέρα από μια κοινή θεατρική γλώσσα που μοιραζόμαστε , είμαστε και φίλοι.

Cul. N.: Έχετε εργαστεί ως ηθοποιός τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Γερμανία. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τόπου, σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας;

Χ.-Μ. Γ.: Μου είναι δύσκολο να διαχωρίσω αυτές τις δυο χώρες λόγω της καταγωγής μου. Οι διαφορές αλλά κα οι ομοιότητες είναι πολλές. Η βασικότερη διαφορά είναι ότι ο βιοπορισμός στην Γερμανία μέσω του επαγγέλματος μας είναι εφικτός, πράγμα που στην Ελλάδα σπάνια συμβαίνει. Αυτό όμως κάνει τους Έλληνες καλλιτέχνες πιο δημιουργικούς και ελεύθερους.

Cul. N.: Προέρχεστε από οικογένεια με πολλές καλλιτεχνικές καταβολές. Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με την υποκριτική;

Χ.-Μ. Γ.: Δεν νομίζω πως ήταν επιλογή. Ήταν μια επιθυμία που γεννήθηκε κι εγώ την ακολούθησα.

Cul. N.: Έχετε κάνει ουσιαστικά βήματα και στο σινεμά. Προσωπικά αισθάνεστε μεγαλύτερη άνεση μπροστά από μια κάμερα ή πάνω στο σανίδι;

Χ.-Μ. Γ.: Πιστεύω πως αυτό δεν έχει να κάνει με το αν στέκεσαι μπροστά από μια κάμερα ή πάνω στη σκηνή. Έχει να κάνει με ποιούς συνεργάζεσαι , με τι καλείσαι να κάνεις και με πολλά άλλα. Μακάρι να συνεχίσω να κάνω και τα δύο.

Cul. N.: Κλείνοντας, θα μας αποκαλύψετε κάποιες φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Χ.-Μ. Γ.: Να μπορώ να ζω κάνοντας αυτό που αγαπώ.

◊ Η παράσταση «Το έξυπνο πουλί» παρουσιάζεται στο Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις. Περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα