Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταέριου

Την προηγούμενη χρονιά (2013) το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και προσφέροντας στο κοινό πρόσβαση στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου, στο ψηλότερο κτίριο του χώρου, το οποίο έως σήμερα παραμένει κλειστό. (εκτός του ισογείου). Φέτος αφιερώνει τέσσερις (4) ημέρες για τον εορτασμό της ημέρας αυτής, οργανώνοντας τα εξής:

14-15 Μαΐου

Διαγωνισμός θεατρικών μονολόγων: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Α.Ε. ακολουθώντας

τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και υιοθετώντας μία διευρυμένη νέα εκπαιδευτική πολιτική, ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό συνδυάζοντας τη μουσειακή εμπειρία με την καλλιτεχνική δημιουργία και εφαρμόζει «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» (Museum Theatre). Πρόκειται για την παράσταση θεατρικών μονολόγων σε μουσειακούς χώρους που αποτελούν ταυτόχρονα και το σκηνικό των παραστάσεων. Τους μονολόγους αυτούς έχουν γράψει και προετοιμάσει θεατρικές ομάδες/καλλιτέχνες, γύρω από τις θεματικές που πραγματεύεται το μουσείο. Είναι μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση, όχι όμως από την πλευρά των ειδικών, ιστορικών, μουσειολόγων, αρχαιολόγων, κ.λπ., αλλά από την πλευρά των καλλιτεχνών.

Οι οκτώ (8) καλύτεροι μονόλογοι, που έχουν προκύψει έπειτα από διαγωνισμό που ήδη διεξήχθη, θα παρασταθούν στους χώρους της Τεχνόπολης στις 14/5 & 15/5 και θα κριθούν από το κοινό και την Επιτροπή Αξιολόγησης προκειμένου να βραβευτεί η καλύτερη παράσταση μονολόγου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού συγγραφής μονολόγων υποβλήθηκαν 49 μονόλογοι εμπνευσμένοι από τις συλλογές του Μουσείου και την ιστορία του χώρου (λειτουργία εργοστασίου φωταερίου, το αρχείο που διασώζεται, τις συνθήκες εργασίας και τη ζωή των εργατών του εργοστασίου κ.ά.) Το έντονο ενδιαφέρον και η συμμετοχή των διαγωνιζόμενων συνέβαλε στην επιτυχία αυτού του καινοτόμου, για το χώρο των Ελληνικών Μουσείων, διαγωνισμού καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί.

16 Μαΐου

«Μικροί Εργάτες στο Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 10 έως 12 ετών. Στα πλαίσια της φετινής Νύχτας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου οργανώνει μια ειδική βραδιά για μικρούς «ξενύχτηδες».

Το καθήκον τους είναι: Να φωτίσουν το κέντρο της πόλης παράγοντας φωταέριο! Από τις 8 μμ ως τις 10 τo βράδυ, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαιτεί από τους μικρούς «εργάτες» να φοράνε ρούχα άνετα, να έχουν μαζί τους ένα μικρό κολατσιό και να έχουν οπωσδήποτε κοιμηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας ώστε να είναι έτοιμοι για δουλειά!

Η αποστολή τους δεν θα είναι εύκολη γιατί διάφορα θέματα μπορεί να προκύψουν που θα εμποδίσουν τη διαδικασία παραγωγής φωταερίου. Οι συμμετέχοντες όμως πρέπει να τα επιλύσουν για να φωτίσουν την Αθήνα!

18 Μαΐου

Είσοδος ελεύθερη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Σύνδεση με τις δράσεις της Τεχνόπολης, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Κυριακές στην Τεχνόπολη με δράσεις για όλους» (το πρόγραμμα των δράσεων αυτών δεν έχει ακόμη οριστεί.)

Γενικές πληροφορίες για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων:

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Στο πλαίσιο της επετείου αυτής οργανώνονται από όλα τα Μουσεία δράσεις με συμβολικό αντίτιμο. Οι δράσεις αυτές έχουν κάθε χρόνο μία κοινή θεματική για όλα τα Μουσεία.

Το θέμα της φετινής επετείου:

"Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν"

Το προτεινόμενο θέμα για το 2014 είναι: « Museum collections make connections» και μας θυμίζει ότι τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των επισκεπτών, των γενεών και των πολιτισμών παντού στον κόσμο.

Το μουσείο είναι ένας οργανισμός που διατηρεί και κοινωνεί το παρελθόν, ενώ βρίσκεται σταθερά στο παρόν. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των γενεών, αφού επιτρέπει στις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους (απόσπασμα από τη σελίδα του ICOM)

Keywords
Τυχαία Θέματα