Έκθεση της Marisa Merz στη γκαλερί Bernier-Eliades

Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάzει την έκθεση της Marisa Merz. H Marisa Merz είναι μία από τις κεντρικές φιγούρες και μοναδική γυναίκα του ιστορικού κινήματος της Arte Povera. Γνωστή για τη χρήση ασυνήθιστων υλικών, όπως χάλκινο σύρμα, πηλός και κερί, η Merz δημιουργεί γλυπτά και σχέδια που αντανακλούν μια ποιητική ευαισθησία και ξετυλίγουν απαλά το όραμά της για την τέχνη και τη ζωή.

Το κίνημα της Arte Povera σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, θέτοντας σε αμφισβήτηση παγιωμένες αντιλήψεις

και παραδοχές σχετικά με τις διαδικασίες και τα υλικά που καθόριζαν την μέχρι τότε καλλιτεχνική πρακτική της δύσης.

Μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες του κινήματος, συμπεριλαμαβανομένων και του συζύγου της Mario Merz, η Merz αρχίζει να ενσωματώνει στα έργα της καθημερινά και οργανικά υλικά, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το καθεστώς ελίτ που είχαν αποκτήσει τα έργα τέχνης, μέσα στα πλαίσια της καταναλωτικής κουλτούρας και του προηγμένου καπιταλισμού.

Χρησιμοποιώντας αφηρημένες, οργανικές μορφές, η Merz δημιουργεί οικεία πορτραίτα και γλυπτά, που επιμένουν στην υποκειμενικότητα, εκπέμπουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μήνυμα αλλά και την σταθερή πεποίθηση της καλλιτέχνιδας ότι κάθε σχήμα πρέπει να είναι ικανό να μετατρέπεται πάντα σε ένα άλλο σχήμα.

Η Merz δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή, χρησιμοποιεί χειροτεχνίες και αντισυμβατικά υλικά για να εξερευνήσει τις άπειρες δυνατότητες της καθημερινότητας και πολλές φορές υιοθετεί παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με έθιμα του γυναικείου οικιακού περιβάλλοντος όπως πχ. πλέξιμο. Η ιδέα του σπιτιού ως σφαίρα του ιδιωτικού, οικείου και θηλυκού στοιχείου είναι από τις κεντρικές αναφορές στη δουλειά της.

Στα έργα της επίσης, αναδεικνύεται η εικόνα του προσώπου, σύμβολο του αιώνιου ανθρώπινου πνεύματος. Αυτά τα πρόσωπα χαρακτηρίζονται από φευγαλέες γραμμές και αφηρημένες φόρμες. Οι φιγούρες της Merz αψηφούν εκφράσεις της ατομικής ταυτότητας, θυμίζουν φαντάσματα και μοιάζουν να είναι αποκομμένα από οποιοδήποτε κοινωνικό ή αφηγηματικό πλαίσιο, σαν να αιωρούνται για πάντα μέσα στο χρόνο.

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη γκαλερί Bernier-Eliades, θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και έργα σε χαρτί, τονίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της Merz στην Arte Povera και την ευρύτερη συμβολή της στην τέχνη.

Η Marisa Merz γεννήθηκε το 1926 στο Τορίνο της Ιταλίας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε μουσεία, μεταξύ άλλων: Centre Internationale d'art et du Paysage, ÎIe de Vassivière, Γαλλία, Museo d'Arte Contemporanea Donnaregina, Νάπολη, Ιταλία, Stedelijk Museum, Άμστερνταμ, Kunstmuseum Winterthur, Ελβετία, Centre Georges Pompidou, Παρίσι. Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Kunstmuseum Liechtenstein, CCS Bard / Hessel Museum of Art, Annandale-on-Hudson, Νέα Υόρκη, Tate Modern, Λονδίνο,
Hirschhorn Museum, Ουάσιγκτον.

Έργα της συμπεριλαμβάνονται στη φετινή Biennale της Βενετίας, όπου και της απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων για την πολύχρονη προσφορά της στην τέχνη.

Με αφορμή την έκθεση της Μarisa Merz το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τη γκαλερί Bernier/Eliades, θα φιλοξενήσει διάλεξη του ιδρυτή της Arte Povera, του διάσημου Ιστορικού Τέχνης, τεχνοκριτικού και επιμελητή Germano Celant, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 19:00.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Marisa Merz μπορείτε να βρείτε και στο http://fondazionemerz.org/en/biografie/marisa-merz/

Keywords
Τυχαία Θέματα