Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας: Τελευταίες ενότητες Βυζαντινή και ελληνική δημοτική μουσική

Συνεχίζεται με επιτυχία ο Δεύτερος Ειδικός Κύκλος του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα σεμινάρια των δύο πρώτων ενοτήτων με θέμα Όπερα και αρχαίοι μύθοι και Μουσική για τον κινηματογράφο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη προσέλευση κοινού.

Δύο ακόμη ενότητες θα φιλοξενηθούν φέτος στο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ανεξάρτητα με την παρακολούθηση

ή μη των προηγούμενων ενοτήτων.

Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ξεκινά η τρίτη ενότητα του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, με τα τρία σεμινάρια του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα Βυζαντινή Μουσική. (19, 26 Φεβρουαρίου & 5 Μαρτίου 2014)

Κάθε ένα από τα τρία σεμινάρια αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πτυχή της Βυζαντινής μουσικής ως εξής: στις 19 Φεβρουαρίου θα αναλυθεί Το δίπολο θεωρίας – πράξης, στις 26 Φεβρουαρίου Η «Φωνή» της Ιστορίας, ενώ στις 5 Μαρτίου ο κ. Χαλδαιάκης θα αναφερθεί στην Μελοποιία μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού.

Στις διαλέξεις θα συμμετέχει επιλεκτικά κλιμάκιο του χορού ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», που θα ερμηνεύει ζωντανά τα προσφερόμενα μουσικά παραδείγματα.

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου ξεκινά και η τέταρτη και τελευταία ενότητα του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, με τα τρία σεμινάρια του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική (12, 19 & 26 Μαρτίου 2014).

O κύκλος των τριών διαλέξεων προτείνει μια γενική γνωριμία με την ιστορική πορεία, τη δομή, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η μουσική παράδοση εξετάζεται ως ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης (τραγούδι-μουσική-χορός), σε συνδυασμό με τους συμβολικούς κώδικες που εμπεριέχει και τις λειτουργίες που επιτελεί.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα στοιχεία της προφορικότητας και του αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη διασάφηση των όρων: παραδοσιακό, λαϊκό, δημοτικό, φολκλόρ και έθνικ.

Με αφετηρία την έρευνα του Σαμουέλ Μπο-Μποβί, σχολιάζεται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, κι επισημαίνονται συνέχειες και τομές, εξωτερικές επιδράσεις και αμοιβαίες ανταλλαγές, μέσα από τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Σκιαγραφείται ο «μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», μέσα από τη διάκριση στεριανής και θαλασσινής παράδοσης ως προς τις κλίμακες, τους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα και τη μουσικοποιητική δομή, σε συνδυασμό με αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα απ’ όλες τις περιοχές, τα είδη και τους τύπους ρεπερτορίου.

Τέλος, γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ήχου και της μουσικής στο θέατρο σκιών, όπου μέσα από μιαν ιδιαίτερη σύνθεση τεχνών προκύπτει η ελληνική λαϊκή «όπερα».

Τα σεμινάρια διεξάγονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρες 17:00 έως 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.

Πληροφορίες για την εγγραφή: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716, 210 72 82 571, κ. Ειρήνη Χρυσαδάκου.

Κόστος συμμετοχής: 30 € για κάθε ενότητα 3 σεμιναρίων.

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι απαραίτητη η καταβολή του αντίστοιχου κόστους συμμετοχής κατά την εγγραφή. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Μερικά στοιχεία για το Εργαστήρι

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, με την φετινή του νέα θεματολογία, απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει κάποιες ειδικότερες γνώσεις ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρικότερες γνώσεις για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα ειδικά σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και ειδικοί επιστήμονες. Μετά από την ολοκλήρωση των πέντε κύκλων και τη συμμετοχή 820 «σπουδαστών» σε 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες και 52 διαλέξεων από ορισμένους από τους διαπρεπέστερους ειδικούς στον τομέα της μουσικής και της μουσικολογίας, με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας έχει αποδειχθεί ένας ακόμη θεσμός και μια σημαντική προσφορά του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο κοινό που αγαπάει τη μουσική.

Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα