Ένα γαλλικό μυθιστόρημα - Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ

Το «Ένα γαλλικό μυθιστόρημα» είναι ένα μυθιστόρημα αυτοβιογραφικό που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αστάρτη, του Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ σε μετάφραση του Γιώργου Βουδικλάρη. Κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2009 από τις εκδόσεις Grasset και απέσπασε το Βραβείο Renaudot το ίδιο έτος.

Μια δυσάρεστη εμπειρία αποτέλεσε την αφορμή ή το πρόσχημα για την συγγραφή του μυθιστορήματος, το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες.

Ο

διάσημος συγγραφέας και σκηνοθέτης, αυτός ο δανδής της υψηλής παριζιάνικης κοινωνίας, βγαίνοντας με ένα φίλο του, τον συγγραφέα Simon Liberati, από κάποιο νυχτερινό κέντρο μετά τις 3 π.μ. τον Ιανουάριο του 2008, συλλαμβάνεται από την αστυνομία στο 8ο Διαμέρισμα του Παρισιού, για χρήση και κατοχή 2,6 γραμμαρίων κοκαΐνης. Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα μια νύχτα, και με απόφαση του Εισαγγελέα του Παρισιού άλλη μια νύχτα στη φυλακή για σωφρονισμό. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις άθλιες συνθήκες του κελιού και την κλειστοφοβία του, βυθίζεται στο παρελθόν της παιδικής του ηλικίας.

Παρότι, όπως λέει, «δεν θυμάται την παιδική του ηλικία», επειδή, αν και «προνομιούχα», «δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλέσει», («Η παιδική μου ηλικία θα ήταν μια ατελείωτη διαδοχή από μέρες κενές, βαρετές, καταθλιπτικές, μονότονες σαν κύματα αμμουδιά»), ο Μπεγκμπεντέ ανασύρει όλες τις παιδικές αναμνήσεις του. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του, από τους μποέμ αστούς και αριστοκράτες παππούδες και των δύο πλευρών, τους γονείς του, τον μεγάλο τους έρωτα και το διαζύγιό τους, τα παιδικά του χρόνια μέσα σε «ένα γκέτο ανέσεων», μέχρι την κομμένη στα δύο ζωή του ανάμεσα στα σπίτια των διαζευγμένων γονιών, τη δεύτερη αποτυχημένη σχέση της μητέρας του και την πλούσια ζωή του πατέρα του, τη μητρική θλίψη από τη μια και τον πατρικό ηδονισμό από την άλλη, αλλά και την ιδιότυπη σχέση του με τον μεγαλύτερο, «τέλειο», όπως τον χαρακτηρίζει, αδελφό του. Μια σχέση αγάπης και μίσους.

Σ΄ αυτό το μυθιστόρημα βλέπουμε τον συγγραφέα να αποκαλύπτει μέσα από το κελί του αλήθειες για τον εαυτό του – «Χτυπήστε ένα συγγραφέα στο κεφάλι , και δεν θα βγάλετε τίποτα. Κλείστε τον κάπου, και θα ανακτήσει τη μνήμη του». Να μιλάει για τον κοσμικό Μπεγκμπεντέ, για τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στα κλαμπ, για μια ανήσυχη ψυχή της αριστοκρατίας με τις υπερβολές, τις απογοητεύσεις του, την αδυναμία του στις γυναίκες, τους γάμους του και την αγαπημένη του κόρη. «Γιός χωρισμένων, χώρισα κι εγώ με τη σειρά μου, ακριβώς λόγω αλλεργίας στην «οικογενειακή ζωή»», λέει κάπου.

Παράλληλα καταγγέλλει τις αδικίες, τις συνθήκες των φυλακών, την αυθαιρεσία του δικαστικού συστήματος και τον κυβερνητικό πατερναλισμό, ενώ σαρκάζει την υψηλή παριζιάνικη κοινωνία. «…μια έρευνα πάνω στην πλήξη, την κενότητα, ένα σπηλαιολογικό ταξίδι στη φυσιολογικότητα της μπουρζουαζίας, ένα ρεπορτάζ πάνω στη γαλλική μπαναλιτέ», γράφει ο ίδιος, ο οποίος είχε υποστηρίξει, όπως αναφέρει, τους κομμουνιστές «για να φανεί ανυπάκουος προς την κοινωνική του θέση».

Το «Ένα γαλλικό μυθιστόρημα», με το πρόσωπο ενός όμορφου παιδιού στο εξώφυλλο (αναπαραγωγή ακουαρέλας του πορτρέτου του συγγραφέα σε ηλικία εννέα ετών) και με δομή επηρεασμένη από το «διαρκές σινεμά», είναι γοητευτικό και αποδεικνύει πως μπορεί κάποιος να έχει όλες τις ανέσεις αλλά ταυτοχρόνως να έχει κενά, αμφιβολίες και τραύματα. Το βιβλίο διανθίζεται από αναφορές σε μεγάλους συγγραφείς (Ρολάν Μπαρτ, Προυστ, Ζωρζ Περέκ, Σαίξπηρ κ.α.), σε κινηματογραφικές ταινίες και στη σύγχρονη επικαιρότητα.

Πρόκειται για το ένατο λογοτεχνικό έργο του Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ. Στα ελληνικά και από τις εκδόσεις «Αστάρτη» κυκλοφορούν δύο ακόμη μυθιστορήματά του: «15,99 ευρώ», μια καυστική σάτιρα στον κόσμο της διαφήμισης και της κατανάλωσης, επηρεασμένη από την καριέρα του στη διαφήμιση, και «Ο έρωτας κρατάει τρία χρόνια». Και τα δύο μεταφέρθηκαν στο σινεμά, το δεύτερο από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Το αυτοβιογραφικό στοιχείο είναι έντονο σε όλα τα βιβλία του Μπεγκμπεντέ, είτε ασκεί κριτική στην κοινωνία του θεάματος και της κατανάλωσης, είτε μιλάει για τη σύγχρονη μοναξιά και την φύση των συναισθημάτων, ειδικά του έρωτα, που διαρκεί …τρία χρόνια , συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό.

Ο φρεντερίκ Μπεγκμεντέ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1965 στο Neuilly sur Seine. Φοίτησε στο Lycée Montaigne και κατόπιν στο Lycée Louis Le Grand. Είναι διπλωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Δούλεψε ως λογοτεχνικός κριτικός στο Globe, στο Glamour, στο Elle, στο Paris-Match, και από το 1998 στο Voici και στο Lire, και παρουσιάζει εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Lui.

Γόνος καλής οικογενείας, λαμπρός φοιτητής, αδελφός πολυεκατομμυριούχου, ο Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ υπήρξε για αρκετό διάστημα μέλος του τζετ σετ, ένθερμος θιασώτης του κλάμπινγκ και της νυχτερινής ζωής, ένας κοσμικός δανδής. Αυτή η περίοδος τού ενέπνευσε και τα πρώτα του βιβλία: Mémoires d’ un jeune home dérangé και Vacances dans le coma.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Interallié για το Windows on the World (2003), και με το βραβείο Renaudot για το Ένα Γαλλικό Μυθιστόρημα (2009).

Keywords
Τυχαία Θέματα