Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».


Για το Φεβρουάριο, το μουσικό ραντεβού δίνεται τη Δευτέρα 13 του μηνός, στην φιλόξενη Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.


Τρεις από τους σημαντικότερους συνθέτες του γερμανικού Ρομαντισμού, οι Σούμαν, Σούμπερτ και Μπραμς, αναδεικνύουν τη βιόλα ως ισότιμο συνοδοιπόρο του πιάνου

με έργα που διεθνώς αναγνωρίζονται ως σταθμοί στο ρεπερτόριο και των δύο οργάνων. Ο Μάνος Γουβέλης (βιόλα) και ο Βασίλης Ρακιτζής (πιάνο) αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό περιβάλλον τόσο όμορφο και «εκλεκτικό» όσο και ο μουσειακός χώρος που το φιλοξενεί…


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


19:30
Ξενάγηση στην οικία και το εργαστήρι του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα από επιμελητή της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα


20:30
Συναυλία


ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ(1797-1828)
Σονάτα σε Λα ελάσσονα, per Arpeggione, D. 821
ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ(1810–1856)
Marchenbilder (Παραμυθένιες Εικόνες) για βιόλα και πιάνο, έργο 113


ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ(1833–1897)
Σονάτα αρ.1 για βιόλα και πιάνο, έργο 120 αρ.1


Μάνος Γουβέλης, βιόλα
Βασίλης Ρακιτζής, πιάνο


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


Ο Μάνος Γουβέλης (μόνιμος μουσικός στις Βιόλες της Κ.Ο.Α.) γεννήθηκε στην Αθήνα. Δάσκαλοί του στο βιολί ήταν η Μαρία Καλλιοντζή και ο Ιωάννης Τζουμάνης ενώ στην βιόλα ο Ηλίας Σδούκος, ο Sven Arne Tepl και η Nobuko Imai. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι σε όλους ευγνώμων.


Ο Βασίλης Ρακιτζής είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, και απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και των Ωδείων Αθηνών και Άμστερνταμ. Υπήρξε μαθητής της Πόπης και της Μαρίας Ευστρατιάδη, του Martin Roscoe, του Naum Grubert, και της Caroline Palmer, και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Martino Tirimo και Λεωνίδα Καβάκου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο "Ελένη Τιμ. Μυκονίου". Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και είναι καθηγητής πιάνου στο Royal School και στο Hindhead Music Centre (Surrey, UK).

Keywords
Τυχαία Θέματα