Εργαστήριο Κινούμενης Εικόνας – animation για ενηλίκους από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τα μυστικά της κινούμενης εικόνας και των παραδοσιακών τεχνικών animation θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό εργαστήρι για ενήλικες που θα πραγματοποιηθεί 3, 10, 17, 24 Μαρτίου και 7, 8, 14, 15 Απριλίου 2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Εισηγητής των εργαστηρίων είναι ο Μπάμπης Αλεξιάδης, media

artist, ενώ βασική αρχή των εργαστηρίων είναι να προσφέρουν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό animation μικρού μήκους. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων βιωματικού χαρακτήρα οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, την γλυπτική, την φωτογραφία κ.ά θα δημιουργήσουν την δική τους ιστορία, την οποία θα μεταφράσουν σε κινούμενη εικόνα μαθαίνοντας για τις διαφορετικές μορφές animation μέσα από την μυθοπλασία την διήγηση.

Στα εργαστήρια, το animation, εκτός από μαθησιακή εμπειρία, θα γίνει και ένα μέσο έκφρασης για τους συμμετέχοντες, στους οποίους προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν προσωπικό κόσμο βασισμένο στις εμπειρίες, στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους. Στη μεθοδολογία του εργαστηρίου η δημιουργία του animation έχει την ίδια και μερικές φορές μεγαλύτερη βαρύτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Τα άτομα που παίρνουν μέρος, καλλιεργούν τη δημιουργικότητα τους, εξοικειώνονται με την έννοια της κινηματογραφικής γλώσσας, λειτουργούν ως ομάδα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, μαθαίνουν διάφορες καλλιτεχνικές τεχνικές και τέλος, τους δίνεται η δυνατότητα να μοιραστούν το έργο τους με το ευρύ κοινό μέσα από ιστοσελίδες και προβολές αλλά και λαμβάνοντας μέρος σε φεστιβάλ animation.

Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Ο Μπάμπης Αλεξιάδης είναι πολυβραβευμένος media artist και animator με βάση το Λονδίνο, με θητεία στον κινηματογράφο, το θέατρο και την όπερα, ενώ έχει συνεργαστεί στην παραγωγή μουσικών βίντεο, installation και διαφημιστικών, ενσωματώνοντας στη δουλειά του σκίτσα, κολλάζ και καθημερινά αντικείμενα.

Σχεδιασμός- Συντονισμός- Επικοινωνία
Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΚΜΣΤ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι βασικές τεχνικές animation που θα συμπεριληφθούν στα εργαστήρια θα είναι το hand drawn animation, το stop frame, το pixellation και το cut out. Στην διάρκεια των 8 εβδομάδων η Αποθήκη Β1 στο λιμάνι θα γίνει ένα animation studio όπου οι συμμετέχοντες, είτε αυτόνομα είτε σε ομάδες, θα αρχίσουν να δημιουργούν την δική τους προσωπική ταινία μικρού μήκους.

Στην εισαγωγή των εργαστηρίων θα γίνει μια παρουσίαση και ταυτόχρονα ιστορική αναδρομή στην ιστορία του animation και την εξέλιξη της από είδος ψυχαγωγίας σε μορφή τέχνης. Αυτό, μαζί με μια σειρά ασκήσεων animation, θα δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να οικειοποιηθούν με τις διαφορετικές μορφές του παραδοσιακού animation και να επιλέξουν την ανάλογη τεχνική για το δικό τους έργο.

Στο δεύτερο στάδιο των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την μεταφορά της ιστορίας τους σε κινούμενη εικόνα. Θα μαθουν ενδεικτικά να μεταφράζουν λόγια και λέξεις σε εικόνες με σκοπό να βρουν την προσωπική τους αισθητική και στιλ που αργότερα θα λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας στην διήγηση της ιστορίας τους και στην μοναδικότητα τις μορφής τέχνης που θα παράγουν.

Το τρίτο στάδιο των εργαστηρίων είναι το pre-production, όπου οι συμμετέχοντες πλέον θα ασχοληθούν με την παραγωγή όλων στοιχείων που θα εμφανιστούν στο animation (σκίτσα, κολλάζ, γλυπτική, φωτογραφία, σιλουέτες).

Στο τέταρτο στάδιο θα ασχοληθούν με την παραγωγή του animation και θα χρησιμοποιήσουν τις διαφορετικές τεχνικές animation που θα έχουν μάθει. Στο στάδιο αυτό θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν πνοή στις δημιουργίες τους και ρυθμό στο τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία τους δοκιμάζοντας τις σκηνοθετικές τους ικανότητες.

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση όλων των παραπάνω σταδίων δουλεύοντας στην επεξεργασία της ταινίας τους. Μαθαίνοντας για το μοντάζ, την ηχογράφηση και τα ηχητικά εφέ.

Παράλληλα με το βασικό project θα δημιουργηθεί και ένα micro project το οποίο θα βασίζεται στην συνεχή καταγραφή της δημιουργίας και της εξέλιξης του workshop. Θα αποτελείται από φωτογραφικό υλικό, και ιστορίες από τις εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΚΣΤΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα