Ερωτευμένος Σοπέν του Γιαννίκ Μποκέν στα 49α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη

Τα 49α Δημήτρια φιλοξενούν το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο θα παρουσιάσει τον Ερωτευμένο Σοπέν, του Γιαννίκ Μποκέν, για δύο παραστάσεις στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Ερωτευμένος Σοπέν ή ερωτευμένος Βέρθερος; Πώς συνδέεται ένα εμβληματικό, επιστολικό μυθιστόρημα του 18ου αιώνα με το έργο ενός κορυφαίου συνθέτη του 19ου΄ σ’ ένα ποιητικό μπαλέτο του 21ου; Είναι ο ρομαντισμός ο κοινός τόπος, ο έρωτας ή η μουσική; Στη φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε ξετυλίγονται

μαζί με τις μελωδίες έργων για πιάνο του ΦρεντερίκΣοπέν, σαν μια συνομιλία του ερωτευμένου συνθέτη με τον ερωτευμένο ήρωα σ’ ένα δίπρακτο μπαλέτο που υπογράφει ο βραβευμένος γάλλος χορογράφος Γιαννίκ Μποκέν.

Ο Μποκέν επιστρέφει μ’ αυτό το έργο στο κείμενο-σημαία του κινήματος «Θύελλα και ορμή» για δεύτερη φορά. Ήδη το 1984 έχει ερμηνεύσει τον Βέρθερο στην ομώνυμη όπερα του Μασνέ, σε χορογραφία του Πέτερ φαν Ντάικ. Στη δική του χορογραφία κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, αλλά διαφοροποιεί την πλοκή δίνοντας ένα δίπρακτο μπαλέτο, όπου είναι εξαρχής γνωστό το μοιραίο πάθος του ήρωα για τη λατρεμένη του, παντρεμένη με τον Άλμπερτ, Σαρλόττε.
Γιαννίκ Μποκέν.

Ο Γιαννίκ Μποκέν σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, χόρεψε ως Α’ Χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας της Βόννης και της Ρώμης, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας (Αμβέρσα) και στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου. Έχει βραβευτεί με το Α’ Βραβείο του Ωδείου του Παρισιού (1981), το Χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Ουλγκάτ (1985), το Χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Παρισιού (1987) και το βραβείο Ποζιτάνο «Λεονίντ Μασσίν» (1995).

Τις μοναδικές μελωδίες των έργων του Σοπέν θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής ο διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ πιάνου Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Ο Ερωτευμένος Σοπέν παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησαν τέσσερις παραστάσεις το Μάιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Συντελεστές

Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Σαρλόττε - Βέρθερος οι εραστές: Ευρυδίκη Ισαακίδου - Ντανίλο Ζέκα, Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος
Άλμπερτ σύζυγος της Σαρλόττε: Θανάσης Σολωμός
Βίλχελμ επιστήθιος φίλος του Βέρθερου: Ίγκορ Σιάτζκο
Τέσσερα κορίτσια (Σολίστ Α’ Πράξη): Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Βανέσα Κούρκουλου, Άννα Φράγκου
Τέσσερα αγόρια (Σολίστ Α’ Πράξη): Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Μπλέντι Λατίφι, Μιχάλης Παππάς
Τέσσερα κορίτσια (Α’ Πράξη): Ελεάνα Ανδρεούδη, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Λαγογιάννη, Βίκυ Τσιρογιάννη
Τέσσερα αγόρια (Α’ Πράξη): Στέλιος Κατωπόδης, Πέτρος Κουρουπάκης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν
Κορίτσια (Β’ Πράξη): Μάνια Καραβασίλη, Δήμητρα Λαούδη, Xριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Βανέσα Κούρκουλου, Άννα Φράγκου, Ελεάνα Ανδρεούδη, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Όλγα Ζουρμπινά, Ελένη Κλάδου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη
Αγόρια (Β’ Πράξη): Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Μπλέντι Λατίφι, Μιχάλης Παππάς, Στέλιος Κατωπόδης, Πέτρος Κουρουπάκης, Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Εσμεράλντο Μπίτρο, Έλτον Ντιμρότσι, Μάικλ Ντούλαν, Ιλίρ Σίπρι
Τραγουδιστής: Δημήτρης Πακσόγλου
Νοσοκόμα: Δέσποινα Μπισμπίκη
Σερβιτόρα: Βερόνικα Παπαδημητρίου
Παπάς: Ιλίρ Σίπρι
Μητέρα: Δέσποινα Μπισμπίκη
Τρεις Σερβιτόροι: θ.α.
Έξι παιδιά: θ.α.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης / Εθνική Λυρική σκηνή / 49α Δημήτρια

Keywords
Τυχαία Θέματα