Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen: Ημερίδα στο Cotsen Hall

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου συνδιοργανώνουν στις 31 Μαΐου 2013, ημερίδα με τίτλο: Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9.

Ο Carl W. Blegen (1887-1971), αρχαιολόγος

και καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, είναι γνωστός από τις ανασκαφές του στην Τροία και στην Πύλο. Από το 1932 έως το 1938, συνέχισε στην Τροία, τις ανασκαφές των Schliemann και Dörpfeld ορίζοντας εκ νέου τη χρονολόγηση της προϊστορικής πόλης με τη συστηματική μελέτη της κεραμικής της. Ένα χρόνο μετά το1939, ανακάλυψε μαζί τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη το Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο. Τη θέση αυτή ανέσκαψε στη συνέχεια συστηματικά από το 1952 έως το 1969 αποκαλύπτοντας όχι μόνο το καλύτερα διατηρημένο Μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα αλλά και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β και μοναδικές τοιχογραφίες.

O Blegen που ήρθε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1910 για να συνεχίσει τις σπουδές του στην κλασική φιλολογία έμεινε τελικά στην Ελλάδα για 60 χρόνια. Το 1918-1919 υπηρετώντας στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό εργάσθηκε στην Ανατολική Μακεδονία για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων προσφύγων από τη Βουλγαρία. Για τις υπηρεσίες του ο Blegen τιμήθηκε με παράσημο από τον Βασιλέα Αλέξανδρο Α΄ της Ελλάδας. Το 1924, παντρεύτηκε την ElizabethD. Pierce που επίσης είχε σπουδάσει κλασικές σπουδές στο VassarCollege. Tο σπίτι τους στην οδό Πλουτάρχου 9 αποτέλεσε «σύμβολο για γενιές» Αμερικανών που έρχονταν στην Ελλάδα για να μελετήσουν τον αρχαίο και νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Η οικία Blegen που αρχικά κληροδοτήθηκε στην Αμερικανική Σχολή, στεγάζει από το 2008, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.


Για να τιμήσουν τον Carl και την ElizabethBlegen, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου διοργανώνουν ημερίδα στο CotsenHall (Αναπήρων Πολέμου 9), στις 31 Μαΐου 2013, με ένδεκα ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και άνθρωποι που γνώρισαν τους Blegen για να καταθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, όπως η αρχαιολόγος ElizabethWaceFrench και ο αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος. Η ημερίδα θα συνοδεύεται από μικρή έκθεση τεκμηρίων από το προσωπικό αρχείο του CarlBlegen που φυλάσσεται στην Αμερικανική Σχολή. Στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου θα ανοίξει τις πόρτες του σε όσους παρακολουθήσουν την ημερίδα, θυμίζοντας για λίγο την φιλόξενη οικία Blegen, που υποδέχονταν επί δεκαετίες ξένους και Έλληνες αρχαιολόγους, διανοούμενους και αστούς της εποχής.

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές θα αναφερθούν όχι μόνο στη συμβολή του Blegen στην εξέλιξη της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, αλλά θα παρουσιάσουν και λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και των ενδιαφερόντων των ζεύγους Blegen, με βάση αρχειακή έρευνα που διεξήχθη από τους ερευνητές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα, Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα διατρέξουν τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια στη Μινεσότα, παιδί Νορβηγών μεταναστών προσηλωμένων στον Λουθηρανισμό, τις σπουδές του στο Yale, τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα και την ανασκαφή στον Κοράκου της Κορινθίας το 1915-1916 που έδωσε το έναυσμα στην σπουδαία αρχαιολογική του σταδιοδρομία, τη συνεργασία και προσωπική του φιλία με τον άλλο μεγάλο Άγγλο προϊστορικό αρχαιολόγο τον AlanWace. Θα σχολιάσουν το γάμο του με την Elizabeth το 1924 και τις ανασκαφικές έρευνες στις προϊστορικές θέσεις της Κορινθίας, την εκλογή του στη θέση του καθηγητού κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati μέχρι τη μεγάλη ανασκαφή στην Τροία (1932-1938), και την επιστροφή του στην Ελλάδα για να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο να ανασκάψει τη θέση του Άνω Εγκλιανού στην Πύλο.

Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρξει στην ανακάλυψη του Ανακτόρου του Νέστορος το 1939, η ανασκαφή του οποίου διακόπηκε με το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στις μεγάλες ανασκαφές που ακολούθησαν στην Πύλο μετά τον Πόλεμο από το 1952 έως το 1969, στις αμέτρητες αρχαιολογικές δημοσιεύσεις αλλά και στη μεγάλη βιβλιοθήκη νεοελληνικής λογοτεχνίας που δημιούργησε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati. Η φροντίδα του για τη συγκρότηση αυτής της βιβλιοθήκης αποτελεί ίσως και την πιο άγνωστη για το ευρύ κοινό απόδειξη της ανόθευτης αγάπης του για την Ελλάδα και το πολιτισμό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα