Φωτεινή Τσαλίκογλου: Μαθήματα ζωής μέσα από τις κρίσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Megaron Plus παρουσιάζει την Φωτεινή Τσαλίκογλου σε ένα σεμινάριο με τίτλο «Μαθήματα ζωής μέσα από τις κρίσεις».

Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, στις 19.00 με δελτία προτεραιότητας.

Mε παραδείγματα μέσα από τη ζωή, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία, η διακεκριμένη Καθηγήτρια Ψυχολογίας και καταξιωμένη συγγραφέας μιλά για την κρίση ως τραύμα και ως δυνατότητα υπέρβασης

Σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές αναλύσεις για την κρίση έχουν φτάσει σε κορεσμό, με καμία απ’αυτές να μην μας τροφοδοτεί με αισιοδοξία

και κυρίως όραμα, σήμερα όπου η διαρκώς εντεινόμενη κοινωνική οδύνη μοιάζει να τροφοδοτεί σταθερά τον ψυχικό πόνο, μια ψυχολογική προσέγγιση του προβλήματος σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να αποδειχτεί περισσότερο αποτελεσματική. Από αυτήν την άποψη, τα «Μαθήματα ζωής μέσα από τις κρίσεις» που η Φωτεινή Τσαλίκογλου επιχειρεί εκ νέου να επικοινωνήσει με το κοινό του Μεγάρου, έρχονται την πιο κατάλληλη στιγμή.

Στην ομώνυμη διάλεξή της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο του Megaron Plus, η γνωστή Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καταξιωμένη συγγραφέας θα μιλήσει για την κρίση ως τραύμα και ως δυνατότητα υπέρβασης. Για τις κρίσεις που σημαδεύουν τη ζωή μας. «Τις καθοριστικά οδυνηρές, πρόσκαιρες ή παρατεταμένες, τις κρίσεις που γεννούν αμυντικούς μηχανισμούς. Μηχανισμούς που άλλοτε είναι από τη μεριά της ζωής, και άλλοτε υπηρετούν το θάνατο και οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες καταστροφές, καταθλίψεις, ψυχοφάρμακα, εξαρτήσεις, απονενοημένα διαβήματα, αγχώδεις διαταραχές, παραμέληση εαυτού, βία απέναντι στον άλλον και βία απέναντι στον εαυτό μας, μίσος για τον άλλον και μίσος για τον εαυτό…».

Για να εστιαστεί σε «φιλικές» προς τη ζωή έννοιες «όπως, τo νόημα, ο δεσμός, η ανθεκτικότητα, η μετουσίωση, το βίωμα». Μέσα από παραδείγματα βγαλμένα από τη ζωή, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία και με σημείο αναφοράς αυτές τις έννοιες, θα επιχειρήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις σε ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται κανονιστικές και οριστικές «τακτοποιήσεις» : «πώς να είμαι καλά;», «πώς να μην ενδώσω στην καταστροφή;», «πώς να μείνω ζωντανός όταν γύρω μου ο θάνατος μοιάζει να κυριαρχεί;».

Στην ομιλία της που πλαισιώνεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικο-ακουστικό υλικό, η Φωτεινή Τσαλίκογλου θα προσεγγίσει με τη χαρακτηριστική ευαισθησία της ερωτήματα του τύπου «πόσο όμηροι είμαστε των τραυμάτων της ζωής μας;» κάνοντας χρήση της προσωπικής και επαγγελματικής εμπειρίας της στην αντιμετώπιση των κρίσεων ενώ θα ενθαρρυνθεί η συμμετοχική-βιωματική συζήτηση με το κοινό.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Jean Piaget και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει τα μαθήματα «Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη» και «Εγκληματολογική Ψυχολογία».Eχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής διαταραχής και κοινωνικού αποκλεισμού. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα και στο Protagon. Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα δικό της τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι συγγραφέας των έργων: «Σχιζοφρένεια και Φόνος. Αναζητώντας τον Χαμένο Παράδεισο», «Μυθολογίες βίας και καταστολής», «Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή», «Ψυχο-λογικά, Οι παγίδες του αυτονόητου», «Η Ψυχολογία της καθημερινής ζωής: H Κουλτούρα του Εφήμερου», «Η Ψυχή στη χώρα των πραγμάτων», «Η νεράιδα της γης» (παραμύθι σε εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου), «Μήπως;» (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), «Το Μέλλον ανήκει στην έκπληξη: 34 Σχόλια για την κρίση κι ένα υστερόγραφο». Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα της «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά», «Έρως φαρμακοποιός», «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», «Το Χάρισμα της Βέρθας», «’Ολα τα Ναι του κόσμου» (νουβέλα) καθώς και το «Δεν μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς, τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου».

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το καινούριο της μυθιστόρημα «Οκτώ ώρες και τριανταπέντε λεπτά».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα