Φρανκενστάιν Τζούνιορ, του Μελ Μπρουκς στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχεται δυτικά και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, δίνουν ραντεβού με το κοινό, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, για τη δωρεάν ανοιχτή προβολή της ταινίας Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Young Frankenstein του Μελ Μπρουκς.



Η εκδήλωση αυτή έρχεται ως συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης ανοιχτής προβολής της ταινίας Chinatown στις αρχές Ιουλίου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.500 θεατές.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

Επίσης την υποστηρίζουν η μπύρα Fischer και η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η ταινία Φρανκενστάιν Τζούνιορ, είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών (ΗΠΑ 1974). Πρόκειται για μια σπινθηροβόλα παρωδία της κλασσικής κινηματογραφικής σειράς τρόμου και μια θαυμάσια, καλοκουρδισμένη ταινία σε ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο των Μελ Μπρουκς (Mel Brooks) και Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder). Με εμπνευσμένες ατάκες και ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ, το Young Frankenstein παρωδεί τον μύθο χωρίς υπερβολές και χοντροκομμένα αστεία, πάντα με σεβασμό στο πρωτότυπο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους ανεπανάληπτους δεύτερους χαρακτήρες.

Ο σκηνοθέτης αξιοποιεί την ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον αυθεντικό εξοπλισμό της παραγωγής του '30 και κάνει μια ντελιριακή κωμωδία, που ίσως είναι η καλύτερη δουλειά του. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι κριτικοί την αποθέωσαν, σάρωσε στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου και Χρυσές Σφαίρες Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου.

Σενάριο … τρόμου;

Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, ο εγγονός του Βίκτορ Φρανκενστάιν, είναι ένας καθηγητής σε ένα κολέγιο ιατρικής στην Αμερική. Ο Δρ Φρανκενστάιν επίσης ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρανκενστίν, γιατί ντρέπεται για την καταγωγή του. Αφού όμως κληρονόμησε επιστρέφει στον πύργο του προγόνου του, όπου και ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο με τον τίτλο «Πώς τα κατάφερα, από τον Βίκτωρ Φρανκενστάιν». Ο Φρέντερικ διαβάζει το βιβλίο και αποφασίζει να παραδεχτεί το όνομά του και να φτιάξει το δικό του τέρας. Έτσι, μετά από δύο κλοπές φρεσκοθαμμένου πτώματος και εγκέφαλου, ο Δρ Φρανκενστάιν φτιάχνει το τέρας και του δίνει ζωή. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περιμένει...

Πρωταγωνιστούν: Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder) , Πίτερ Μπόιλ (Peter Boyle), Μάρτι Φέλντμαν (Marty Feldman), Κλόρις Λίτσμαν (Cloris Leachman), Τέρι Γκαρ (Teri Garr), Κένεθ Μαρς (Kenneth Mars), Μάντλιν Καν (Madeline Kahn).

Oι φανς των parodies θα απολαύσουν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και καλύτερα δείγματα του είδους, ενώ οι ρομαντικοί θιασώτες των παλιών ταινιών τρόμου, δεν έχουν παρά να αφεθούν στην μαγεία μιας ταινίας που ήρθε από άλλη εποχή.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χτίζει γέφυρες

«Σκοπός μας είναι να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις άλλες τέχνες, ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στους Θεσσαλονικείς, ανάμεσα σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν όλους εμάς τους εραστές των τεχνών και του πολιτισμού και απόψε βάζουμε το πρώτο λιθαράκι».

Δηλώσεις της νέας γενικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό τον Ιούνιο του 2016 στην παρουσίαση του θερινού «Σινεμά με Θέα» που φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δίπλα της ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος είχε μιλήσει τότε για πρώτη φορά δημοσίως στη Θεσσαλονίκη με τη θεσμική ιδιότητά του, τονίζοντας πως «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα δίνει συνεχώς το "παρών", τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, για να κάνει τις νύχτες των σινεφίλ λίγο πιο μαγικές. Το πιο σημαντικό για μας και για μένα προσωπικά είναι η λέξη συνεργασία. Θα την ακούτε αυτή τη λέξη πολύ συχνά τους επόμενους μήνες γιατί το Φεστιβάλ θέλει να συνεργαστεί με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, αλλά και με όλους γενικότερα τους φορείς, για να δώσουμε ξανά την ελπίδα μέσα από τις κινούμενες εικόνες».

Ο σημαντικότερος θεσμός της πόλης, η αγαπημένη κινηματογραφική γιορτή, δε φορά τα γιορτινά μόνο το Νοέμβρη.

Δίνει το ραντεβού με το κοινό μέσα στο καλοκαίρι και ενισχύει την εξωστρέφεια.

Τον Αύγουστο συνεργασία με το 3ο Taratsa International Film Festival και προβολές στις δροσερές ταράτσες της Θεσσαλονίκης.

Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θερινός κινηματογράφος στο Μέγαρο («Σινεμά με Θέα»)

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, το πλακόστρωτο του λιμανιού πλημμύρισε από κόσμο που παρακολούθησε την ανοιχτή προβολή της ταινίας ΄΄Chinatown΄΄ του Πολάνσκι και μόλις δύο ημέρες μετά ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής επισκέφθηκε το Δήμο Παύλου Μελά και πρότεινε στο Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τη διοργάνωση εκδήλωσης ανοιχτής προβολής ταινίας στα δυτικά της πόλης.

Έτσι γεννήθηκε η συνεργασία του Δήμου Παύλου Μελά, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα