Γαϊτανάκι, του Α. Σνίτσλερ στο Beton7

Το Beton 7 συνεχίζοντας το επιτυχημένο φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις παρουσιάζει το έργο Γαϊτανάκι, του Α. Σνίτσλερ.

Η σάρκα καλύπτει τα κόκαλα και βάζουν κι ένα μυαλό εκεί μέσα και μερικές φορές καμιά ψυχή κι οι γυναίκες σπάνε βάζα στους τοίχους κι οι άνδρες πίνουν πολύ και κανείς δε βρίσκει τον άλλον, αλλά συνεχίζουν να ψάχνουν, σερνάμενοι μέσα κι έξω από κρεβάτια. Δεν υπάρχει ελπίδα. Είμαστε όλοι παγιδευμένοι στην ίδια μοίρα.

C. Bukowski

Το έργο γράφτηκε το 1897 και δημοσιεύτηκε στη Βιέννη το 1903 από τον ιδιοφυή συγγραφέα και διακεκριμένο

ψυχίατρο Άρθουρ Σνίτσλερ. Μόλις ένα χρόνο μετά απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία. Παίχτηκε δημόσια πρώτη φορά το 1920 στο Βερολίνο, εγείροντας και πάλι κατακραυγή τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή σύνθεση αποτελούμενη από "ερωτικές- σεξουαλικές" ιστορίες ανθρώπων ηλικιακά και ταξικά διαφορετικών. Ο Σνίτσλερ με χιούμορ και σκωπτική διάθεση, αλλά πάντα με συμπόνοια και βαθιά κατανόηση περιγράφει τα σεξουαλικά ήθη και την κοινωνική συμπεριφορά της εποχής του. Το 1922, ο ιδρυτής της ψυχαναλυτικής μεθόδου Ζίγκμουντ Φρόυντ έγραψε στο Σνίτσλερ "έμαθες μέσα από τη διαίσθηση—αν και στη πραγματικότητα ως αποτέλεσμα βαθιάς παρατηρητικότητας—όλα όσα ανακάλυψα μέσα από συστηματική δουλειά πάνω στους ανθρώπους."

Τέσσερις ηθοποιοί έρχονται επί σκηνής να αφηγηθούν αυτές τις ιστορίες ως ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ερωτική συμπεριφορά των σύγχρονων ανθρώπων. Αλλάζουν ρόλους σε ένα ανελέητο γαϊτανάκι μεταμορφώσεων, γίνονται οι ήρωες του έργου για λίγο, τραγουδούν για τον έρωτα, χορεύουν περιπαθώς, τσατάρουν στο διαδίκτυο,εκδικούνται, απαιτούν, απατούν, βασανίζουν, βασανίζονται, αντιστέκονται, παρασύρονται, αφήνονται, αλλά τελικά πάντα μένουν μόνοι με τη γλυκόπικρη γεύση του ανεκπλήρωτου και την υποσχετικότητα ή το φόβο μιας επόμενης αρχής. «Όταν όμως πιστεύεις στον έρωτα,σίγουρα θα υπάρξει κάποιος που θα σε ερωτευτεί...»

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία-Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Καρυστινού
Μουσική: The Boy
Επιμέλεια Κίνησης: Τόνια Βασιλάκου
Εικαστική επιμέλεια και βίντεο: Σπύρος Παπαρούλιας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπορμπαντωνάκης

Παίζουν: Ιωάννα Κανελλοπούλου, Βάσια Χρήστου,Βαγγέλης Λάσκαρης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Στα παρένθετα κείμενα της παράστασης συνεργάστηκε ο Γιάννης Αδάμης

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη κάτω των 16 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα