Γνωρίζουμε την Αθήνα παίζοντας!: Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού στο Βρυσάκι

Τις Κυριακές του Νοεμβρίου στις 12.00 γνωρίζουμε την Παλιά Αθήνα την ιστορία και τα έθιμα της, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, παιδαγωγούς και καθηγητές, το Βρυσάκι διοργανώνει για το σχολικό έτος 2013- 2014, μια σειρά έξι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού.


Το νεοκλασικό αυτό σπίτι της παλιάς

Αθήνας υποδέχεται από Δευτέρα έως Κυριακή, σχολεία και οικογένειες. Στόχος των συναντήσεών μας είναι να εξοικειωθούν μικροί Αθηναίοι και όχι μόνο, με την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της.

Γνωρίζουμε την Αθήνα, αρχαία, παλιά και σύγχρονη μέσα από ξεναγήσεις, διαδραστικές προβολές, και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τι είναι το έθιμο του Κλήδονα; Τι συνέβαινε στην Εκκλησία του Δήμου; Ποια επαγγέλματα δεν βλέπουμε πια στους δρόμους της Πόλης; Πώς παίζουμε γαϊτανάκι; Οι μικροί μαθητές μαθαίνουν παίζοντας!



Αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων



Παλιά Αθήνα - ταξίδι στο χρόνο (Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013)

Γνωριμία με την Παλιά Αθήνα, την ιστορία και τα έθιμα της

Το Βρυσάκι, ένα παραδοσιακό σπίτι της παλιάς Αθήνας που από το 1890 στέκεται φρούρός ανάμεσα στην Αρχαία Αγορά και τη σύγχρονη πόλη, σας προσκαλεί σε μία διαδραστική περιήγηση στην Παλιά Αθήνα.



Δραστηριότητες:

Προβολή – Προβολή φωτογραφικού υλικού και σχεδιαγραμμάτων της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από τις φωτογραφίες, την αφήγηση και τα διαδραστικά παιχνίδια ανακαλύπτουμε τα μυστικά της πόλης των Αθηνών.

Σύντομη βόλτα στην Παλιά Αθήνα (καιρού επιτρέποντος)– Γνωρίζουμε την πόλη της Παλιάς Αθήνας, το ιστορικό της κέντρο. Ξενάγηση στη γειτονιά της Πλάκας, όπου ερχόμαστε σε επαφή με κτήρια - ορόσημα διαφόρων εποχών και αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Αναβιώνουμε το έθιμο του Κλήδονα και του Αμίλητου Νερού. Ένα παιδί παίρνει «το Αμίλητο Νερό» από τη βρύση του παραδοσιακού σπιτιού, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του εθίμου. Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, κάθε παιδί ρίχνει μέσα στον Κλήδονα ένα αντικείμενο με το όνομά του κι όταν έρθει η ώρα, μαθαίνει το στιχάκι που του αντιστοιχεί...

Χειροτεχνία - Μεταφυτεύουμε ατομικά δενδρύλλια βασιλικού και ζωγραφίζουμε τη γλάστρα, χαρακτηριστικό των αυλών της Πλάκας. Τα παιδιά γυρίζουν σπίτι με τη γλαστρούλα και την ανάμνηση της Παλιάς Αθήνας. Αναμνηστική κατασκευή για το σπίτι



Αρχαία Ελλάδα και πολιτισμός

Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα

Το Βρυσάκι βρίσκεται ανάμεσα στην Αρχαία και την Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας. Με θέα την Ακρόπολη τα παιδιά ανακαλύπτουν την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο λειτουργίας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Συνδυάζοντας την μυθολογική και την ιστορική παράδοση με την βοήθεια διαδραστικών παιχνιδιών και προβολών, τα παιδιά εξοικειώνονται με το αρχαίο παρελθόν της πόλης. Φεύγοντας το κάθε παιδί έχει γνωρίσει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαιότητας στο πιο φυσικό τους περιβάλλον.



Δραστηριότητες:

Προβολή – Σύντομο βίντεο και διαδραστική αφήγηση περιστατικών της αρχαίας ιστορίας που αναδεικνύουν πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Αθήνα.

Σύντομη βόλτα στις παρυφές των αρχαίων μνημείων (καιρού επιτρέποντος) – Ξενάγηση στις αρχαίες διαδρομές της Πλάκας, από την Βιβλιοθήκη του Ανδριανού, στην αρχαία ρωμαϊκή Αγορά, με αφηγήσεις και διαδραστικές αναλύσεις των βασικών στοιχείων της καθημερινής ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Αναβιώνουμε την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Τα παιδιά συμμετέχουν στην «Εκκλησία του Δήμου» περνώντας από τα στάδια της αγόρευσης και της ψήφισης νόμων με τη βοήθεια μακετών και στολών. Μέσα από τις διαδικασίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας οι μικροί πολίτες της Αθήνας ψηφίζουν «το νόμο» της τάξης τους και τον αναγράφουν σε πηλό. Αναμνηστική κατασκευή για την τάξη

Χειροτεχνία - Δημιουργία επιγραφής. Τα παιδιά γράφουν σε πηλό με τη βοήθεια αρχαίας γραμματοσειράς. Αναμνηστικό για το σπίτι.



Βυζαντινή κληρονομιά και τέχνη

Η καθημερινή ζωή και τέχνη στο Βυζάντιο

Γνωριμία των παιδιών με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, τη μακροβιότερη αυτοκρατορία της Ευρώπης, μέσα από προβολές και διαδραστικά παιχνίδια. Παρουσίαση σημαντικών γεγονότων από την ίδρυση έως την άλωση της Πόλης με έμφαση στον πολιτισμό και τη Βυζαντινή τέχνη.



Δραστηριότητες:

Προβολή - Σύντομο ιστορικό της Πόλης. Γνωρίζουμε την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο μέσα από διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων.

Σύντομη βόλτα στη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας (καιρού επιτρέποντος)- Ξενάγηση σε ένα από τα πιο ονομαστά μνημεία της βυζαντινής Αθήνας. Αφήγηση της ιστορίας της εκκλησίας και ανάδειξη των χαρακτηριστικών της βυζαντινής τέχνης μέσω του παιχνιδιού κρυμμένου θησαυρού – παιχνίδι αναζήτησης στοιχείων

Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Αναβίωση της πολιορκίας της Πόλης από τους Αβάρους μέσα από θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδι γνώσεων.

Χειροτεχνία: Η τέχνη του ψηφιδωτού. Κατασκευή απλού ψηφιδωτού. Αναμνηστική κατασκευή για το σπίτι



Οικολογία και Ανακύκλωση

Κάνω το παλιό καινούριο –Μαθαίνω να φροντίζω το περιβάλλον

Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και εξοικειώνονται με την αξία της ανακύκλωσης, ανακαλύπτοντας πώς μπορούν να κάνουν επιλογές πιο φιλικές στο περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή.

Τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο; Ποιες θυσίες χρειάζονται για να κατασκευαστούν αντικείμενα που θεωρούμε δεδομένα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στη διάσωση του πλανήτη;



Δραστηριότητες:

Προβολές- Μέσα από διαδραστική προβολή τα παιδιά ενημερώνονται για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης.

Σύντομη βόλτα στην Πλάκα(καιρού επιτρέποντος)– Γνωρίζουμε το κέντρο της Αθήνας και αξιολογούμε το περιβάλλον γύρω μας. Ξενάγηση στη γειτονιά της Πλάκας, όπου ερχόμαστε σε επαφή με κτήρια – ορόσημα διάφορων εποχών και βλέπουμε τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε σήμερα. Μελετάμε το παράδειγμα του κοινοτισμού και της ανακύκλωσης στο Βρυσάκι.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι – Δημιουργικά παιχνίδια γνώσεων σχετικά με την προέλευση και τις δυνατές χρήσεις κάθε υλικού

Χειροτεχνίες - Τα παιδιά φτιάχνουν απ’ την αρχή ένα καινούργιο αντικείμενο, χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά όπως αντικείμενα από πεπιεσμένο χαρτί, στολίδια για χριστουγεννιάτικο δέντρο, επαναχρωματισμό παλιών ρούχων. Αναμνηστική κατασκευή για το σπίτι.



Τα επαγγέλματα – τότε, τώρα, στο μέλλον

Τα παιδιά ενημερώνονται για τη φύση και την ιστορία των διαφόρων επαγγελμάτων και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους πλάθουν εκδοχές τους στο κοντινό μέλλον

Υπάρχουν επαγγέλματα που ανήκουν στο παρελθόν, άλλα που εξελίσσονται συνεχώς και κάποια που επανεμφανίζονται με άλλη μορφή. Μέσα από διαδραστικές προβολές, εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων αλλά και ρόλων τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της εργασίας και της προσφοράς.



Δραστηριότητες:

Προβολές – Φωτογραφίες, βίντεο παλιών επαγγελμάτων και η εξέλιξή τους στο σήμερα. Γνωριμία με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς που χάθηκαν στο χρόνο. Εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων και προβλέψεις για τη φύση των επαγγελμάτων στο μέλλον.

Σύντομη βόλτα σε επαγγελματίες στην Αθήνα(καιρού επιτρέποντος)–Γνωρίζουμε παραδοσιακούς και σύγχρονους επαγγελματίες της Αθήνας. Ξενάγηση στη γειτονιά της Πλάκας, όπου ερχόμαστε σε επαφή με παραδοσιακά και σύγχρονα επαγγέλματα και μαθαίνουμε μυστικά από ειδικούς.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Θεατρικό παιχνίδι ρόλων με παλιά επαγγέλματα κι εναλλαγή με την εξέλιξή τους, με τη βοήθεια χαρακτηριστικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί διαλέγει ένα επάγγελμα και η αυλή του Βρυσακίου, γίνεται μία γειτονιά που χωράει όλους τους επαγγελματίες.

Χειροτεχνία – Τα παιδιά γίνονται μικροί αρτοποιοί. Φτιάχνουν ψωμί. Αναμνηστικά για το σπίτι.



Αποκριές στην Πλάκα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Αποκριές στην Πλάκα

Διάρκεια προγράμματος: 1 ½ ώρα

Σχολικές τάξεις: Α΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού

Αριθμός παιδιών: 15 έως 0



Περιγραφή:

Μία διαδραστική περιήγηση στην ιστορία και στα έθιμα των αποκριών. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες ανακαλύπτουμε τα μυστικά της πολύχρωμης περιόδου.



Δραστηριότητες:



Προβολή – Προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο. Μέσα από την αφήγηση και από διαδραστικά παιχνίδια ανατρέχουμε στα έθιμα της Αποκριάς σε διαφορετικές εποχές.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Αναβιώνουμε το έθιμο «γαϊτανάκι» στην αυλή του νεοκλασικού σπιτιού.

Χειροτεχνίες – φτιάχνουμε αποκριάτικες μάσκες και χαρταετούς. Αναμνηστικό για το σπίτι.

Διανομή διπλώματος συμμετοχής.

Δίδαγμα: Γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση της αποκριάς στην Ελλάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
παλια επαγγελματα θεατρικο
Τυχαία Θέματα