Η Hélène Courtoi για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.

Η ομιλία της Ελέν Κουρτουά έχει τίτλο «Πού βρισκόμαστε μέσα στο Σύμπαν: ας ανακαλύψουμε το υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα στο οποίο ανήκουμε». Προλογίζει ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17.30.

Η Hélène Courtois, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Λυόν (Université Claude Bernard Lyon 1 / CNRS), έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν, ύστερα από 20 χρόνια έρευνας για την αναζήτηση του Great Attractor (Μεγάλου Ελκυστή) και την κατανόηση της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, ανακάλυψε με τη διεθνή ομάδα που διευθύνει το υπερσμήνος γαλαξιών «Λανιακέα», μέσα στο οποίο ζούμε. Η ονομασία «Λανιακέα» (=«απροσμέτρητος ουρανός») δόθηκε στο συγκεκριμένο υπερσμήνος από τους ερευνητές προς τιμήν της Χαβάης, κατ’ εξοχήν χώρας της αστρονομικής ναυσιπλοΐας, η οποία φιλοξενεί σήμερα μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, το υπερσμήνος γαλαξιών «Λανιακέα» κοσμούσε το εξώφυλλο του έγκριτου περιοδικού Nature, ενώ το άρθρο της Ελέν Κουρτουά στο ίδιο έντυπο αναγνώσθηκε από 20.000 επιστήμονες. Επίσης, το βίντεο που ανέβηκε στο Υoutube για το ευρύ κοινό, κατέκτησε μέσα σε ένα μήνα την πρώτη θέση σε όλες τις επιστήμες, με 3,5 εκατ. προβολές μέχρι σήμερα.

Στη διάλεξή της στο Μέγαρο, η Ελέν Κουρτουά θα παρουσιάσει στο κοινό την ανακάλυψή της καθώς και τις μεθόδους παρατήρησης και ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν. Θα εξηγήσει την αλλαγή του τύπου του ορισμού των πιο μεγάλων δομών που έχει δημιουργήσει η φύση: υπερσμήνη, νήματα, λεκάνες απορροής. Θα αναλύσει τις λεπτομέρειες των κοσμικών δομών που περιβάλλουν τον Γαλαξία μας και αποτελούν ενδείξεις φυσικών διεργασιών που είναι αδύνατον να παρατηρηθούν, όταν πρόκειται για τα πιο απομακρυσμένα από τη Γη συστήματα. Οι μελέτες αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς είναι κατανεμημένα τα βαρυόνια και η σκοτεινή ύλη καθώς και τις διαδικασίες σχηματισμού τόσο των μικρών γαλαξιών δορυφόρων όσο και των γιγάντιων γαλαξιών. Η Ελέν Κουρτουά θα ολοκληρώσει την ομιλία της με μια αναφορά στο πιο πρόσφατο αποτέλεσμα των ερευνών της, το οποίο είναι υπό δημοσίευση: την ηλικία των υπερσμήνων. Εν ολίγοις, θα επιχειρήσει να απαντήσει στα προαιώνια ερωτήματα: ποιοι είμαστε, πού πηγαίνουμε και από πού ερχόμαστε;

Centre national de recherche scientifique - CNRS

Μετά την επιτυχία του κύκλου διαλέξεων του Collège de France, που ολοκληρώθηκε το 2015, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Μegaron Plus, ανοίγει το 2016 έναν νέο κύκλο αφιερωµένο στην υπέρβαση των ορίων της γνώσης, δίνοντας έμφαση στους πραγµατικούς «εξερευνητές» του αιώνα µας, σε αυτούς που εντοπίζουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, που ανατρέχουν στον χρόνο, που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις.

Μέσα από αυτό τον νέο Κύκλο, οι δύο φορείς τιµούν το Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές στον τοµέα τους να µας καθοδηγήσουν στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.

Το CNRS είναι ο κύριος δηµόσιος πολυκλαδικός ερευνητικός οργανισµός στη Γαλλία. Παράγει γνώση και θέτει τη γνώση αυτή στην υπηρεσία της κοινωνίας. Με 33.000 ερευνητές και πάνω από 40.000 δηµοσιεύσεις ετησίως, κατατάσσεται ανάµεσα στους σημαντικότερους ερευνητικούς οργανισµούς παγκοσµίως, ενώ έχει μακρά παράδοση στην αριστεία, με 20 νομπελίστες επιστήμονες και 12 κατόχους του µεταλλίου Fields. Το 2015, το CNRS κατέκτησε την πρώτη θέση στον νέο διεθνή κατάλογο κατάταξης επιστηµονικών ιδρυµάτων «Nature Index» που προτείνει το περιοδικό Nature.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Keywords
Τυχαία Θέματα