Η Αθήνα μέσα από παλιές φωτογραφίες των ανθρώπων της: Διαγωνισμός φωτογραφίας

Αθήνα ή «το χωριό»; «Το χωριό!», ο τόπος καταγωγής, αυτό που προσδιόριζε πάντα τον σύγχρονο Αθηναίο που δεν θεωρούσε την πόλη αυτή τον τόπο του. Παράλληλα, παρά τη κυρίαρχη αυτή αντίληψη, γεννιότανε εδώ, μεγάλωνε, μάθαινε γράμματα, έκανε τις πρώτες τους βόλτες, έρωτες, έκανε οικογένειες, είδε τους γονείς τους να μεγαλώνουν, να φτιάχνουν σπίτια, να ανοίγουν μαγαζιά. Μικρές προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που ζήσανε στην Αθήνα, φτιάξανε εδώ τη δική τους ιστορία και έγινε τελικά πόλη της ζωής τους.

atenistas και οι Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. ζητάνε την δική σου μαρτυρία, τη δική σου φωτογραφία για ένα διαφορετικό διαγωνισμό, μια έκθεση φωτογραφιών που θα συλλέξει φωτογραφικές μνήμες ανθρώπων που ζήσανε τη μικρή τους ιστορία σε γειτονιές και δρόμους της πόλης μας.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στο Μετρό Σύνταγμα!

Oι 60 που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα εκτεθούν στο Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα για μια εβδομάδα.

3 νικητές – 3 βραβεία

3 φωτογραφίες (από τις 60) θα λάβουν τα 3 πρώτα βραβεία (3 κάρτα απεριορίστων διαδρομών Συγκοινωνιών Αθηνών) από κριτική επιτροπή & ψηφοφορία κοινού.

Κριτική Επιτροπή

Τάσος Βρεττός, Φωτογράφος, Ίρις Κρητικού, Ιστορικός τέχνης-Ανεξάρτητη επιμελήτρια, Δημήτρης Φύσσας, Δημοσιογράφος-Αθηναιογράφος, Τάσος Χαλκιόπουλος, athensville/atenistas

ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ:

Ψάξε τα συρτάρια, τα οικογενειακά άλμπουμ και βρες μια παλιά φωτογραφία (από αρχές 20ου αιώνα έως το 1980) που απεικονίζεται κάποιος/-οι σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα και τα προάστιά της (καλό θα είναι να φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τον εξωτερικό χώρο).

* Σκάναρέ την ή φωτογράφισέ την με φωτ. μηχανή σου σε υψηλή ανάλυση (πρόσεξε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις από φως ή σκιές).
– Μέγεθος αρχείου από 3 έως 10mb σε μορφή jpg.

* Γράψε την ιστορία που σχετίζεται με το πρόσωπο και τον χώρο που απεικονίζεται (μια παράγραφος 40 ως 140 λέξεις)

* Προθεσμία συμμετοχής: ως και την Κυριακή 15 Μαϊου 2016

ΕΤΟΙΜΟΣ; ΣΤΕΙΛΤΑ ΜΑΣ!

* Στείλε σε ΕΝΑ email στο atenistasphoto2016@gmail.com τα εξής 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
1. το κείμενο (στο σώμα του email)
2. το αρχείο .jpg (όνομα αρχείου το ονοματεπώνυμο σου με λατινικούς χαρακτήρες π.χ. GiorgosTriantis.jpg)
3. και συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την δήλωση συμμετοχής ΚΛΙΚ ΕΔΩ) (τύπωσε>συμπλήρωσε με στυλό>φωτογράφισε με κινητό ή σκάναρε)

• Έξτρα τεχνικές προδιαγραφές: Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο.

Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία.

• Οι ιστορίες μπορεί να δεχθούν λεκτική ή συντακτική επεξεργασία από την ομάδα επιμέλειας χωρίς αλλοίωση των δεδομένων, με σκοπό την ενιαία εικόνα της έκθεσης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στοιχεία που μπορεί να περιέχονται στη συνοδευτική παράγραφο:Σκελετός παραδείγματος σε τυχαία σειρά

ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ + ΠΕΡΙΟΧΗ + ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ + ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ (Ονοματεπώνυμο αποστολέα φωτογραφίας, εσύ δηλαδή!)

Παράδειγμα κειμένου 1

O θείος μου Αριστείδης μπροστά απ’ το μπακάλικο του στο Γουδί το 1965. Γεννήθηκε στην Άμφισσα τη δεκαετία του ’20, μετακόμισε στην Αθήνα σε ηλικία 15 ετών βοηθώντας τον μεγαλύτερο αδελφό του που ήταν μπακάλης. Το 1948 άνοιξε αυτό το μαγαζί πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο όνειρο να έχει τη δική του επιχείρηση. Τον θυμάμαι να κάθεται στο ίδιο σκαμνάκι κάθε απόγευμα και να συζητάει μέχρι αργά το βράδυ με τους γείτονες, μα περισσότερο τη δική μου προσμονή να δοκιμάσω τα πρώτα παγωτά την άνοιξη.

Γιώργος Τριάντης, Ιλίσια

Παράδειγμα κειμένου 2

H μητέρα μου με τις φίλες της στην Κολοκυνθού το 1951. Ο Κηφισός ακόμη ανοιχτός και αδόμητος στο τότε, και η γύρω περιοχή γεμάτη μποστάνια και κήπους που τροφοδοτούσαν με λαχανικά καi λουλούδια τις αγορές της Αθήνας. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει το τότε, παρά μόνο η υγρασία της περιοχής, και το ποτάμι που συνεχίζει να κυλά ακόμα κάτω από την άσφαλτο.

Αγγελική Ντεμίρη, Κολωνός

Keywords
Τυχαία Θέματα