Η Εnglish Chamber Orchestra ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Εnglish Chamber Orchestra, η Ορχήστρα με τις περισσότερες ηχογραφήσεις στον κόσμο, θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, για μία συναυλία με τον βιρτουόζο βιολονίστα και μαέστρο Julian Rachlin στο πόντιουμ.

Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη ορχήστρα δωματίου. Είναι ένα σύνολο που κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: 860 ηχογραφήσεις 1.500 περίπου έργων 400 συνθετών! Αυτή την περίοδο, το διάσημο σχήμα πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη και συμπεριέλαβε το Μέγαρο Μουσικής στους σταθμούς του.

Θα

το διευθύνει ένας μαέστρος που «αισθάνεται τη μουσική από τα βάθη της καρδιάς του» –όπως είπε ο αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσονς–, ένας από τους πιο συναρπαστικούς βιολονίστες της γενιάς του. Ο λόγος για την English Chamber Orchestra [Ορχήστρα Δωματίου της Αγγλίας] και τον Julian Rachlin [Γιούλιαν Ράχλιν], που θα δώσουν μία και μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με έργα Μότσαρτ και Μέντελσον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δημοφιλούς Κύκλου Διεθνείς Ορχήστρες.

Το πρόγραμμα

Ορχηστρική εισαγωγή της όπερας Οι γάμοι του Φίγκαρο, KV 492

Μέρος της περίφημης οπερατικής τριλογίας των Μότσαρτ (1756-1791) και Ντα Πόντε, Οι γάμοι του Φίγκαρο αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του λυρικού ρεπερτορίου. Ο δημιουργός τους δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί την επιτυχία που θα είχαν Οι γάμοι του Φίγκαρο 230 χρόνια μετά τη σύνθεσή τους, αφού η διάσημη σήμερα όπερά του, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη, δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Αντιθέτως, το ανέβασμά της αργότερα στην Πράγα και κατόπιν στην αυστριακή πρωτεύουσα και πάλι το 1789 είχε ως αποτέλεσμα την παραγγελία των άλλων δύο έργων της τριλογίας, του Ντον Τζοβάννι και του Έτσι κάνουν όλες! Εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό με τα σπαρταριστά επεισόδια του γάλλου συγγραφέα Μπωμαρσαί, η κωμική όπερα του Μότσαρτ προβάλλει με κομψό και επιδέξιο τρόπο ένα συμβολικό μήνυμα με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις για τα δεδομένα εκείνης της εποχής: το τέλος της αριστοκρατίας μέσω της ανάδειξης ενός τετραπέρατου υπηρέτη σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή του έργου. Η δε Ορχηστρική εισαγωγή των Γάμων συμπυκνώνει, μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, το φρενήρες μουσικό και σκηνικό κλίμα ολόκληρης της όπερας.

Στο πρώτο μέρος, ο βιρτουόζος Γιούλιαν Ράχλιν θα ερμηνεύσει και θα διευθύνει το τετραμερές Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντυ (1809-1847). Το έργο έχει χαρακτηριστεί από τους μουσικοκριτικούς ως εν δυνάμει «δεξιοτεχνικό πυροτέχνημα», καθώς προϋποθέτει μεν ύψιστες τεχνικές ικανότητες εκ μέρους του εκτελεστή, παράλληλα όμως απαιτεί ερμηνευτική εσωτερικότητα και στοχαστική στάση. Ο Μέντελσον άρχισε να γράφει το Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα –ένα και εμβληματικό έργο του ρεπερτορίου για βιολί– το 1838 και το ολοκλήρωσε το 1844 αφιερώνοντάς το στον Φέρντιναντ Ντάβιντ, ονομαστό βιολονίστα και φίλο του. Το έργο παρουσιάστηκε στις 13 Μαρτίου 1845 στην Γκεβάντχαους της Λιψίας με ερμηνευτή τον Ντάβιντ, αλλά απόντος του συνθέτη λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Μέντελσον ευτύχησε, ωστόσο, να διευθύνει το Κοντσέρτο με τον ίδιο σολίστ, λίγους μήνες αργότερα, αλλά και να το ακούσει με ερμηνευτή τον ταλαντούχο βιολονίστα Γιόζεφ Γιόαχιμ το 1847, λίγο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη από εγκεφαλική συμφόρηση σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Η Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα, έργο 90 («Ιταλική») του Μέντελσον, που αποτελεί τον επίλογο της συναυλίας της Ορχήστρας Δωματίου της Αγγλίας στο Μέγαρο υπό τον Γιούλιαν Ράχλιν, συνδυάζει στοιχεία του Κλασικισμού αλλά και του Ρομαντισμού. Είναι κλασική ως προς τη δομή της, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα των Χάυντν και Μότσαρτ αλλά και νεωτερική, αφού αφομοιώνει τα νέα στοιχεία της συμφωνικής γραφής του Μπετόβεν. Ο Μέντελσον προχώρησε στα πρώτα σχεδιάσματα του φημισμένου ορχηστρικού έργου του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη (1829-1831) και συγκεκριμένα κατά την περίοδο παραμονής του στην Ιταλία, μια χώρα που τον εντυπωσίασε βαθιά, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του. Ο Φέλιξ Μέντελσον έγραφε στην αδελφή του Φάννυ: «Η Ιταλική συμφωνία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Θα είναι το ομορφότερο κομμάτι που έχω γράψει, ειδικά το τελευταίο μέρος της». Το έργο δεν έχει προγραμματικό χαρακτήρα αλλά μάλλον ρομαντικό, καθώς η συμφωνική σύνθεση του Μέντελσον ενσαρκώνει μουσικά την ιδεαλιστική εικόνα των λογοτεχνών και περιηγητών των αρχών του 19ου αιώνα, που έβλεπαν την Ιταλία ως έναν ειδυλλιακό τόπο με υπέροχη φύση και σπουδαίες αρχαιότητες. Η Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα, έργο 90 («Ιταλική») ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 1833 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, την ίδια χρονιά στο Λονδίνο, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος όμως στη συνέχεια αναθεώρησε την αρχική παρτιτούρα.

Ο μαέστρος και βιολονίστας Γιούλιαν Ράχλιν μαγεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τον πλούσιο ήχο, τη μεγάλη μουσικότητα και τις εξαίρετες ερμηνείες του. Έχει συνεργαστεί με φημισμένες ορχήστρες και διακεκριμένους μαέστρους και έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια για τις δυναμικές και πρωτότυπες ερμηνείες του στο βιολί, τη βιόλα, καθώς και στη διεύθυνση ορχήστρας. Εδώ και 12 χρόνια διευθύνει το Φεστιβάλ «Γιούλιαν Ράχλιν & Φίλοι» στο Ντουμπρόβνικ με μουσικοθεατρικές παραγωγές.

Πέρα από τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες, ο Ράχλιν αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση (Πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF) και ασχολείται ενεργά με τη μουσική εκπαίδευση. Οι πρόσφατες εμφανίσεις και τα σχέδιά του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία με τη Συμφωνική της Βοστόνης και τον Άλαν Γκίλμπερτ, την Γκεβάντχαους της Λιψίας και τον Ρικκάρντο Σαγύ, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ και τους Ζούμπιν Μέτα και Τζαναντρέα Νοζέντα, τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και τον Αντρέι Μπορέικο, την Ορχήστρα Μαριίνσκυ και τον Βαλέρι Γκέργκιεφ, καθώς και με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Λόριν Μάαζελ.

Ως σολίστ και μουσικός διευθυντής, ο Ράχλιν έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας, του Ισραήλ, τη Royal Northern Sinfonia και την Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάννης. Πρόσφατα συμμετείχε στο ιστορικό «Κοντσέρτο για την ειρήνη» στο Κασμίρ με την Κρατική Ορχήστρα Βαυαρίας υπό τον Ζούμπιν Μέτα. Με την ίδια ορχήστρα θα συμπράξει υπό τον Κίριλ Πετρένκο. Το 2012, στη Μουζίκφεραϊν, ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη το Διπλό Κοντσέρτο για βιολί και βιόλα του Πεντερέτσκι (παραγγελία της Μουζίκφεραϊν και αφιερωμένο στον Ράχλιν) με τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπό τον Μάρις Γιάνσονς. Για τα ογδοηκοστά γενέθλια του Πεντερέτσκι έδωσε σειρά συναυλιών στη Βαρσοβία και συμμετείχε στην ασιατική πρεμιέρα του Διπλού Κοντσέρτου στο Μουσικό Φεστιβάλ του Πεκίνου με τη Συμφωνική της Κίνας υπό τον ίδιο τον συνθέτη. Έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερα επιτυχημένες ηχογραφήσεις για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες.

Ο Γιούλιαν Ράχλιν γεννήθηκε το 1974 στη Λιθουανία και το 1978 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αυστρία. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον διακεκριμένο παιδαγωγό Μπορίς Κούσνιρ και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Πινχάς Τσούκερμαν. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 1988 κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου μουσικού της χρονιάς στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια ο Ράχλιν συνέπραξε ως σολίστ με τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Ρικκάρντο Μούτι –ήταν ο νεότερος σολίστ στην ιστορία της Ορχήστρας. Από το Σεπτέμβριο του 1999 διδάσκει στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Παίζει με Στραντιβάριους «Εx Liebig» του 1704 (ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Ανγκέλικα Πρόκοπ).

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας ιστορίας της την Ορχήστρα Δωματίου της Αγγλίας στήριξαν κορυφαίες προσωπικότητες: ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν ήταν πρώτος της πάτρονας και άσκησε σημαντική επιρροή. Αργότερα, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ σχετίστηκε στενά με την Ορχήστρα και από τη μακρόχρονη αυτή σχέση προέκυψε η διάσημη ερμηνεία του πλήρους κύκλου των Κοντσέρτων για πιάνο του Μότσαρτ σε συναυλίες και σε ηχογραφήσεις· αργότερα η Ορχήστρα Δωματίου της Αγγλίας έκανε δύο ακόμα ηχογραφήσεις του ίδιου κύκλου, με τον Μάρρεϋ Περάια και τη Μιτσούκο Ουτσίντα.

Πρόσφατα το σχήμα περιόδευσε σε Σιβηρία, Μεξικό, Νορβηγία, Ελβετία και ΗΠΑ, και έδωσε συναυλίες σε όλη τη Βρετανία και στο Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ του Λονδίνου καθώς και στο Κάντογκαν Χολ. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο εμφανίζεται σε θέατρα της Ασίας και της Ευρώπης, σε Φεστιβάλ στις Βερμούδες, τη Φινλανδία και την Ελβετία, και σε μουσική κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο.
Έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση πολλών γνωστών σάουντρακ ταινιών, μεταξύ άλλων οι βραβευμένες μουσικές του Ντάριο Μαριανέλλι για τις ταινίες Εξιλέωση, Περηφάνια και προκατάληψη και πολλές ταινίες Τζέιμς Μποντ, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα –πιο πρόσφατη η συμμετοχή τους στο τηλεοπτικό πορτρέτο του Μπρίττεν από τον Τόνυ Πάλμερ για το Sky TV.

Η Ορχήστρα Δωματίου της Αγγλίας διοργανώνει επίσης το πρόγραμμα Close Encounters, το οποίο υλοποιούν τα μέλη της μεταφέροντας με πολλούς ευφάνταστους τρόπους τη μουσική δημιουργία σε κοινότητες και σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου και του εξωτερικού.

Keywords
orchestra, αθηνα, μεγαρο μουσικης, orchestra, english, θεατρο, προβάλλει, νέα, δραση, unicef, royal, επιρροή, ηπα, συμμετοχή, sky, σχολεια, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ντουμπροβνικ, χωρες, βερολινο, ηπα, ισραηλ, ιταλια, λονδινο, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ταινιες, αυστρια, αμστερνταμ, αφιερωμενο, βιεννη, βιρτουοζος, γιουροβιζιον, γονεις, δευτερα, διευθυνση, δομη, διπλο, δυτικη, εγινε, αιθουσα, ειπε, εκπαιδευση, ελβετια, ενεργα, εργα, εξιλεωση, επιρροή, επιτυχια, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ηλικια, θεατρα, ιδιαιτερα μαθηματα, εικονα, ιστορικο, ηχο, ηχογραφηση, κλιμα, κρουαζιερα, λαμπρακης, λιθουανια, μαεστρος, μαεστρο, μεξικο, μηνες, μοτσαρτ, μπετοβεν, νεοτερος, νορβηγια, προβάλλει, οπερα, πιανο, πραγα, προγραμματα, ρεκορ, σιβηρια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχολια, φεστιβαλ, φυση, φινλανδια, φορα, χρηστος, βιολι, sky, εμφανισεις, royal, επεισοδια, χωρα, ιδιαιτερα, english, κομματι, ορχηστρα, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα