Η Καμεράτα για μία μεγαλειώδη συναυλία στις Βρυξέλλες!

Από τους σπουδαιότερους μουσικούς πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, η πολυβραβευμένη Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου ένας από τους μεγαλύτερους «Χαιντελικούς αρχιμουσικούς της εποχής μας» όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο διεθνής Τύπος, ανοίγουν τις επίσημες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με μία μεγαλειώδη συναυλία στο περίφημοPalaisdeBozar των Βρυξελλών, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014.

Η συναυλία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

που στηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην συναυλία που φέρει τον τίτλο «LaGreceetl’ OperaBaroque» (Η Ελλάδα συναντά την όπερα του 18ου αιώνα) και με την οποία θα ξεκινήσει μία σειρά σημαντικών ελληνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της Ελλάδας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολυβραβευμένη για την πρόσφατη δισκογραφική της δραστηριότητα αλλά και τις εμφανίσεις της σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, Καμεράτα και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα παρουσιάσουν ένα ειδικά επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από ορχηστρικά αποσπάσματα και υπέροχες άριες από αριστουργηματικές όπερες της εποχής του μπαρόκ που αντλούν έμπνευση από την ελληνική αρχαιότητα. Έργα των Χαίντελ, Χάσσε, Γκλουκ, Λουλύ, Βιβάλντι, Παϊζέλο, θα απολαύσουν οι ακροατές μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες τριών διεθνούς ακτινοβολίας ελληνίδων ερμηνευτριών, της Μυρσίνης Μαργαρίτη σοπράνο, της Μαίρης Έλεν Νέζη και Ειρήνης Καράγιανη (μέτζο σοπράνο).

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Μουσικό πρόγραμμα

Η συναυλία ανοίγει με την Καμεράτα να ερμηνεύει την εισαγωγή από τον Alessandro, HWV 21 (1726) την όπερα του Γ.Φ.Χαίντελ, με θέμα τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Ινδία, για την ερμηνεία της οποίας η ορχήστρα και ο Γιώργος Πέτρου απέσπασαν πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία με πιο πρόσφατο αυτό της “Καλύτερης Όπερας της Χρονιάς” στο παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό κανάλι MEZZO αποτέλεσμα ψηφοφορίας των τηλεθεατών.

Από την όπερα Η Αριάδνη στην Κρήτη, HWV 32 (1733) που πραγματεύεται το μύθο του Θησέα και της Αριάδνης, άλλη μία όπερα του Χαίντελ που ο Γιώργος Πέτρου έχει απογειώσει δισκογραφικά, προέρχεται η άρια «Se nel bosco» η οποία θα ακουσθεί από τη μοναδικά αισθαντική φωνή της σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, αλλά και το ρετσιτατίβο και άρια «Dove son? Qual orrore?» «Qui ti sfido, o mostro infame!» που θα αποδώσει η εξαιρετική μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη.

Ακολουθεί η τριμερής (Αllegro assai, A tempo giusto, Presto) Συμφωνία από την όπερα Αρτεμισία (1754) του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε γερμανού συνθέτη που αν και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του, σήμερα παραμένει από τους λιγότερο γνωστούς συνθέτες του μπαρόκ, ενώ γίνονται προσπάθειες από πολλούς σύγχρονους μελετητές και μουσικούς να αποκαταστήσουν την φήμη του.

Αξίζει να ειπωθεί ότι η Καμεράτα και ο Πέτρου μαζί με τον παγκοσμίου φήμης κόντρα τενόρο Μάξ Εμάνουελ Σένσιτς, ηχογράφησαν μία σειρά από άριες του Χάσε για λογαριασμό της DECCA – η ηχογράφηση αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά στις αρχές του 2014.

Η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη θα ερμηνεύσει στη συνέχεια την άρια «Non so frenare il pianto» από την όπερα Αντίγονος του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ που αναφέρεται στον Αντίγονο, βασιλιά της Μακεδονίας και τις περιπέτειές της σχέσης του με την πριγκίπισσα της Αιγύπτου, Βερενίκη.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα ολοκληρωθεί με το ρετσιτατίβο και ντουέτο «E mi lasci cosi?» «Ne’ giorni tuoi felici» από την όπερα Ολυμπιάδα (1786) του Giovanni Paisiello που θα ερμηνεύσουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Μαίρη Έλεν Νέζη.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ξεκινά με την ορχήστρα να ερμηνεύει αποσπάσματα (Ouverture, Air, Entréedesfuries, Air, Chaconne και Petitair) από την όπερα ΦαέθωνLWV61 (1683) του Ζαν Μπατίστ Λουλύ που αναφέρεται στη πτώση του Φαέθοντα, γιου του βασιλιά Ήλιου, στην προσπάθειά του να οδηγήσει το άρμα του πατέρα του.

Ακολουθούν άριες από δύο όπερες του Αντόνιο Βιβάλντι: από την όπερα Ιουστίνος (IlGiustino), RV 717 (1724) με θέμα την άνοδο του Ιουστίνου στο θρόνο του προκατόχου του Αναστάσιου Α΄, η Μαίρη Έλεν Νέζη τραγουδά την άρια «Vedroconmiodiletto» και στη συνέχεια από την όπερα Ολυμπιάδα RV 725 (1734) σε λιμπρέτο Πιέτρο Μεταστάζιο, με θέμα μια ερωτική ιστορία αλλά και απάτη πλαστοπροσωπίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Μυρσίνη Μαργαρίτη θα ερμηνεύσει την άρια «Siamnavi».

Σειρά έχουν δύο αποσπάσματα από όπερες του Κ.Β. Γκλουκ. Από την αριστουργηματική όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη (1774) βασισμένη στον ομώνυμο αρχαιοελληνικό μύθο, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τα αποσπάσματα «Χορός των Ηλυσίων Πεδίων» και «Χορός των Ερινυών», λίγο πρ ιν η Ειρήνη Καράγιαννη τραγουδήσει το ρετσιτατίβο και την άρια της Κλυταιμνήστρας «Mafille, jelavois» «Jupiter, lancelafoudre!» από την όπερα Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1774). Η συναυλία θα κλείσει πανηγυρικά με τις τρεις ερμηνεύτριες να ερμηνεύουν το τερτσέτο «Sciogli, oh Dio le sue catene» από την όπερα Ολυμπιάδα (1786) του Τζιοβάνι Παϊζέλο.

Πληροφορίες για τη συναυλία: στην ιστοσελίδα του Palais de Bozar: http://www.bozar.be/activity.php?id=14292

Keywords
Τυχαία Θέματα