Η νανοϊατρική πρωταγωνιστεί στην τρίτη εκδήλωση του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Τρίτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του

οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή Νανοϊατρικής Κώστα Κωσταρέλου με τίτλο «Honey, I shrunk the…doctor! Using Nanoscale matter in Medicine: a web of science wonders and ethical dilemmas», («Αγάπη μου… συρρίκνωσα το γιατρό! Νανοϋλικά και Ιατρική: Ένα πλέγμα από επιστημονικά θαύματα και ηθικά διλήμματα»).

Με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης - Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέα Γενιά σε Δράση» και την υποστήριξη του British Council.

Honey, I shrunk the…doctor!

Using Nanoscale matter in Medicine: a web of science wonders and ethical dilemmas

Η σμίκρυνση της ύλης έχει επιφέρει θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψή μας για τον κόσμο: σε αυτήν ακριβώς τη δραστική αλλαγή βασίζεται η νανοτεχνολογία και οι εφαρμογές της. Τα νανοϋλικά και η χρήση τους στην ιατρική κυριαρχούν στην επιστημονική φαντασία και τις ταινίες του Χόλυγουντ από τη δεκαετία του ’40. Έκτοτε, ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει συχνότατα τις δυνατότητες μιας τέτοιας τεχνολογίας για την καταπολέμηση ασθενειών. Σήμερα είμαστε σε ολοένα και καλύτερη θέση να κατανοήσουμε πώς να εκμεταλλευθούμε τις μοναδικές δομικές, ηλεκτρικές, θερμικές και φασματοσκοπικές ιδιότητες ενός ευρέος φάσματος νανοϋλικών στη βιολογία με σκοπό να επιτύχουμε πρόοδο στην ανίχνευση, την παρακολούθηση αλλά και τη θεραπεία ασθενειών. Πανεπιστημιακά και βιομηχανικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο επικεντρώνουν την έρευνά τους σε εφαρμογές θεραπείας αλλά και διάγνωσης. Παράλληλα, ο ισχυρισμός ότι τα νανοϋλικά μπορεί να είναι εγγενώς τοξικά και επικίνδυνα έχει προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την επιστημονική κοινότητα. Η πολωμένη, πλέον, ατμόσφαιρα μεταξύ υπερβολικής προβολής και σκεπτικισμού δημιουργεί στο κοινό μια ψευδή διχοτόμηση που προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος θα καταδείξει την ανάγκη για διάκριση μεταξύ της επιχειρηματολογίας υπέρ της χρήσης νανοϋλικών για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ασθενειών και του προβληματισμού για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ακούσια έκθεση. Ο καθηγητής θα παρουσιάσει δηλαδή τις δυνατότητες της εφαρμογής της Νανοτεχνολογίας στην ιατρική αλλά και τους τρόπους ελαχιστοποίησης των σχετικών κινδύνων. Επίσης, θα αναρωτηθεί αν η «χολυγουντοποίηση» των επιστημών ωφελεί τελικά την επικοινωνία με το κοινό και την ευρεία διάδοσή τους ή αν είναι ένα αναγκαίο κακό που τελικά οδηγεί σε σύγχυση, φόβο και την απόρριψη της επιστημονικής προόδου.

Κώστας Κωσταρέλος

Ο Κώστας Κωσταρέλος είναι καθηγητής Νανοϊατρικής και επικεφαλής βιοϊατρικών ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Γραφενίου (National Graphene Institute) στο πανεπιστήμιο του Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Ως επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής Weil του πανεπιστημίου Cornell στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, ίδρυσε το 1998 το Εργαστήριο Νανοϊατρικής (Nanomedicine Lab; www.nanomedicinelab.com).Το 2010 τιμήθηκε με την υποτροφία της Ιαπωνικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (JSPS) από το Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AIST). Είναι Fellow της Royal Society of Medicine (FRSM), του Institute of Nanotechnology (FIoN) και της Royal Society of Arts (FRSA). Ο καθηγητής Κωσταρέλος έλαβε διδακτορικό από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο UCSF και το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στις ΗΠΑ . Το 2007 ανέλαβε την πρώτη έδρα Νανοϊατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεύθυνση του Centre for Drug Delivery Research, στο πανεπιστήμιο UCL (University College London), όπου σήμερα είναι επισκέπτης καθηγητής.

Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα