Η σοπράνο Όμο Μπέλλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εξωτική, διεθνής και πολυβραβευμένη, η σοπράνο Όμο Μπέλλο έρχεται να οδηγήσει το κοινό στα μονοπάτια του ιταλικού «μπελκάντο», ερμηνεύοντας αγαπημένες άριες και τραγούδια από την εποχή του Ροσσίνι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και τον Ρεσπίγκι, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τη γαλλο-νιγηριανή υψίφωνο θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Κλεμάν Μαό-Τακάκς.

Η εμφάνιση της λυρικής ερμηνεύτριας Όμο Μπέλλο εντάσσεται στη Σειρά

του Μεγάρου «Καλωσόρισμα-ECHO Rising Stars». Χάρη στο θεσμό του Προγράμματος Rising Stars [Ανατέλλοντες αστέρες], το κοινό πολλών χωρών έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει σήμερα τους αυριανούς πρωταγωνιστές της διεθνούς μουσικής σκηνής. Eδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ο ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) επιλέγει ανερχόμενους καλλιτέχνες με εξαίρετες επιδόσεις, με στόχο να φέρει σε επαφή νέους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια σε διάφορες χώρες και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης έργα δικής τους επιλογής. Στον ECHO ανήκουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και η Cité de la Musique τoυ Παρισιού που προτείνει την Όμο Μπέλλο για τον κύκλο των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Rising Stars που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ρεσιτάλ «Yesterdays and Nowadays» της Όμο Μπέλλο αρχίζει με δύο αποσπάσματα («Η υπόσχεση», «Η βοσκοπούλα των Άλπεων») από τη συλλογή ιταλικών τραγουδιών Μουσικές βραδιές του Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868), ο οποίος σφράγισε με τη συνθετική προσφορά του την ιστορία του μελοδράματος κατά τον 19ο αιώνα. Μεταγενέστερος του Ροσσίνι και κορυφαία καλλιτεχνική και πολιτική προσωπικότητα της εποχής του, ο Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) υπέγραψε μερικά αριστουργηματικά λυρικά έργα του Ρομαντισμού, όπως ο Ριγκολέττο. Από αυτή τη σπουδαία όπερα του ιταλού μουσουργού η Όμο Μπέλλο επέλεξε να αποδώσει φωνητικά τη δεξιοτεχνική άρια της Τζίλντας «Gualtier Maldé… Caro nome» [«Γκουαλτιέρ Μαλντέ… Όνομα αγαπημένο»]. Η συνέχεια ανήκει στο πιάνο και στον Κλεμάν-Μαό Τακάκς, ο οποίος θα παρουσιάσει το σύντομο έργο «In Sogno» [«Σε όνειρο»] του Αλφρέντο Καταλάνι (1854-1893). Ο επίλογος του πρώτου μέρους περιλαμβάνει τραγούδια και μία άρια του Βιντσέντζο Μπελλίνι (1801-1835), ενός από τους εμβληματικούς εκπροσώπους του ιταλικού «μπελκάντο». Πρόκειται για τρία αποσπάσματα από τη συλλογή Έξι αριέτες για τη Μαριάννα Πολλίνι σε στίχους του Πιέτρο Μεταστάζιο και για την άρια της Ιουλιέττας «Oh, quante volte…» [«Πού να σου στείλω…»] από την όπερα Οι Kαπουλέτοι και οι Μοντέκκοι. Ανάμεσα στα τραγούδια και την άρια παρεμβάλλεται το κομμάτι «Il Raggio verde» [«Η πράσινη ακτίνα»] που θα παίξει στο πιάνο ο Κλεμάν-Μαό Τακάκς.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια του Oττορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936) από τη συλλογή Quattro Rispetti Toscani [Τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια της Τοσκάνης] σε ποίηση Αρτούρο Μπίργκα και δύο αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών Quattro Canzoni d’Amaranta [Τέσσερα τραγούδια της Αμαράντας] του μαιτρ της ιταλικής καντσονέτας Πάολο Τόστι (1846-1916) σε ποίηση Ντ’ Ανούντσιο. Ο Κλεμάν-Μαό Τακάκς θα ερμηνεύσει επίσης στο πιάνο ένα ατμοσφαιρικό «Νυχτερινό» του Ρεσπίγκι.

Η σοπράνο Όμο Μπέλλο είναι αποδέκτης πρώτων βραβείων στους διαγωνισμούς Pavarotti (2010) και Anselmo Colzani (2011) αλλά και υποτροφιών από ιδρύματα και καλλιτεχνικούς φορείς διεθνούς κύρους. Είναι απόφοιτος του Κονσερβατουάρ του Παρισιού και του Associated Board of the Royal Schools of Music του Λονδίνου. Η Όμο Μπέλλο, πριν αφοσιωθεί στη λυρική τέχνη, πραγματοποίησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Κυτταρική Βιολογία και τη Γενετική στο Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας. Σημαντικές για την καλλιτεχνική της εξέλιξη υπήρξαν οι συμβουλές των Σαμινέ, Μπεργκάνθα και Μπάμπρυ. Τραγούδησε πρόσφατα τον ρόλο της Ζαν στην όπερα La Vivandière του Μπενζαμέν Γκοντάρ στο Φεστιβάλ της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και στο Μονπελλιέ, καθώς και εκείνον της Ντόννα Άννα (Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ) στο Μεγάλο Θέατρο της Τουρ. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Σατλέ στο Παρίσι στην όπερα Μαγδαληνή του Βίλλα-Λόμπος, με την Όπερα της Αγίας Πετρούπολης (Οι γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ), καθώς και με τα γαλλικά Φεστιβάλ Βερβμπιέ (Οι γάμοι του Φίγκαρο) και Folles Journées de Nantes (Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Γκουνό). Συμμετείχε επίσης στην πρώτη παρουσίαση στη Γαλλία του έργου Soie [Μετάξι] του σύγχρονου γάλλου συνθέτη Υβ Πρεν στο Théâtre du Rond-Point. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ακόμη πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Τραβιάτα, στην Ιταλίδα στο Αλγέρι και στην όπερα Κάστωρ και Πολυδεύκης. Η γαλλο-νιγηριανή καλλιτέχνις τραγουδά συχνά ως σολίστ σε φεστιβάλ στη Γαλλία και το εξωτερικό, ερμηνεύοντας τα μέρη της σοπράνο σε συμφωνικές συνθέσεις και έργα εκκλησιαστικής μουσικής και συμμετέχοντας σε κοντσέρτα μουσικής δωματίου, καθώς και σε ρεσιτάλ φωνητικής μουσικής δωματίου. Έχει ηχογραφήσει Το μαγικό κόρνο του αγοριού του Μάλερ. Έχει λάβει το Καταπίστευμα για τη Μουσική της Société Générale και ADAMI 2011-12.

Πολύπλευρος μουσικός, ο Κλεμάν Μαό-Τακάκς σταδιοδρομεί τόσο ως σολίστ πιανίστας και μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, όσο και ως συνθέτης αλλά και μαέστρος. Ως διευθυντής ορχήστρας, έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 15 ετών, στην Αίθουσα Γκαβώ του Παρισιού. Το φάσμα του ρεπερτορίου του ως μαέστρου είναι ευρύτατο. Περιλαμβάνει ορχηστρικά και λυρικά έργα και εκτείνεται χρονολογικά από τον Κλασικισμό έως τη μουσική του 21ου αιώνα. Πολλοί σύγχρονοι δημιουργοί τού έχουν αφιερώσει έργα τους (Άνταμς, Λετουβέ, Σαάριαχο, Μπαλλερώ, κ.ά.). Το 2008, επελέγη ως Rising Star του Ιδρύματος Ντελ Ντούκα από το Ινστιτούτο της Γαλλίας και την Ακαδημία Καλών Τεχνών. Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε και από το Φεστιβάλ του Μπαϋρόυτ. Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο της πόλης Γκρεζ σιρ Λουέν για τη συνεισφορά του στη διάδοση της μουσικής του Ντήλιους. Έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Σπούδασε πιάνο στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού και στην Ακαδημία Κιτζάνα της Σιένας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βασικός βοηθός μαέστρου στην Όπερα της Ρώμης επί πέντε χρόνια, ενώ έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος μαέστρος με σχήματα μουσικής δωματίου και ορχηστρικά σύνολα. Με τον γάλλο ηθοποιό Μισέλ Φω δημιούργησε το μουσικό θέαμα Mélodrames και με τον Αλεξίς Μπαρριέρ το δίπτυχο Deux vies rêvées de femmes [Δύο ονειρεμένες ζωές γυναικών]. Ως πιανίστας, το 2011, ο Κλεμάν Μαό-Τακάκς έδωσε πολλά ρεσιτάλ με έργα Λιστ και εμφανίστηκε στο Ουγγρικό Ινστιτούτο στο Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα, δημιούργησε την Ορχήστρα Secession. Από το 2013 συνοδεύει τακτικά τα ρεσιτάλ της Όμο Μπέλλο. Η δισκογραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα Στόκχαουζεν και Ιμπέρ.

Photo: Patricia Dietzi

Keywords
Τυχαία Θέματα