Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση - Εαρινός κύκλος στο Επί Κολωνώ

Το εργαστήριο Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση συνεχίζει τον εαρινό του κύκλο στο Επί Κολωνώ, από 19 Φεβρουαρίου, και κάθε Κυριακή 14:45-17:15.


Μέσα από ένα πλούσιο συνδυασμό τεχνικών θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικών, μουσικοκινητικής αγωγής, βιωματικών ασκήσεων και εκπαιδευτικὠν σχεδιάσεων, θα αναδειχτεί η παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος (Drama in Education) ως εργαλείου μάθησης και μορφής τέχνης και θα υποστηριχτούν σχέδια εργασίας (projects), που αφορούν τον σχεδιασμό και την πρακτική εφαρμογή δημιουργικών εργαστηρίων με

όχημα τη Θεατρική Τέχνη. Το Εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση πρωτότυπων σχεδίων εκπαιδευτικού δράματος από τους συμμετέχοντες στο θέατρο Επί Κολωνώ.


Αξιοποιώντας τις παιδαγωγικές διαστάσεις του θεατρικού παιχνιδιού, τους κώδικες και τα εργαλεία της θεατρικής πράξης, καθώς και ένα πολύμορφο υλικό, θα υποστηριχτούν δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, ενσυναισθητικές δράσεις και προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν την ανακαλυπτική μάθηση, με στόχο:


α/ την εξοικείωση με το θέατρο και το δραματικό παιχνίδι,
β/την ευαισθητοποίηση σε προβλήματα-ζητήματα του σημερινού κόσμου και γ/τη δημιουργική διασύνδεση του ατόμου με την συλλογική ζωή.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ένα παιδαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε παιδαγωγούς του Θεάτρου, σε φοιτητές θεατρολογίας, δραματικών σχολών, παιδαγωγικών τμημάτων, και γενικά σε όλους όσοι ασχολούνται με τη θεατρική αγωγή, την βιωματική εμψύχωση και αποβλέπουν στην προαγωγή της δημιουργικής εκπαίδευσης.


Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Σχεδιασμός εργαστηρίου - Διδασκαλία
Τάσος Καρακύκλας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Θεάτρου


Βιογραφικό Τάσος Καρακύκλας


Ο Τάσος Καρακύκλας είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης παιδαγωγός και δάσκαλος θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γεννάδειου Προτύπου Σχολείου Αθηνών, σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης "Αρχή" και "Β. Διαμαντόπουλος".


Μαθήτευσε σε σειρά Εργαστηρίων -με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία των L. Baur (Complicite Theater Company, Κινησιολογία, Δημιουργική Έκφραση, Υποκριτική), Φ. Κορρού (J. Lecoq, Physical Theatre, Εκφραστική μάσκα), Γ. Γιαπλέ (Ομάδα Εδάφους, Δημιουργική Κίνηση), Δ.Ήμελλου, Δ.Καταλειφού, Σ.Παυλίδη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), "Θέατρο Άττις" (2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος), Μ. Γεμεντζάκη (Φωνητική Διαμόρφωση).


Συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το Θέατρο (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ICOM-CECA, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικό και Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου των Εξωτερικών)


Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα και μεταξύ άλλων με το Θέατρο Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών Εθνικό Θέατρο κ.α. Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.


Μέλος της ομάδας "Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω Στο Δέντρο", παρουσίασαν τις παραστάσεις "Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι", "Ένα μπαλόνι μυστικά" (Σκηνοθεσία Β.Παπαδημητράκη, Θέατρο Επί Κολωνώ) καθώς και παραστάσεις Αφήγησης, Θεατρικά Δρώμενα και Street Art Performance με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Με το Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο έχουν σχεδιάσει και εμψυχώσει Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Δράσεις για παιδιά και ευπαθείς ομάδες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό ή απειλούνται από αυτόν. Συνεργάζονται με τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στη σειρά "Θεατρικά και Βιβλία για το Θέατρο". Δημιούργησαν την Εκπομπή για Παιδιά και Νέους "Ανέβα μήλο, Κατέβα ρόδι", που παρουσιάστηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.


Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωσή Ομάδων και τις μη παραδοσιακές εφαρμογές της θεατρικής τέχνης. Συνεργάζεται από το 2008 με το Εργαστήριο Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ (studio NAMA-Θέατρο Επί Κολωνώ), στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει "Θέατρο για Παιδιά και Νέους", "Τεχνικές Θεατρικού Παιχνιδιού, Βιωματικής Εμψύχωσης Ομάδων και Εκπαιδευτικό Δράμα" και "Τεχνικές Σκηνικής Αφήγησης". Σχεδίασε, συντόνισε και δίδαξε σε εργαστήρια θέατρου για παιδιά και νέους στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την Προσχολική ηλικία, Μουσειοπαιδαγωγικές Δραστηριότητες, Τεχνικές Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής, βιωματικά εργαστήρια σε θεραπευτικές και διαπολιτισμικές δομές, Θέατρο της Επινόησης στην σχολική ηλικία, Τεχνικές Υποκριτικής Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Α.Π.Θ. κ.α.


Έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά θεατρικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Δημιούργησε την εκπομπή για Παιδιά και Νέους "Στον Βιβλιοφάγο του Μέλιου", που παρουσιάστηκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.


Παράλληλα πραγματοποιούνται στο Επί Κολωνώ μαθήματα Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη, μαθήματα “Υποκριτική σε Κείμενα In Progress” με την Πέπη Μοσχοβάκου.


Αναλυτικές πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου www.epikolono.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα