Η ζωή εν τάφω - Στράτης Μυριβήλης

Από τις εκδόσεις τις Εστίας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε ένα τόμο οι δύο πρώτες εκδόσεις του κλασικού έργου του Στράτη Μυριβήλη, Η ζωή εν Τάφω Α΄ έκδοση, Μυτιλήνη 1924 και Β΄ έκδοση, Αθήνα 1930, σε φιλολογική επιμέλεια, πρόλογος και επίμετρα της Νίκης Λυκούργου.

Κανείς, πιστεύω, δεν θα είχε αντίρρηση πως ήδη η πρώτη έκδοση του έργου (1924) αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ενός κορυφαίου λογοτέχνη […] Από «εκείνη τη μέρα» το κλασικό

αυτό έργο της λογοτεχνίας μας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, ως το 1955 γνώρισε επτά γραφές και ισάριθμες εκδόσεις, έχει περάσει τα ενενήντα χρόνια αίσιας ζωής. Οι αλλεπάλληλες ανατυπώσεις της οριστικής έβδομης έκδοσής του, πιστοποιούν το γεγονός ότι «Το βιβλίο του πολέμου» αντιστέκεται σθεναρά στον χρόνο. […]

Από το επίμετρο της Νίκης Λυκούργου

Η ζωή εν τάφω: Από την πρώτη στη δεύτερη έκδοση

Για πρώτη φορά σε έναν τόμο οι δύο πρώτες εκδόσεις του διασημότερου έργου που Μυριβήλη που τον έκανε γνωστό σε ένα ευρύτατο κοινό. Έργο βαθύτατα αντιμιλιταριστικό, αντάξιο των αντίστοιχων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ρωσικά, στα τουρκικά, στα ουγγρικά, στα βουλγαρικά, ενώ ετοιμάζονται και νέες μεταφράσεις στα γαλλικά και στα ισπανικά. Η παρούσα έκδοση, εμπλουτισμένη με νέο πρόλογο, ευρετήριο προσώπων, συγκριτικό πίνακα των χειρογράφων και των διαφόρων (προ)δημοσιεύσεων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, και δύο επίμετρα από τη Νίκη Λυκούργου, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ιδιαίτερης συγγραφικής ιστορίας του έργου αλλά και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην πρώτη έκδοση του 1924 και τη δεύτερη του 1930, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για την έβδομη και οριστική έκδοση του βιβλίου το 1955.

O Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890 στη Σκαμιά Λέσβου. Ευθύς μετά την αποπεράτωση των εγκυκλίων σπουδών του (1909) θα αρχίσει να δημοσιεύει τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενά του στα τοπικά έντυπα του νησιού. Tο 1912 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή αρχικά και στη Νομική αργότερα, χωρίς ποτέ να πάρει πτυχίο, λόγω της συμμετοχής του στους αλλεπάλληλους πολέμους που διεξάγει η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια. Tο 1923 επιστρέφει, μετά από δέκα χρόνια πολέμου, στη Μυτιλήνη όπου εκδίδει την εφημερίδα «Kαμπάνα», στην οποία θα δημοσιευτεί σε 42 συνέχειες «H ζωή εν τάφω». Tο 1932 εγκαθίσταται μονίμως με την οικογένειά του στην Αθήνα. Tο 1956 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει στις 19 Ιουλίου 1969. O Στράτης Μυριβήλης, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, μας έδωσε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας του εικοστού αιώνα.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα