id: Mythologies of (un)consciousness: έκθεση του Αλέξανδρο Μαγκανιώτη στο Open C.A.S.E. 303

O Αλέξανδρος Μαγκανιώτης στην ατομική του έκθεση του id: Mythologies of (un)consciousness παρουσιάζει τη δουλειά του σε τρεις ενότητες.

Τα έργα του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη συνδιαλέγονται με το πραγματικό και το φαντασιακό, με τη δομή και την αποδόμηση, χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε σουρεαλιστικά στο ίδιο κάδρο, χτίζοντας δίπολα και συνθέτοντας αντιθέσεις, έχοντας ταυτόχρονα ως εργαλεία το χιούμορ και την «ειρωνεία».

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Open C.A.S.E. 303 τίθεται ένα κύριο ερώτημα: κατά πόσο η ταυτότητα

ως πολιτισμική κατασκευή συντίθεται μέσα από τις ατέρμονες φαντασιακές ή (-μη) προσλήψεις και ερμηνείες της συνείδησης αλλά και του υποσυνείδητου. Στη δουλειά του είναι ορατή η συνάφειά του με την αρχιτεκτονική ως επιστήμη: μέσα στη δομημένη μορφή των εικόνων αποτυπώνεται η αποδόμηση του ίδιου του «κόσμου» και της φόρμας. Μέσα από το παράδοξο και το φαντασιακό, μέσα από τη σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων και μέσα από τη μέθεξη αντιθετικών εικόνων επαναδιαπραγματεύεται το μοντέλο του «συμβατικού» και «κατεστημένου» ως κυρίαρχο στη νεωτερικότητα.

Στην ενότητα που εκτίθεται στο χώρο της γκαλερί παρουσιάζονται τρεις θεματικές σειρές, μία ανά όροφο. Οι σειρές Αλφάβητο, Μία διαταραχή της μνήμης και Βέρθερος απευθύνουν ερωτήματα για την ταυτότητα, την ολιστική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσα από ρεαλιστικά μέσα αλλά και μέσα από τη μυθολογία του μη πραγματικού και του φαντασιακού, το έλλογο και το ά-λογο, της αντίληψης μέσα από τη συνείδηση και της επεξεργασίας του μέσα από το υποσυνείδητο, τον κόσμο των ονείρων, του μύθου αλλά και της αντικειμενικής συνειδητοποίησης του εγώ μέσα από τη πολιτισμική ετερότητα και το «άλλο». Όλα αυτά τα στοιχεία που οδηγούν στην ανάπλαση της πραγματικότητας μέσα από την συνθετική ικανότητα της μυθοπλασίας και συμβάλλουν στην αναθεώρηση της ταυτότητας με κοινωνικούς όρους βάζει στο μικροσκόπιο μέσα από την παρούσα ζωγραφική του έκθεση ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης.

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Κέκου

Keywords
Τυχαία Θέματα