Καρακορούμ του Ανδρέα Στάικου από την Ομάδα τέχνης Oberon στο Θέατρο «Τ»

Η ομάδα τέχνης Oberon παρουσιάζει το έργο του Ανδρέα Στάικου «Καρακορούμ» στο Θέατρο «Τ», από 2 έως 24 Νοεμβρίου 2015.

Δυο γυναίκες και ένας άνδρας. Οι πόρνες - αρτίστες και ο προαγωγός τους βρίσκονται παγιδευμένοι στην έρημο πηγαίνοντας προς το Καρακορούμ. Ένα ταξίδι προς την γη της επαγγελίας. Ένας προορισμός που δεν τους αποζημιώνει. Μια αναζήτηση του εύκολου κέρδους. Ανθρώπινες σχέσεις στο μικροσκόπιο. Η επιβίωση του ισχυρότερου, η

αγάπη, το όνειρο, το κέρδος, η αποκαθήλωση του ιδανικού εαυτού, το αδιέξοδο, ο αέναος κύκλος της ζωής.

Ο Ανδρέας Στάικος, με χιούμορ, έχει δημιουργήσει ήρωες που μπορούν να αντικατοπτρίσουν όλους εμάς που αναζητούμε τη γη της επαγγελίας και στοιχειωμένοι από το παρελθόν έχουμε κολλήσει σε ένα παρόν όπου δεν γίνεται τίποτα…. Η αναμονή που είναι βροντερή και η σιωπή που γίνεται εύγλωττη μέσα από την αμηχανία.

Το Καρακορούμ είναι έργο σύγχρονο, ανατρεπτικό με κοινωνικούς προβληματισμούς και συμβολισμούς πάνω στο σημερινό αδιέξοδο, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, ερωτικό, προσωπικό.

Μέσα από την μουσική, τα τραγούδια και την φαινομενική ελαφρότητα του κειμένου ζωντανεύει επί σκηνής το καμπαρέ, όπου δύσκολα ξεχωρίζεις την αλήθεια από το ψέμα…

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία : Διονύσης Καραθανάσης

Σκηνικά – Κοστούμια : Όλγα Χατζηιακώβου

Μουσική : Ηρακλής Πασχαλίδης

Σχεδιασμός Φωτισμών : Κέλλυ Εφραιμίδου

Επιμέλεια Κίνησης : Μαριάνθη Ψωματάκη

Διδασκαλία τραγουδιών : Γιάννης Μαστρογιάννης

Παίζουν : Ηλίας Παπαδόπουλος

Δήμητρα Σιάχου

Μελίνα Τριανταφυλλίδου

* Το σκίτσο της αφίσας είναι δημιουργία των Rene P.G. και Άγγελου Παπουτσή.

* Εκτέλεση κοστουμιών : Ναταλί Νεφέλη Αδαμοπούλου

* Εκτέλεση σκηνικών: Βασίλης Τζαφέρης

* Μακιγιάζ : Κατερίνα Tichakova

* Φωτογραφίες : Στέλιος Καρασταμάτης

Ο συγγραφέας

Ο Ανδρέας Στάικος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το1967 έφυγε για το Παρίσι όπου ξεκίνησε θεατρικές σπουδές. Εκεί σπούδασε στο Conservatoire National d' Art Dramatique και παρέμεινε μέχρι το 1981 γράφοντας και δουλεύοντας ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλάι του μεγάλου σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα Δαίδαλος (1971), Κλυταιμνήστρα;(1974), Καρακορούμ (1988), 1843(1990), Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος (1992), Φτερά στρουθοκαμήλου (1994), Το μήλον της Μήλου (1996)

Η ιδιότυπη θεατρική γραφή του είναι αποτέλεσμα της δυναμικής των προβών με τους ηθοποιούς. Ο ίδιος έχει αναφέρει χαρακτηριστικά :"Η γραφή γεννούσε αυτομάτως τη σκηνοθεσία τους και η σκηνοθεσία γεννούσε αυτομάτως τη γραφή τους. Σύγχυση ή ταύτιση της γραφής και της σκηνοθεσίας." Έτσι τα έργα του ανεβαίνουν σχεδόν πάντα για πρώτη φορά στη σκηνή κάτω από τη δική του σκηνοθεσία.

Η ομάδα

Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009. Στόχος είναι η αναζήτηση, το πείραμα και η απόδοση κλασικών και μη, κειμένων. ‘Έκφραση που κινείται ανάμεσα στο μινιμαλισμό και το συμβολισμό. Η λιτότητα επί σκηνής είναι ένα από τα ζητούμενά μας. Λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και την αισθητική. Έχουμε πειραματιστεί με new media, με μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, με ηχητικές σκηνικές κατασκευές και σκηνογραφικά κοστούμια. Έχουμε ασχοληθεί με κείμενα των Beckett, Ginsberg, Barker, Kane, Ρίτσου, Γώγου, Σολωμού, Αναγνωστάκη, Φάις.

Η ομάδα έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και έχουμε παρουσιάσει στα θέατρα: Μονής Λαζαριστών, Άνετον, Αυλαία, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Studio Κοιτώνες, στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, και άλλους.

Παραστάσεις της ομάδας:

Crave (λαχταρώ) της Sarah Kane (2014 – 2015)

Η Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ”Ανοιχτή σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης” 2014 του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μπρεχτ – Ρίτσος ένας διάλογος στο πλαίσιο της έκθεσης της Βάσως Κατράκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. (2014)

H γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πόλης 2012 του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Und του Howard Barker. (2012 - 2013)

Απογραφή πληθυσμού για τα Δημήτρια 2011.

Το κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις. (2011)

Δώρο ασημένιο ποίημα, για την παγκόσμια ημέρα ποίησής 2011.

Άτιμο κόκκινο με ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και του Allen Ginsberg.(2011).

Σαχλοκουβέντες – Three Occasional Pieces του Samuel Beckett. (2010).

Keywords
Τυχαία Θέματα