Κινηματογραφικά τραγούδια για τον δρόμο
Πολύ πριν τον δρόμο, υπήρχε ο ανοιχτός ορίζοντας. Πριν την γκρίζα γραμμή της ασφάλτου που διαλύεται μέσα στην αχνιστή υγρασία υπήρχε η γραμμή της θάλασσας που ενωνόταν με αυτήν του ουρανού, και πιο πριν ακόμα ένα μονοπάτι μη περπατημένο, το οποίο οδηγούσε σε άγνωστο προορισμό.
Πολλές όψεις της ανθρώπινης δημιουργίας, ακόμα και οι πιο στατικές (όπως είναι η φωτογραφία) έχουν μέσα τους την ανάγκη της κίνησης, εμπεριέχουν την έννοια του ταξιδιού όχι ως μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά ως αιώνια σχεδόν διαδικασία.
Η μάχη μας με το χρόνο, μια από τις πολλές
Ο κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την μυθολογία, έχοντας χαρίσει εικονικά στιγμιότυπα πολύ πριν οι «ταινίες δρόμου» αναπτυχθούν ως αυτόνομο κινηματογραφικό είδος. Η σκηνή της αποχώρησης του Τζον Γουέιν στην «Αιχμάλωτη της Ερήμου» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Από τα Γουέστερν των αχανών οριζόντων, μπολιασμένα με τις λαχανιασμένες και ιδρωμένες λέξεις του Τζακ Κέρουακ («Ο Δρόμος») και σε συνεχή κοινωνική και πολιτική έξαψη, τα έργα που αφοσιώθηκαν και αγάπησαν τον δρόμο άρχισαν να ανθίζουν σαν υποείδος από το ’60 και μετά. Φυσικά, πολύ πριν από αυτές τις ταινίες, μεγάλοι δημιουργοί είχαν αγκαλιάσει την ίδια μυθολογία για να φτιάξουν αριστουργήματα: Το La Strada του Φελίνι ή το La Voie Lactee του Λουί Μπουνιουέλ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ο δρόμος λοιπόν, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Η μυθολογία και αφήγηση που ξεπερνάει το φετίχ ενός «προορισμού» και «ωφελιμισμού» (και άρα της συντομότερης οδού για να φτάσει κανείς εκεί) αλλά αποθεώνει την ίδια διαδικασία της μετάβασης, με την Καβαφική έννοια. Όσο ωστόσο η τέχνη και η ζωή προσπαθούν να δώσουν μια οριστική λύση, πολλές ημιτελείς απαντήσεις χαράσουν από μόνες τους ένα μονοπάτι: Εδώ, διαλέγουμε δέκα από αυτές, λίγο υποκειμενικά και αδικώντας σίγουρα αρκετές ακόμα:
10. Motorcycle Diaries (2004), Walter Salles. Ο Che Guevara όταν ήταν ακόμα Ernesto Guevara σε μια περιπλάνηση στις ταξικές αντιθέσεις της Νότιας Αμερικής με μια μοτοσικλέτα. Από ημερολόγια του ίδιου του Che. Σίγουρα, έχει αρκετά προβλήματα στην προσέγγιση και τον ρυθμό, ενώ η σκιά της πολιτικής ιστορίας που ακολουθεί εκτός κάδρου πολλές φορές γονατίζει τα μικρά (αλλά σπουδαία) που σκιαγραφούν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Ξεπέρασε για λίγο σε αυτή τη θέση το (επίσης με πρωταγωνιστή τον Gael Bernal) Y tu mama tambien (2001), του Alfonso Cuaron, όπου το road movie ενώνονται με μια ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης.
9. Mad Max (1979), George Miller. Η Αυστραλιανή παραγωγή (που ας μην ξεχνάμε ότι έδωσε νωρίτερα το σχετικά άγνωστο μα αριστουργηματικό Walkabout (1971) του Nicolas Roeg) που πρόσφατα ανανέωσε το μύθο της με το Fury Road και παραμένει ένας δυστοπικός εφιάλτης αχανών εκτάσεων.
8. Thelma and Louise (1991), Ridley Scott. Φεμινιστικό road movie και απελευθερωτικό χαστούκι στην φαλλοκρατική αμερική. Ότι θα μπορούσε να πει και ο Τarantino με το πρόσφατο Death Proof αν δεν τον ένοιαζε τόσο το στυλ έναντι της ουσίας. Ένας ύμνος ελευθερίας και ανεξαρτησίας, με εμβληματικό φινάλε.
7. Fear and loathing in Las Vegas (1998), Terry Gilliam. Το παραγνωρισμένο διαμάντι του πρώην Monty Python, από τα ημερολόγια του ίδιου του Hunter, η αληθινή εικόνα της «άλλης Αμερικής» και όλοι οι λόγοι που τελικά έχασε. Οι Τζόνι Ντεπ και Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στις ερμηνείες της ζωής τους, και μια σκηνοθεσία σε παρατεταμένη επήρρεια κάθε πιθανής ουσίας.
6. Straight Story (1999), David Lynch. Ο κύκλος της ζωής σε αλληγορία, καθώς ένας ηλικιωμένος ταξιδεύει πάνω από 400 χλμ με μια μηχανή του γκαζόν. Παρά τον σουρεαλισμό της υπόθεσης, είναι ίσως η μοναδική φορά που ο Lynch, αντί για εφιάλτες (Mullholand Drive, Eraserhead, Lost Highway κλπ) κατασκευάζει κάτι πιο προσγειωμένο και χαμηλότονο. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στη θέση του η παράνοια του Wild at Heart (Ατίθαση Καρδιά, 1990) αλλά η απλότητά του και ο άκρατος ρομαντισμός του την καθιστά ξεχωριστή στο είδος αλλά και στην ιδιαίτερη φιλμογραφία του μεγάλου δημιουργού.
5. Easy Rider (1969), Dennis Hopper. Κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομίας των 60s; Ένα κινηματογραφικό μανιφέστο για την σημασία του να γεννιέσαι wild; Μια αποθέωση του δρόμου, του ροκ εν ρολ και της αντί-κουλτούρας; Ότι και αν είναι ο Ξέγνοιαστος Καβαλάρης, δεν θα μπορούσε να λείπει από την μυθολογία του δρόμου- ίσως επειδή την έχει ορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Yeah darling, go and make it happen, take the world in a love embrace.
4. Runaway train (1985), Andrey Conchalovskiy. Ταινία δρόμου χωρίς δρόμο και αυτοκίνητο (στην περίπτωσή μας, ράγες και τρένο), αλλά ένα παραγνωρισμένο αριστούργημα της μελαγχολικής δεκαετίας του ’80. Ένας εγκληματίας (ο Jon Voight σε εμβληματικό ρόλο), ένας κακοποιός, μια υπάλληλος, σε μια απόδραση, σε ένα τρένο χωρίς οδηγό και φρένα. Το αρχικό σενάριο είναι του Κουροσάβα, με έντονες αναφορές στον Σέξπιρ. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως «Το τρένο της Μεγάλης Φυγής».
3. Zabriskie Point (1970), Michelangelo Antonioni. Θα μπορούσε στη θέση της να είναι το ακόμα πιο υπαρξιακό Επάγγελμα: Ρεπόρτερ με τον Τζακ Νίκολσον και τα πιο αψεγάδιαστα travelling που έχει κάνει ποτέ κάμερα, αλλά το Zabriskie Point είναι (με μια αφαίρεση, ίσως και δυο) η Αμερική της δεκαετίας του '60. Από το φακό ενός αξεπέραστου δημιουργού που ένωσε τον Ιταλικό νεορεαλισμό με την nouvelle vague της Γαλλίας (που αντιπαραβάλλει μέσω του Γκοντάρ τον Τρελλό Πιερό της).
2. Bonnie and Clyde (1967), Arthur Penn. To πέρασμα μιας αληθινής ιστορίας παρανόμων στην μυθολογία της Τέχνης. Όρισε τα road movies και αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ταύτιση εδώ είναι με τους (εξωραϊσμένους βέβαια ως άχρονες μυθικές φιγούρες) παρανόμους. Το ίδιο έκανε, με τον δικό του τρόπο, ο Terence Malick το 1973 με το σκοτεινό Badlands το οποίο αξίζει να ανακαλυφθεί.
1. Vanishing Point (1971), Richard Sarafian. Υπαρξιακός κινηματογράφος χωρίς πολλά λόγια, στους αχανείς δρόμους της αμερικάνικης ενδοχώρας, ένα κυνηγητό χωρίς αρχή (αλλά με τέλος), μια αλληγορία για το τέλος μιας εποχής και τον αγώνα ταχύτητας και αντοχής για την διατήρηση της ελευθερίας. Ένας οδηγός, ένα αυτοκίνητο, ένας τυφλός ραδιοφωνικός προφήτης, μια επίσης άχρονη Τάξη που καταδιώκει. Εν τέλει, η ταινία που έκανε την μυθολογία του δρόμου ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος.
Αξιομνημόνευτες ελλείψεις: «Γεννημένοι δολοφόνοι» του Όλιβερ Στόουν. Ο «Νεκρός» αλλά και τα «Τσακισμένα Λουλούδια» του ποιητή Τζιμ Τζάρμους. Το «Πλαγίως» του Αλεξάντερ Πεν. Το «Ψάχνοντας τον Νέμο» (γιατί όχι;). Φυσικά, το «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ». «Παρίσι Τέξας» του Βιμ Βέντερς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- 20 Ελληνίδες και ξένες διάσημες με περίεργο «σουλούπι» [photos]
- Παντελής Παντελίδης: Τι δείχνουν οι φωτογραφίες από τη μοιραία νύχτα - Ποιες οι κινήσεις της οικογένειας (Video)
- Η μεγάλη... μάχη της Ορθούλας Παπαδάκου [photo]
- Έρχονται απαγορεύσεις στον ΑΝΤ1...
- Δεν φαντάζεστε τι ετοιμάζει για το ''Τσαντίρι'' ο Λάκης-Μεγάλη η δυσκολία του εγχειρήματος
- Zara Larsson & David Guetta συνεργάζονται και το αποτέλεσμα είναι ένα big hit
- Από τη Lady Gaga τη Miley Cyrus και τη Rihanna 90 username στο SnapChat για να κάνετε follow
- Κάννες 2016: O Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν χρειάζεται βιογράφο - «Η ζωή μου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις 20 ταινίες»
- Νέο τρέιλερ για ‘Mr. Robot’: Μέχρι κι ο Obama ανησυχεί για την fsociety
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Οι White Lies live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
- Summer Camp 2016 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
- Οι Explosions In The Sky για δυο live στο Gagarin
- Akropoditi DanceFest 2016: 4o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο
- Workshop για το Speed Mentoring στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016
- Τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων
- Κινηματογραφικά τραγούδια για τον δρόμο
- Καλοκαιρινές αποδράσεις: Summer Camp για παιδιά στο Τελλόγλειο
- Σωκράτης Μάλαμας – Αλκίνοος Ιωαννίδης – Λεωνίδας Μπαλάφας live στην Πλατεία Νερού
- Λεωφορείο ο Πόθος: Ρόλος για ένα πρωταγωνιστή
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Κινηματογραφικά τραγούδια για τον δρόμο
- Τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων
- Workshop για το Speed Mentoring στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016
- Οι White Lies live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
- Σωκράτης Μάλαμας – Αλκίνοος Ιωαννίδης – Λεωνίδας Μπαλάφας live στην Πλατεία Νερού
- Καλοκαιρινές αποδράσεις: Summer Camp για παιδιά στο Τελλόγλειο
- Summer Camp 2016 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
- Λεωφορείο ο Πόθος: Ρόλος για ένα πρωταγωνιστή
- Οι Explosions In The Sky για δυο live στο Gagarin
- Akropoditi DanceFest 2016: 4o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η μεγάλη... μάχη της Ορθούλας Παπαδάκου [photo]
- Βαρδής-Σκαφιδά: Έξοδος από το μαιευτήριο-άφαντο το μωρό [photos]
- Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Πως θα γιορτάσουν τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων!
- Σκηνές... μάχης στην Πειραματική του Εθνικού
- «Αυτοψία»: Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
- Αρχίζει γυρίσματα η μεγάλη παραγωγή του ALPHA...
- Από τη Lady Gaga τη Miley Cyrus και τη Rihanna 90 username στο SnapChat για να κάνετε follow
- Πλήρωσε 100.000 ευρώ για φανέλα του Ζιντάν από το Μουντιάλ του 1998!
- Ματθίλδη Μαγγίρα: Το Your Face Sounds Familiar είναι μη ανταγωνιστικό, δεν έχει αποχωρήσεις και έχει φιλανθρωπικό σκοπό
- Kάννες 2016: Η «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι άλλη μια γυναίκα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης