Κουν κατά Πόππερ - Steve Fuller

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο Κουν κατά Πόππερ. Ο αγώνας για την ψυχή της επιστήμης του Steve Fuller σε μετάφραση της Ανδρομάχης Σπανού και σε επιμέλεια του Γιώργου Φουρτούνη.

Ήταν άραγε καλό ή κακό ότι ο "μεταμοντερνισμός" του Κουν θριάμβευσε πάνω στο "θετικισμό" του Πόππερ;

Μια προκλητική ματιά σε μια αναμέτρηση-ορόσημο για την ιστορία της επιστήμης.

Το 1965 ο Τόμας Κουν και ο Καρλ Πόππερ συναντήθηκαν στο

Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε μια από τις πιο βαρυσήμαντες (όπως έμελλε να φανεί) φιλοσοφικές διαμάχες του 20ού αιώνα. Το διακύβευμα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η ψυχή της επιστήμης και κανένας κλάδος δεν έμεινε άθικτος από τις συνέπειες της αναμέτρησης.

Σήμερα, το κορυφαίο βιβλίο του Κουν, "Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων", παραμένει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και ευπώλητα ακαδημαϊκά έργα των προηγούμενων δεκαετιών. Αντίθετα, το σπερματικό έργο του Πόππερ, "Η λογική της επιστημονικής ανακάλυψης", έχει περιέλθει σε σχετική αφάνεια.

Ο Στηβ Φούλερ υποστηρίζει ότι όχι μόνο αυτή η νίκη είχε αμφιλεγόμενες συνέπειες, αλλά και οι δύο στοχαστές παρανοήθηκαν στην πορεία. Μεταξύ άλλων, η διαμάχη εγείρει ένα ζωτικό ερώτημα: μπορεί η επιστήμη να αποτελεί μια ανεξάρτητη, προοδευτική δύναμη μέσα στην κοινωνία ή μήπως είναι προορισμένη να λειτουργεί ως το τεχνικό σκέλος του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος;

O Steve Fuller γεννήθηκε το 1959 στις ΗΠΑ. Σπούδασε ιστορία και κοινωνιολογία στο Columbia και ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο Cambridge και στο Pittsburgh. Έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας και κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Durham και σήμερα είναι καθηγητής κοινωνικής επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Είναι επίσης εταίρος του Κέντρου για την Μελέτη της Διεπιστημονικότητας στο Πανεπιστήμιο του North Texas, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Έργα του είναι: Social epistemology (1988), Philosophy of science and its discontents (1989), Philosophy, rhetoric, and the end of knowledge (1993), The governance of science (2000), Thomas Kuhn: a philosophical history for our times (2000), Kuhn versus Popper: the struggle for the soul of science (2003), The intellectual (2005), The new sociological imagination(2006), The knowledge book: key concepts in philosophy, science and culture (2007), Science vs. religion? Intelligent design and the problem of evolution(2007), Dissent over descent: intelligent design's challenge to Darwinism (2008), The sociology of intellectual life: the career of the mind in and around the academy (2009), The proactionary imperative: a foundation for transhumanism (μαζί με τη Veronika Lipinska, 2014), Knowledge: the philosophical quest in history (2014).

Keywords
Τυχαία Θέματα