Κύριε διοικητά - Romain Slocombe

Από της εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Romain Slocombe, Κύριε διοικητά σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά.

Ένα συγκλονιστικό πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Γαλλία, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

"Ένα από τα βιβλία-φάρους του 2011. Ο ήρωας του Σλοκόμπ είναι από καλή οικογένεια, μεγαλοαστός, μορφωμένος, ήρωας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, συγγραφέας βιβλίων που ύμνησε η κριτική

και αγάπησε το κοινό, μέλος ταυτόχρονα της Γαλλικής Ακαδημίας και της Επιτροπής Βραβείων Γκονκούρ. Ο γιος του, που είναι μουσικός, παρουσιάζει μια μέρα στον πατέρα του τη μέλλουσα σύζυγό του, μια γνωστή Γερμανίδα ηθοποιό [με άρια χαρακτηριστικά, "ξανθιά, με γαλάζια γελαστά και ονειροπόλα μάτια"]. Τα χρόνια περνούν, ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο γιος φεύγει για το Λονδίνο [με σκοπό να ενταχθεί στο αντιστασιακό κίνημα του στρατηγού Ντε Γκωλ], ο συγγραφέας χάνει γυναίκα και κόρη, και μένει μόνος του στην κατεχόμενη Γαλλία μαζί με τη νύφη του, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Ανακαλύπτει όμως ότι είναι Εβραία. Ο συγγραφέας, πιστός οπαδός του Πεταίν, διχασμένος ανάμεσα στον μαχητικό αντισημιτισμό του και τον απαγορευμένο του έρωτα, μας αφηγείται όλα αυτά τα επεισόδια μέσα από μια επιστολή κατάδοσης της νύφης του, την οποία απευθύνει στον "Κύριο Διοικητή" των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Χάρη στο ταλέντο του Σλοκόμπ, ο αναγνώστης μένει με κομμένη την ανάσα".
(L' Express)

Ο Ρομαίν Σλοκόμπ, εβραϊκής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1953. Είναι εικαστικός (μέλος της ομάδας Bazooka), σχεδιαστής και κειμενογράφος κόμικς, φωτογράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Έχει γράψει βιβλία για νέους, καθώς και αστυνομικά και κατασκοπευτικά μυθιστορήματα, "επιβάλλοντας", σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, "ένα ύφος βίαιο κι αιχμηρό και μια αισθητική ιδιαίτερα φροντισμένη, που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους στυλίστες»".
Το μυθιστόρημά του "Κύριε Διοικητά" τιμήθηκε με το βραβείο Nice Baie des Anges.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα