Λήθη: Ένας κινηματογραφικός μύθος στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η νέα παραγωγή του καλλιτεχνικού συνόλου «Θέατρο της Εμπειρίας» με τίτλο «Λήθη: Ένας κινηματογραφικός μύθος» μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Φουγάρο στο Ναύπλιο, παρουσιάζεται για είκοσι παραστάσεις από την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο νεοσύστατο Θέατρο του Βοτανικού «Ακαδημία Πλάτωνος».

Η ιδέα, το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον 27χρονο Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου Νίκο

Φυτά, το art-direction είναι του Παναγιώτη Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης έχουν συνθέσει ο Γιώργος Κορδαλής και ο Νίκος Χρόνης.

Σε ένα πολύπτυχο από εικόνες παρουσιάζεται ένας κόσμος, ο οποίος σε κατάσταση κρίσιμη, έχει χάσει τον ‘προσανατολισμό’ του. Η παράσταση επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνία, την πολιτική, τη θρησκεία, τους θεσμούς, το δίπολο άνδρας-γυναίκα και αναζητάει τις συντεταγμένες του ανθρώπου μέσα σε αυτά τα τοπία.

Η «Λήθη» είναι ένας κινηματογραφικός μύθος, ένα σύγχρονο καμπαρέ, μια μακάβρια επιθεώρηση. Μια κραυγή αγωνίας σε στιγμή πανικού. Εικόνες από εμπόλεμη ζώνη. Μια σπουδή στη σφοδρότητα. Μια ανορθόδοξη προσευχή. Η αφήγηση μιας ιστορίας που ξέρουμε διατυπωμένη με άλλες λέξεις και άλλους ήχους. H «Λήθη» είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης στραμμένος προς το κοινό. Είναι η αντιπαραβολή της πραγματικότητας έναντι της αλήθειας.

Ο σκηνοθέτης, Νίκος Φυτάς, με τη σύμπραξη δέκα ηθοποιών, συνθέτει μια σπονδυλωτή παράσταση, προσπαθώντας να χαρτογραφήσει το ανάγλυφο μιας σύγχρονης τραγωδίας. Σπαράγματα από θεατρικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα, ιστορικά ντοκουμέντα, αποσπάσματα από σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου αποτελούν το πρωτογενές υλικό για τη συγκρότηση του βασικού δραματουργικού ιστού της παράστασης. Φαινομενικά ετερόκλιτα στοιχεία τα οποία συνομιλούν κάτω από μια κοινή θεματική.

Αποσπάσματα από το «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, από το «Ένας εχθρός του λαού» του Henrik Ibsen, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από τον ‘Εκκλησιαστή’ του Luther Blisset, από το «Ο Χειμώνας της Πίκρας μας» του Steinbeck, από το «Η Ανοιχτή Κοινωνία και οι Εχθροί της» του Karl Popper, από τον «Άγριο Λίβελλο της Αληθινής Ελευθερίας» του Γιάννη Ζαμπαρδίκου καθώς και ένα ποίημα του Renzo Novatore αποτελούν το βασικό σκελετό της παράστασης.

Σύλληψη, Κείμενο & Σκηνοθεσία: Νίκος Φυτάς
Art Direction: Παναγιώτης Ανδριανός
Μουσική: Γιώργος Κορδαλής, Νίκος Χρόνης
Κίνηση: Γεωργία Μήκου
Φωτισμοί: Στράτος Κουρλής
Βοηθός Σκηνοθέτη / Υπεύθυνη Έρευνας: Αναστασία Θωμά
Βοηθός Σκηνοθέτη / Φροντιστής: Πέτρος Μπότσος
Δημιουργικό: Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης
Promo clip: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Αναστασία Θωμά

Παίζουν: Νάλια Ζήκου, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Θωμάς Καζάσης, Βερόνικα Τουρσιάδου, Μάγδα Φράγκου, Κatia O'Wallis, Λουκία Αναγνού, Αγγελική Κουρνιδάκη, Αλεξάνδρα Τσιάγκα, Ανδρέας Γαρουνιάτης, Νίκη Κύρκα

Διάρκεια: 100 λεπτά

Ο Νίκος Φυτάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Deree College και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο και την Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του καλλιτεχνικού συνόλου ‘Θέατρο της Εμπειρίας’ με το οποίο έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις ‘Όχι αυτή η χώρα’, ‘Απομόνωση’, ‘Redemption’, ‘Not I’, ‘Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ’ στο Ναύπλιο και την Αθήνα, ενώ έχει σκηνοθετήσει και την παράσταση ‘Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται’ με ανάθεση από το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου καθώς και την παράσταση Λήθη, ένας κινηματογραφικός μύθος στο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Στον κινηματογράφο έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη για την ταινία ‘Flashbacks from Tenerife’ σε σκηνοθεσία Τάσου Ζουγανέλη, ως βοηθός διευθυντή φωτογραφίας για την ταινία ‘Τελόνια’ σε σκηνοθεσία Σήφη Μάινα, ενώ έχει κινηματογραφήσει trailers για παραστάσεις. Τελευταία, γράφει το σενάριο για την ταινία μεγάλου μήκους ‘Όνειρα σε τεκνικόλορ’.

Μία παραγωγή της Εταιρίας Θεαμάτων Texnis Genesis και του Θεάτρου της Εμπειρίας, σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου και το Φουγάρο.

Με την υποστήριξη του Ξένον Inn και του 3Sixty Cafe.

Keywords
Τυχαία Θέματα